Το να γίνεσαι χρήσιμος σήμερα που όλα ανακυκλώνονται ταχύτατα, είναι ανεκτίμητο. Αφήνεις το στίγμα σου στη ζωή κάποιου άλλου. Σε αυτή την ιδιαίτερη εποχή της πανδημίας, βρέθηκες αντιμέτωπη με το ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Από μία αγκαλιά μέχρι τη βόλτα σε ένα καφέ. Η αξία λοιπόν του να προσφέρεις βοήθεια σε κάποιον και να είσαι χρήσιμος γίνεται πολύ μεγαλύτερη. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να φανείς χρήσιμος σήμερα, ακολούθησε αυτές τις 6 προτάσεις:

1. Χρησιμοποίησε την επιρροή σου για καλό σκοπό

Σε αυτή την εποχή, το να είσαι influencer είναι το πιο συχνό πράγμα. Η επιρροή δεν συσχετίζεται μόνο με τα social media. Ενυπάρχει στους οικογενειακούς, φιλικούς, επαγγελματικούς σου δεσμούς. Ακόμη και ως προς τον εαυτό σου. Η βάση της επιρροής βρίσκεται στην εμπιστοσύνη. Αξιοποίησε λοιπόν την εμπιστοσύνη που δείχνουν κάποιοι στην άποψη σου, στο χαρακτήρα σου και επένδυσε πάνω τους. Προσπάθησε να βοηθήσεις κάποια φίλη που δεν διαχειρίζεται σωστά το άγχος της, κάποιο συγγενή που ξεκινάει την καριέρα του από το μηδέν. Μπορείς ακόμη όμως και να εκμεταλλευτείς τη δύναμη των social media και να δημιουργήσεις κάποιο ηχηρό μήνυμα στη σελίδα σου, που θα βοηθούσε ενδεχομένως.

2. Εκφράσου

Με άλλα λόγια, εκφράσου. Πόσα live videos είδες εν μέσω πανδημίας από καλλιτέχνες, influencers, bloggers; Και ακόμη συνεχίζουν. Ο καθένας στον τομέα του και το αντικείμενο του. Μην κρατάς τις ιδέες σου φυλακισμένες μόνο και μόνο για να μην στις κλέψουν. Οι ιδέες ονομάζονται ιδέες μόνο όταν εκφράζονται. Τόλμησε το λοιπόν και προσπάθησε να δείξεις πράγματα από τη δουλειά σου, τις απόψεις σου, την προσωπικότητα σου. Μην το κάνεις μόνο για την απήχηση. Κάνε το και γιατί αξίζεις να ακουστείς και κάποιος μπορεί να βοηθηθεί από τα tips σου.

3. Επικοινώνησε με φίλους και συγγενείς σου

Μην ξεχνάς ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι της ζωής σου. δεν αρκεί μόνο μία ωραία φωτογραφία στο Instagram με την BFF σου. Αρκεί όμως να είσαι εκεί, να σηκώνεις το τηλέφωνο, να ακούς. Η παρουσία σου μπορεί να είναι σημαντικότερη από όσο νομίζεις. Και ειδικά για εκείνους τους φίλους που φαίνονται δυνατότεροι. Εκείνοι ίσως το έχουν λίγο μεγαλύτερη ανάγκη. Οργάνωσε κάτι fun, ένα Netflix party, βγες για ένα πρωινό περπάτημα με μία φίλη που έχεις να δεις καιρό, πάρε ένα απλό τηλέφωνο. Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους/σου.

4. Υποστήριξε τις μικρές επιχειρήσεις

Το #supportyourlocalbusiness ήρθε για να μείνει. Μετά την πανδημία, πολλά μικρά καταστήματα έκλεισαν. Να είσαι σίγουρος, η προσφορά των χρημάτων σου σε μικρότερες επιχειρήσεις θα έχει μεγαλύτερη αξία. Μπορείς επίσης να στηρίζεις περισσότερο ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως και να έχει, η αλληλεγγύη αυτή βοηθάει στο να φανείς χρήσιμος καθημερινά, ακόμη και μία μόνο αγορά.

5. Πρόσφερε βοήθεια σε οργανισμούς ή καταφύγια

Λίγο φαγητό, φάρμακα, ρούχα σε καταφύγια ή οργανισμούς αφήνουν σίγουρα το στίγμα της προσφοράς. Τα είδη πρώτης ανάγκης σε καταφύγια με ανθρώπους ή ζωάκια, μπορούν να αλλάξουν τη μέρα τους σε λίγα δευτερόλεπτα. Αν θες να φανείς χρήσιμος σε ευρύτερη κλίμακα, μπορείς να το δοκιμάσεις. Διαφορετικά, μπορείς να αφήσεις φαγητό για παράδειγμα σε κάποιον στη γειτονιά σου που το χρειάζεται. Η επιλογή είναι δική σου αλλά η αξία ίδια. 

6. Μοίρασε το καλό

Με έναν καλό σου λόγο, ένα αστείο βίντεο που θα στείλει πρωί πρωί στις κολλητές σου, ένα χαμόγελο ακόμη και πίσω από τη μάσκα. Δεν χρειάζεται πάντα μία μεγάλη χειρονομία για να ακουστείς. Ακόμη και μερικές μικρές, διακριτικές λέξεις ή κινήσεις μπορούν να φτιάξουν τη μέρα κάποιου. Αλλά και τη δική σου. Θα νιώθεις την αισιοδοξία και τη χαρά να πηγάζει από μέσα σου, όσο τη μεταδίδεις.