Είτε προτιμάς τα cocktails είτε το αγαπημένο σου gin ή τα σφηνάκια τεκίλας, είναι σίγουρο ότι το αλκοόλ θα σε βγάλει από τη ρουτίνα άσκησής σου όταν θα πιείς και λίγο παραπάνω.

Αν ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης και προσέχεις τη διατροφή σου, θα ήταν καλό να ξέρεις με ποιους τρόπους σε επηρεάζει η κατανάλωση αλκοόλ και δη η αυξημένη. Όχι, δεν είναι μόνο το hangover της επόμενης μέρας μια από τις επιπτώσεις. Όπως θα διαβάσεις παρακάτω, συμπληρώνουν και μερικές άλλες —όχι και πολύ αθώες— τη λίστα που καλό θα ήταν να τις γνωρίζεις, για να μπορέσεις την επόμενη φορά που θα καταναλώσεις μεγαλύτερες ποσότητες να τις ελαχιστοποιήσεις.

Αφυδάτωση

Το 90% των συμπτωμάτων του hangover οφείλονται στην αφυδάτωση. Το αλκοόλ είναι διουρητικό με αποτέλεσμα να αποστραγγίζει το σώμα σου από την υγρασία του και να το αφυδατώνει. Επιπλέον το νερό συμβάλλει στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας σου, ενώ το αλκοόλ την αυξάνει. Επομένως εάν έχεις καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ, θα αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματός σου και μάλλον θα αρχίσεις να ιδρώνεις και άρα να αφυδατώνεσαι περισσότερο. Η έλλειψη του νερού στον οργανισμό σου δε θα μπορέσει να τον επαναφέρει εύκολα στην κανονική θερμοκρασία του. Το κλειδί είναι λοιπόν παράλληλα με το ποτό σου να πίνεις και νερό, ώστε να καταφέρεις να μειώσεις τις παραπάνω επιπτώσεις.

Μείωση του μεταβολισμού

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών επιβραδύνει τις πεπτικές διαδικασίες του σώματός σου με αποτέλεσμα να μην μεταβολίζεται σωστά το αλκοόλ. Αν πάλι πίνεις μα άδειο στομάχι, το σώμα σου θεωρεί ως θρεπτικό συστατικό μόνο το 20% της ποσότητας, ενώ το υπόλοιπο 80% αποθηκεύεται άμεσα ως λίπος ή τοξίνη. Έτσι θα ήταν καλό να φας ένα υγιεινό γεύμα πριν πιείς αλκοόλ. Το σώμα σου θα μεταβολίσει με αυτόν τον τρόπο καλύτερα το αλκοόλ, ενώ τα όργανα πέψης θα αποβάλλουν ταχύτερα πάνω από το 50% των τοξινών.

Πολλή ζάχαρη

Είναι γνωστό ότι τα αλκοολούχα ποτά και δη τα cocktails περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης η οποία, μόλις αφομοιωθεί στο σώμα, μετατρέπεται σε γλυκόζη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν μεταξύ άλλων κόπωση, πρήξιμο και κατακράτηση νερού. Πέραν αυτού, όπως έγινε λόγος και παραπάνω, εάν καταναλώσεις αλκοόλ με άδειο στομάχι, το 80% της ποσότητας θα αποθηκευτεί άμεσα ως λίπος και τοξίνη. Αν λοιπόν δε θέλεις να επηρεάσεις το fitness routine σου, επίλεξε να καταναλώσεις καθαρά ποτά, όπως το Vodka Soda ή ένα Gin Tonic, και απόφυγε τα cocktails και το πολύ κρασί.

Μυϊκή βλάβη

Όταν καταναλώνεις πολύ αλκοόλ, συσσωρεύεται το γαλακτικό οξύ στους μύες σου, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν κράμπες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, εάν υπάρχει αλκοόλ μέσα στον οργανισμό σου, αυξάνεται ο χρόνος αποκατάστασης μετά την προπόνηση.

Λιγούρες

Το αλκοόλ αυξάνει μια χημική ουσία στον εγκέφαλό σου που ονομάζεται galanin (γαλανίνη), η οποία σε αναγκάζει να ζητάς τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη. Θα το έχεις άλλωστε παρατηρήσει και η ίδια, ότι ζητάς να φας κάτι λιπαρό, όταν μετά την έξοδό σου τρέχεις για παράδειγμα στη γνωστή καντίνα στη Μιχαλακοπούλου (όχι εγώ, μια φίλη). Η κατανάλωση λιπαρών τροφών αργά το βράδυ σε συνδυασμό με την αφυδάτωση κα την κόπωση θα σε δυσκολέψουν σίγουρα στην επόμενή σου προπόνηση.

featured photo: Twenty20.com/alecartidiello