Έχει συμβεί σε όλους μας. Έχεις τη λίστα στο γραφείο σου με όλα όσα πρέπει να κάνεις μέσα στη μέρα και απλά ξοδεύεις χρόνο σου αλλάζοντάς τη σειρά προτεραιότητας. Συγκέντρωση καμία. Κίνητρο μηδέν. Περνάνε οι ώρες και εσύ ακόμα κοιτάς όλα τα to do ενώ βασικά σκέφτεσαι τι θα φας αργότερα, αν αξίζει να αγοράσεις εκείνα τα γυαλιά και που θα πας για ποτό το Σαββατοκύριακο. Ποιες είναι λοιπόν οι συνήθειες και τα μικροπράγματα που μπορείς να αλλάξεις για να γίνεις πιο παραγωγική;

Βάλε το κινητό στο αθόρυβο και μην ασχολείσαι μαζί του

Μόνο και μόνο που θα το πιάσεις στα χέρια σου θα φύγει το μυαλό σου από ότι κάνεις εκείνη την ώρα. Θα απαντήσεις σε μηνύματα, θα χαζέψεις λίγο στο Instagram και θα περάσει ένα τέταρτο χωρίς να το καταλάβεις. Βάλε ένα στόχο να το κοιτάς στα διαλείμματα σου και όχι κάθε λίγο και λιγάκι.

Μην το παρακάνεις με τη δουλειά

Όταν έχεις πάρα μα πάρα πολλά πράγματα να κάνεις, είναι λογικό να χάνεις λίγη από την ενέργειά σου και να χαώνεσαι. Δεν ξέρεις τι να πρώτο κάνεις και εν τέλει μένεις στάσιμη. Μόνο και μόνο στη σκέψη του πόσα πράγματα πρέπει να τελειώσεις άμεσα αγχώνεσαι. Προσπάθησε να τα κανονίζεις όλα με τρόπο που όντως να μπορείς να τα ολοκληρώσεις. Φρόντισε το πρόγραμμά σου να μην είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας.

Τα power naps με μέτρο

Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάσαι αρκετές ώρες μέσα στη νύχτα. Και καμία φορά είναι απαραίτητο να συμπληρώνεις λίγη ώρα ύπνου μέσα στη μέρα με τα λεγόμενα power naps. Αλλά αν αυτός ο μεσημεριανός υπνάκος διαρκέσει πάνω από 45′ με 1 ώρα τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ξανά συγκεντρωθείς για να δουλέψεις. Ο οργανισμός σου θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ξυπνήσει και έτσι θα έχεις χάσει 2-3 ώρες μέσα στη μέρα σου.

Φρόντισε ο χώρος σου να είναι τακτοποιημένος

Αν προσπαθείς να συγκεντρωθείς σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν παντού πράγματα, χιλιάδες αντικείμενα και χαρτιά να πέφτουν από εδώ και από εκεί, τότε να είσαι σίγουρη πως θα δυσκολευτείς πολύ. Είναι σημαντικό ο χώρος σου να είναι προσεγμένος και τακτοποιημένος για να μπορέσεις να νιώσεις και εσύ πιο οργανωμένη και έτοιμη για δουλειά.

Καλό θα ήταν να έχεις ένα συγκεκριμένο ωράριο

Ακόμα και αν δουλεύεις από το σπίτι, θα ήταν καλό να ξέρεις ποιες ώρες δουλεύεις. Αν παραδείγματος χάρη ξυπνήσεις πολύ αργά, δεν μπαίνεις τόσο εύκολα σε mood δουλειάς. Μπορείς να θέσεις ένα ωράριο στον εαυτό σου και να το τηρείς. Και την ώρα που ξεκινάς αλλά φυσικά και την ώρα που τελειώνεις.

Ακόμα και το φαγητό παίζει ρόλο

Εάν το μεσημέρι επιλέγεις ένα πιο βαρύ γεύμα, τότε είναι λογικό και επόμενο μετά να νιώθεις πως θα πέσεις πάνω στον υπολογιστή και θα κοιμηθείς. Να επιλέγεις φαγητά που θα σου δώσουν ενέργεια και φυσικά μην ξεχνάς πως το πολύ νερό και η καλή ενυδάτωση είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου (και όχι μόνο).

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να θυμάσαι πως ο καθένας δουλεύει με τους δικούς του ρυθμούς. Το τι κάνουν οι γύρω σου δεν έχει καμία σημασία. Εφόσον είσαι καλή σε αυτό που κάνεις, δεν χρειάζεται να σε απασχολεί τίποτα άλλο.

featured image: The Every Girl