Όταν είσαι απασχολημένος με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ο χρόνος φεύγει σαν νερό. Και μόνο η διαχείριση του φαίνεται άθλος, που ίσως δεν έχεις την ψυχική αντοχή να εκπληρώσεις.

Πώς μπορείς λοιπόν να πετύχεις τη διαχείριση του χρόνου σου χωρίς να σε κατακλύζει το πρόγραμμα σου;

Δημιούργησε μία στρατηγική

Αν σε περιμένει μία στοίβα δουλειά κάθε μέρα, πρέπει να έχεις μέθοδο. Μία στρατηγική που θα σε βοηθήσει να είσαι αποτελεσματική αλλά και παραγωγική. Πάρε χαρτί και χρωματιστά στυλό. Φτιάξε το πλάνο σου και υπογράμμισε ποια καθήκοντα σου έχουν προθεσμίες.

Άσε την τελειομανία στην άκρη

Η τελειομανία συμφέρει όταν δεν “πνίγεσαι”. Όταν δεν προλαβαίνεις να κάνεις τα μισά, η τελειομανία είναι πολυτέλεια. Κάνε αυτό που κάνεις καλά. Μην κολλάς στο τέλειο. Αυτό σου απορροφά πολλή ενέργει και φαιά ουσία. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει να τον εκμεταλλευτείς έξυπνα.

Δέξου το στρες

Το άγχος υπάρχει και θα έρχεται αν νιώθεις πως τα deadlines σε πλημμυρίζουν. Είναι φυσιολογικό. Μην το αφήνεις ωστόσο να σε στερεύει. Προσπάθησε να κάνεις λίγα πράγματα τη φορά. Μην μπερδεύεις πολλά tasks μαζί. Συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις και έπειτα προχώρα στο επόμενο. Πολύ επίσης βοηθούν οι αναπνοές, η γυμναστική ή το να κρατάς ένα μίνι ημερολόγιο σχετικά με τις σκέψεις που σε γεμίζουν.

Να είσαι ειλικρινής

Με τον εαυτό σου αλλά και με όσους δουλεύεις. Η επικοινωνία είναι το νούμερο ένα εργαλείο σε μία υγιή συνεργασία. Αν πιέζεσαι, αν νιώθεις ότι ο φόρτος εργασίας σε υπερβαίνει, πες το. Απλά πες το σε κάποιον. Να είσαι ειλικρινής έτσι ώστε και οι γύρω σου να σε βοηθήσουν ή έστω να ξέρουν τι να περιμένουν. Ο παράγοντας της έκπληξης εδώ δεν χρησιμεύει καθόλου.

Ξεχώρισε την απασχόληση από την παραγωγικότητα

Μερικές φορές το να λέμε πως είμαστε απασχολημένοι, είναι τάση. Ασχολείσαι όμως με αυτό που πρέπει και με αυτό που σε βοηθά; Ίσως θα πρέπει να αρχίσεις να λες μερικά όχι, προκειμένου να αφοσιωθείς σε αυτά που πραγματικά έχουν όφελος προς την παραγωγικότητα σου.

Να έχεις επίγνωση του χρόνου σου

Ένα time planner είναι μία καλή αρχή. Είναι σημαντικό να ξέρεις που και πώς ξοδεύεται ο χρόνος σου. Έτσι θα ανακαλύψεις που γίνεσαι αναβλητική και που χρειάζεται να γίνεις αυστηρότερη με τον εαυτό σου. Τέλος, θα καταφέρεις να οργανωθείς πολύ περισσότερο σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας σου.

featured photo: Twenty20.com/denaemarinelli