Δυστυχώς, το να βεβαιωθείς ότι δεν θα ξυπνήσεις κουρασμέν@ το πρωί ξεκινά με έναν καλό ύπνο το προηγούμενο βράδυ.

Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να διασφαλίσεις ότι θα κοιμάσαι καλά και θα ξυπνάς νιώθοντας ανανεωμέν@, από την τήρηση μιας ρουτίνας ύπνου, την περισσότερη άσκηση και την αποφυγή του αλκοόλ.

Αλλά τι γίνεται με όλες αυτές τις ημέρες που νιώθεις ότι «σέρνεσαι» για να πας από το κρεβάτι στη δουλειά; Ποιες είναι οι υγιεινές συνήθειες που θα κάνουν τη διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς σου και πώς μπορείς να ξυπνήσεις το πρωί όταν αισθάνεσαι τρομερά κουρασμέν@;

Από την ενσωμάτωση του διαλογισμού στην πρωινή σου ρουτίνα μέχρι το να αναγκάσεις τον εαυτό σου να κάνει ένα γρήγορο ντους, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξυπνήσεις πιο εύκολα και να γεμίσεις με ενέργεια.

Καφεΐνη

Αυτό φαίνεται προφανές, αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι ξεκινούν το πρωινό τους με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Αυτά τα ποτά περιέχουν καφεΐνη, η οποία είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους που το καταναλώνουν να αισθάνονται σε εγρήγορση και ξύπνιοι για περίπου έξι ώρες μετά.

Διαλογισμός

Η ενσωμάτωση του διαλογισμού στην πρωινή σου ρουτίνα μπορεί να σε βοηθήσει να ξυπνήσετε ήρεμα και εύκολα, καθώς και να σου επιτρέψει να είσαι ήρεμ@ πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Σύμφωνα με την εφαρμογή διαλογισμού, Headspace, «Όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με έναν πρωινό διαλογισμό, δίνουμε στον εαυτό μας την καλύτερη ευκαιρία να είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι, πλήρως ξύπνιοι και πλήρως ζωντανοί πριν κάνουμε οτιδήποτε. «Το να ξεκινήσεις τη μέρα σου με έναν πρωινό διαλογισμό μπορεί να μειώσει την έντασή σου και να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για μια πιο επιτυχημένη μέρα».

Έκθεση στο φως

Η έκθεση στο φως μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου σου – γι’ αυτό ακούς τόσο συχνά το να απενεργοποιείς τις ψηφιακές συσκευές πριν κοιμηθείς. Αλλά μπορείς επίσης να χειριστείς την έκθεση στο φως για να σε βοηθήσει να ξυπνήσεις και να νιώθεις πιο ενεργοποιημέν@ τα πρωινά.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνει: «Εάν δεν μπορείς να ξυπνήσεις αρκετά νωρίς, πήγαινε σε μια φωτεινή περιοχή όταν σηκώνεσαι (για παράδειγμα, φάε το πρωινό σου έξω ή δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο).»

Άσκηση

Η άσκηση είναι εξαιρετική για να σε τονώσει και να σε κάνει να νιώθεις πιο ξύπνι@. Και ενώ δεν υπάρχει η καλύτερη στιγμή για άσκηση – όλα εξαρτώνται από τις ατομικές προτιμήσεις.

Όταν ασκείσαι το πρωί, μπορεί να νιώθεις περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από 5 χιλιόμετρα τρέξιμο νωρίς το πρωί έως μερικά push ups στο σαλόνι. Ή, θα μπορούσες να κατεβείς από το τρένο ή το λεωφορείο μερικές στάσεις νωρίτερα και να περπατήσεις την υπόλοιπη διαδρομή μέχρι το γραφείο.

Κρύο ντους

Αν και μπορεί να μην είναι κάτι που θες να κάνεις μόλις ξυπνήσεις το πρωί, το να κάνεις ένα κρύο ντους μπορεί να σε βοηθήσει να ξυπνήσεις. Το σοκ του κρύου νερού θα σε ξυπνήσει αυξάνοντας τον καρδιακό σου ρυθμό και την πρόσληψη οξυγόνου, καθώς και την εγρήγορσή σου.

Μουσική

Το να ανοίγεις το ραδιόφωνο είναι πιθανότατα μέρος της πρωινής σου ρουτίνας – αλλά γνωρίζεις ότι ορισμένα τραγούδια μπορούν να σε βοηθήσουν να ξυπνήσεις περισσότερο από άλλα;

Το 2015, το Spotify συνεργάστηκε με τον υποψήφιο διδάκτορα ψυχολογίας David M. Greenberg για να δημιουργήσει μια λίστα αναπαραγωγής για όταν ξυπνάς. Μαζί, βρήκαν ότι η καλύτερη μουσική για να ξυπνήσεις είναι η μουσική που έχει δυνατό ρυθμό και θετικούς στίχους. Τα τραγούδια στη λίστα αναπαραγωγής περιλαμβάνουν το Viva La Vida των Coldplay, το Love Myself της Hailee Steinfeld και το Walking on Sunshine των Katrina & The Waves.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ορμόνες της ευτυχίας: Πως επηρεάζουν το μυαλό μας, τη διάθεση και το σώμα μας