Φινέτσα. Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την ιταλική μόδα και όχι μόνο. Τη βλέπουμε μέσα στα χρόνια, να αποτελεί σημείο αναφοράς σε κάθε πτυχή του τρόπου ζωής των Ιταλών, καθώς τους εκφράζει και εξακολουθεί να τους δίνει έμπνευση για δημιουργία. Από αυτό δεν θα μπορούσε φυσικά να “ξεφύγει” και το design και ο τρόπος που επιλέγουν να το προσεγγίζουν, δίνοντάς του ύψιστη αξία και πετυχαίνοντας τελικά άρτια αποτελέσματα!

Από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη μόδα στα ρούχα, μέχρι την αισθητική που επιλέγουν να προσδώσουν στον χώρο τους, οι Ιταλοί, έχουν διδάξει τι εστί design, και φυσικά συνεχίζουν, μένοντας ανεξίτηλοι – και όχι άδικα – στο πέρασμα των χρόνων.

Από πού προέρχεται λοιπόν αυτή η χαρακτηριστική προσέγγιση που δίνουν στο design;

Ιστορικά, το ιταλικό design χρονολογείται πίσω στον 15ο αιώνα στην εποχή της Αναγέννησης, όπου κυριαρχούσε η πέτρα σε συνδυασμό με την μπαρόκ διακόσμηση. Μπαίνοντας στα σημερινά ιταλικά σπίτια, μπορεί να συναντήσει κανείς παρόμοια στυλ που όμως έχουν ενσωματώσει τα νέα μοντέρνα ιταλικά σχέδια, με τα πιο περίτεχνα, παλαιότερων εποχών. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της ιταλικής κουλτούρας και παράδοσης που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, είναι αυτό της αντίληψης για την ομορφιά, την τέχνη και την καλή ζωή.

Τα ιταλικά σπίτια δεν χαρακτηρίζονται απλώς πολυτελή. Αντιθέτως, δίνεται βάση στη λεπτομέρεια και την ποιότητα σε κάθε γωνιά τους, στοχεύοντας στο να παραμένουν διαχρονικά.

Ποια είναι όμως στην πράξη τα χαρακτηριστικά εκείνα στοιχεία που “διδάσκουν” οι Ιταλοί για το design;

Κομψό δεν συνεπάγεται μη πρακτικό

Μπορεί η κομψότητα να είναι κάτι που “τρομάζει” πολλούς, καθώς είναι αδιαμφισβήτητα αξιοθαύμαστη, είτε πρόκειται για το στυλ στην ένδυση, είτε στον χώρο. Ωστόσο, τουλάχιστον όσον αφορά τον χώρο, μπορεί να είναι κομψός και πρακτικός ταυτόχρονα.

Αρμονία με φυσικά υλικά

Ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα, να βρίσκεται κανείς μέσα σε ένα χώρο αρμονικό που του προκαλεί ηρεμία και ταυτόχρονα τον εμπνέει! Όταν αυτό επιτυγχάνεται με φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και το γυαλί, τότε το αποτέλεσμα πραγματικά ανταμείβει!

Λειτουργικότητα στο μίνιμαλ

Λείες επιφάνειες και απλότητα, που κάνει κάθε επιπλέον λεπτομέρεια να μοιάζει περιττή. Οι μίνιμαλ γραμμές που προστάζει το ιταλικό design, καταφέρνουν να δημιουργούν ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, που αναδεικνύει την ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά και τον τρόπο που αυτά συνδυάζονται και εναρμονίζονται στο σύνολο.

Από το υπνοδωμάτιο μέχρι το σαλόνι και την κουζίνα, κάθε χώρος μπορεί να κρατά τα μίνιμαλ στοιχεία του και να είναι ταυτόχρονα και λειτουργικός, ακόμη κι όταν πρόκειται για τον χώρο της κουζίνας. Το μυστικό κρύβεται στον τρόπο που θα διαμορφωθεί, καθώς και στον εξοπλισμό και τα έπιπλα που θα επιλεχθούν. Υπάρχουν μίνιμαλ κλασικές, vintage, αλλά και μοντέρνες επιλογές, όπως τα ιταλικά έπιπλα κουζίνας Gruppo Cucine, που διαμορφώνουν τέλεια κάθε χώρο, υπηρετώντας μοναδικά το ιταλικό design.

Ομορφιά στις χρωματικές αντιθέσεις

Απλότητα δεν σημαίνει μονοτονία για το ιταλικό design, και αυτό επιτυγχάνεται “παίζοντας” με τους χρωματικούς τόνους, και δημιουργώντας ενδιαφέρουσες αντιθέσεις που δεν κουράζουν το μάτι. Φυσικές αποχρώσεις που μπορούν να αγαπηθούν ακόμη κι από όσους δεν είναι λάτρεις τους, καθώς όταν συνδυάζονται με άλλα πιο σκούρα ή έντονα χρώματα, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και αρμονικό ταυτόχρονα!

Το κλασικό μπορεί να ταιριάξει με το μοντέρνο

Είτε αγαπάς τα μοντέρνα σχέδια και υφές, είτε έχεις μια ιδιαίτερη κλίση προς τα πιο κλασικά, ακολουθώντας το ιταλικό design, μπορείς σίγουρα να μείνεις ικανοποιημένος και από τα δύο. Μπορούν να κυριαρχήσουν στον χώρο και αυτοτελώς, αλλά και να συνυπάρξουν με μοναδικό τρόπο μεταξύ τους, ικανοποιώντας και τους πιο δύσπιστους φίλους του υψηλού design.

Ανοιχτοί χώροι

Για τους Ιταλούς κάθε χώρος φτιάχνεται για να υπάρχει μέσα του ζωή. Ιδιαίτερη αδυναμία τους είναι εκείνος της κουζίνας, καθώς αποτελεί ένα χώρο μέσα στον οποίο, εκτός από έμπνευση για μαγειρική, υπάρχει και ελευθερία για ξεκούραση και συναντήσεις με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Ως χαρακτηριστικό της κουλτούρας τους, δεν είναι λίγα τα τραγούδια και οι ταινίες που έχουν γραφτεί μιλώντας γι’ αυτό.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ένας ανοιχτός χώρος δίνει σε ένα σχετικά μικρό σπίτι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει άπλετος χώρος για όλους, ενώ παράλληλα δεν κάνει τα πράγματα να δείχνουν στριμωγμένα, “φωνάζοντας” για κάποιο declutter.