Φιλία. Μία λέξη υποτιμημένη και πολυφορεμένη. Ακόμη και αν χρησιμοποιείς τη λέξη συχνά, ξέρεις πως δεν έχει την ίδια εφαρμογή για όλους. Για κάποιους η έννοια αυτή θα είναι too close για άλλους too casual. Λίγοι είναι οι φίλοι εκείνοι που αποδεικνύουν καθημερινά πως αξίζουν να έχουν αυτή τη θέση στη ζωή σου.

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Τα κλισέ έχουν λόγο ύπαρξης. Είναι επειδή είναι πραγματικά.

Πώς όμως μπορείς να εγγυηθείς ότι μία φιλία είναι πραγματική; Πώς μπορείς να τη διατηρήσεις;

Οι φιλίες πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια είναι σαν ένας μυς. Πρέπει να εξασκείται καθημερινά. Αν υπάρχει το θεμέλιο αυτό, οι δύο πλευρές μπορούν να εξοικειωθούν και να γνωριστούν καλύτερα. Όταν γνωρίζεις κάθε έκφανση της προσωπικότητας κάποιου, μαθαίνει και εκείνος αντίστοιχα τη δική σου.

Το ειλικρινές “ξεδίπλωμα” είναι η συνταγή της επιτυχίας. Των απόψεων σου, των σκέψεων σου, ακόμα και των εκρήξεων σου. Υπήρξαν πολλές φιλίες που ίσως έχασες ακριβώς επειδή δεν εξέφρασες την άποψη σου δυνατά. Ή επειδή συμφωνούσες με την πλειοψηφία για να μη στοχοποιηθείς. Ή επειδή δεν έδειξες ότι κάτι σε πείραξε όταν όντως σε πείραξε. Αν νιώθεις πως χάνεσαι σε μία φιλία, κάτι κάνεις λάθος και εσύ. Άφησε τον εαυτό σου να αναπνεύσει ειλικρινά σε μία σχέση, ότι είδους και αν είναι αυτή. Θα ανακαλύψεις πως η ειλικρίνεια θα εκτιμηθεί περισσότερο από την αδιάκοπη συγκατάβαση.

Αν υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί, μη το αφήνεις να σε πνίξει.

Μην περιμένεις τη σωστή αφορμή για να μιλήσεις. Απλά πες το. Αν είναι όντως πραγματικός σου φίλος, θα καταλάβει. Θα συζητήσει και θα αλλάξει. Η φιλία είναι μία πλούσια πηγή κατανόησης. Είναι εκεί που θα στραφείς όταν νιώθεις πως όλα τα άλλα σε βαραίνουν. Οφείλεις τόσο σε εσένα όσο και στο φίλο σου, να είσαι ειλικρινής. Και αυτός το ίδιο με τη σειρά του.

Αν καταφέρεις να εκφράζεσαι περισσότερο, να ανοίγεσαι και να είσαι ειλικρινής με όσα πιστεύεις, θα έχεις δίπλα σου άτομα που κάνουν το ίδιο. Αν δεν είσαι απόλυτα ειλικρινής και προσποιείσαι, θα χρειαστεί καιρός για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Δεν αξίζει να φοράς προσωπείο. Να είσαι κοντά σε άτομα που νιώθεις πως θέλεις να είναι στη ζωή σου. Χωρίς εγωισμούς. Χωρίς να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου. Χωρίς να θεωρείς φίλους ανθρώπους που ουσιαστικά δεν σου ταιριάζουν.

featured photo: Unsplash.com/@gemmachuatran