Ο Τοξότης έχει μερικά σημαντικά προτερήματα: Είναι ελεύθερο πνεύμα, διέπεται από αισιοδοξία και μια επιθυμία για περιπέτεια.

Αγαπά τις εμπειρίες της ζωής. Προτιμά να μην έχει ατζέντα ή πρόγραμμα, προτιμά την ανεξαρτησία. Όταν βαριέται ή δεν ενδιαφέρεται για κάτι, θα το δείξει. Διεκδικεί την ελευθερία να λέει και να κάνει ό,τι θέλει.

Η γνωστή χαρά που τον χαρακτηρίζει ορισμένες φορές φτάνει σε σημεία υπερβολής, με την αυτοπεποίθησή τους να ξεπερνάει τα ανεκτά όρια των άλλων. Αν προσπαθήσεις να τον κατεβάσεις από το θρόνο, πιθανότατα θα αποτύχεις. Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορεί να λειτουργούν για τον ίδιο, όμως συχνά προκαλούν δυσφορία σε όσους βρίσκονται κοντά του.

Μάθε, λοιπόν, ορισμένα ελαττώματα του Τοξότη, που πρέπει να έχεις υπόψη σου εάν αποφασίσεις να τον συναναστραφείς.

Το astrotalk.com αποκαλύπτει 6 μειονεκτήματα του Τοξότη:

1. Αδέξιες κινήσεις που ενοχλούν

Η χαρά και ενεργητικότητα ενός Τοξότη ενδέχεται ανά στιγμές να μετατραπεί σε αδεξιότητα. Μπορεί να τον πετύχεις να μην ενδιαφέρεται για την εμφάνισή του ή για το σε ποιον μιλάει. Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όμως όταν είναι κακοδιάθετος, ο Τοξότης έχει την ιδιότητα να μεταφέρει τα ίδια συναισθήματα και σε όσους είναι γύρω του. Όταν συμπεριφέρεται έτσι, είναι καλύτερο να τον αποφεύγεις.

2. Αποστασιοποιείται από τα συναισθήματα

Εκτιμά την ανεξαρτησία του και αποφεύγει καταστάσεις που μπορεί να τον κάνουν να αισθανθεί νοσταλγία. Μην περιμένεις από τον Τοξότη να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες σου. Θα σε υποστηρίξει, αλλά περιστασιακά μπορεί να είναι δύσκολο για εκείνον να καταλάβει πώς νιώθεις. Δεδομένης της τάσης του να σβήνει τα συναισθήματά του σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις, δε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι διαθέτουν ενσυναίσθηση.

3. Τείνει να είναι εγωιστής

Μπορεί να δυσκολευτείς να αποδεχτείς αυτό το ελάττωμα του Τοξότη, ωστόσο είναι κοινό του χαρακτηριστικό. Τα ζώδια της φωτιάς, γενικότερα, σπάνια έχουν σταθερή αντίληψη της πραγματικότητας και δεν είναι μετριοπαθείς για να υποτιμήσουν τα πλεονεκτήματά τους. Ο Τοξότης διαθέτει σημαντική πνευματική ικανότητα, σκέφτεται υπερβολικά τα πάντα και έχει πάντοτε τις πιο βαθιές ιδέες. Επίσης, αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ανώτερο από τους άλλους. Αυτό, πολλές φορές, έχει ως αποτέλεσμα να χάνει φίλους, καθώς μπορεί να γίνει πραγματικά αφόρητος όταν ο εγωισμός του βγαίνει στην επιφάνεια.

4. Υπερεκτιμά τις καταστάσεις

Ο Δίας, ο πλανήτης της ανάπτυξης και της επέκτασης, κυβερνά το ζώδιο του Τοξότη. Επομένως, τα άτομα αυτού του ζωδίου έχουν την τάση να δραματοποιούν πράγματα χωρίς να το καταλαβαίνουν. Παρουσιάζονται συνήθως υπερβολικοί στους φίλους τους, είτε προσθέτοντας περισσότερες λεπτομέρειες σε μια ιστορία που λένε, είτε διατηρώντας μια διαφωνία.

5. Τείνουν να είναι επικριτικοί με τους άλλους

Οι Τοξότες πιστεύουν πολύ στην πρώτη εντύπωση, γι’ αυτό και δεν δίνουν συχνά ευκαιρία σε νέες γνωριμίες. Θα αρχίσουν να κρίνουν αμέσως το άλλο άτομο. Δεν θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία αν δεν τους αρέσει η καινούρια γνωριμία. Εάν δε του κάνεις καλή εντύπωση από την αρχή, η μόνη πιθανότητα να έχεις μια δεύτερη ευκαιρία μαζί του είναι να είσαι σε μια θέση που δε μπορεί να σε αποφύγει.

6. Οι κοινωνικές συμβάσεις δεν τους αφορούν

Κανείς δεν απολαμβάνει την περιφρόνηση που δείχνει ο Τοξότης όταν κάτι δεν τον ενδιαφέρει. Δε θα κάνει κάτι που δεν εννοεί, απλά για χάρη κάποιου άλλου. Ανάγκασε έναν Τοξότη να κάνει κάτι που δεν θέλει και θα εισπράξεις τη δυσαρέσκειά του σε όλο της το μεγαλείο.