Τείνουμε να πιστεύουμε πως για ό,τι πάθουμε, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα να το μαρτυρούν. Αυτό, όμως, δεν είναι αλήθεια, μιας και υπάρχει μια σειρά από «αθόρυβες» παθήσεις, που μπορεί να βλάπτουν τον οργανισμό, χωρίς να αφήνουν κανένα σημάδι, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά για να τις αντιμετωπίσουμε.

Μια τέτοια πάθηση είναι και η υπέρταση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς να το γνωρίζουν. Το γεγονός ότι λειτουργεί υπόγεια δεν την καθιστά μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση. Αντίθετα, πρόκειται για ένα φαινόμενο που, όταν εντοπιστεί, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, μιας και συνδέεται με ενισχυμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου, ενώ μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη σεξουαλική υγεία.

Η ρύθμισή της αποτελεί μια πρόκληση. Η καρδιολόγος Kathryn Harris λέει στο SELF ότι οι θεραπείες για την υπέρταση αποδεικνύονται αναποτελεσματικές σχεδόν στους μισούς ανθρώπους που υποβάλλονται σε αυτές. Ο πιο αποτελεσματικός ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης σήμερα είναι η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι αλλαγές στις συνήθειες μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση περίπου όσο και ένα απλό φάρμακο, υποστηρίζει η Estelle Darlyse Jean, MD, μη επεμβατική καρδιολόγος στο MedStar Heart & Vascular Institute.

Δε χρειάζεται να αναμορφώσεις ολόκληρη τη ζωή σου. Αρκούν μερικά βασικά, αλλά πολύ σημαντικά μέτρα:

  • Ασκήσου τακτικά: Η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά περίπου 5 mmHg. Στόχευσε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης, 3 ημέρες την εβδομάδα. Ακόμη και σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας, όπως η βόλτα με το σκύλο, μπορεί να είναι ευεργετικές.
  • Μείωσε την πρόσληψη νατρίου: Στόχευσε σε λιγότερο από 2.300 mg νατρίου την ημέρα, ιδανικά κάτω από 1.500 mg για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση έως και 8 mmHg.
  • Κατανάλωσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά: Η υιοθέτηση μιας δίαιτας DASH, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση. Ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη μιας επιπλέον μερίδας φρούτων ή λαχανικών καθημερινά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
  • Μείνε μακριά από το αλκοόλ: Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει θετικά την αρτηριακή πίεση. Πειραματίσου με mocktails ως μια διασκεδαστική εναλλακτική λύση.
  • Δώσε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο: Προσπάθησε να διασφαλίσεις τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε νύχτα και καθιέρωσε μια τακτική ρουτίνα ύπνου.
  • Βάλε τα προβιοτικά στη ζωή σου: Τα προβιοτικά εξισορροπούν το εντερικό μικροβίωμα, επηρεάζοντας θετικά την αρτηριακή πίεση. Εξέτασε, λοιπόν, το ενδεχόμενο να προσθέσεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε προβιοτικά.
  • Διαχειρίσου το άγχος: Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Ασχολήσου με δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι πρακτικές ενσυνειδητότητας.
Αυτές οι στρατηγικές, είτε χρησιμοποιούνται παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή είτε ανεξάρτητα, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.