«Θα φτάσω σύντομα αν ετοιμαστώ νωρίτερα». «Αύριο θα ξυπνήσω νωρίτερα, να προλάβω και τις δουλειές του σπιτιού». «Δεν θα φάω άλλο γλυκό, ήρθε η ώρα να προσέξω». «Πρέπει να σταματήσω να αναλώνομαι σε αδιάφορες συζητήσεις και από σήμερα κάνω την αρχή».

Είτε το πίστευες είτε όχι, ο τρόπος με τον οποίο ζεις και επικοινωνείς στον εαυτό σου την καθημερινότητα που βιώνεις είναι σημαντικός. Ο τρόπος που επιλέγεις να ξεκινάς την ημέρα σου αλλά και να την «κλείνεις» επιβεβαιώνει πως σου δίνονται καθημερινά αμέτρητες ευκαιρίες για να είσαι εσύ ο καπετάνιος του πλοίου σου, κατόπιν συνεννόησης με τον εαυτό σου όμως.

Πως θα το κάνεις; Όπως θα το έκανες και με την καλύτερη σου φίλη. Πότε; Πότε σε ανύποπτο χρόνο, πότε στον καθρέπτη σου, πότε από μέσα σου. Κυρίως όμως από μέσα σου. Εκεί βρίσκονται άλλωστε και όλες οι απαντήσεις που αναζητάς καθημερινά και μάλιστα το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί.

Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί του κλάδου δεν έχουν παρά να μας δικαιώνουν, όσους από εμάς επιλέγουμε να αναπτύσσουμε καθημερινά έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας. Θα σου πουν επιπλέον πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο στην κορυφή της προσωπικής μας εξέλιξης από τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζουμε να μιλάμε στον εαυτό μας.

Ο εσωτερικός μονόλογος

Ο μονόλογος είναι μια διαδικασία που συνήθως προκύπτει ασυναίσθητα όταν μας συμβαίνει, ο οποίος μας ενημερώνει άλλες φορές με πλάγιους τρόπους και άλλες με λιγότερο πλάγιους για όλες εκείνες τις υποσυνείδητες σκέψεις μας, τις συναισθηματικές καταστάσεις μας αλλά και για τις επιλογές που κάνουμε σε κάθε είδους συμπεριφορά μας.

Αν για παράδειγμα επιλέγεις αρκετά συχνά να ασκείς αρνητική κριτική στον εαυτό σου, τότε είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο πως θα σου είναι πιο δύσκολο να απομακρύνεις τις τοξικές σου σκέψεις μακριά και να δεις το ποτήρι μισογεμάτο, γιατί πολύ απλά αρνείσαι να σκεφτείς διαφορετικά και όχι γιατί είναι ανέφικτο να αλλάξεις τις καταστάσεις που συμβαίνουν μέσα σου αλλά και γύρω σου.

Όλα είναι θέμα νοοτροπίας και οπτικής λοιπόν και οι παρακάτω 5 λόγοι, θα σου αποδείξουν γιατί είναι ωφέλιμο τελικά να μιλάς στον εαυτό σου πιο συχνά.

Συμβάλει στη μείωση του στρες

Πόσες φορές σου έχουν πει πως όλα θα πάνε καλά, άνθρωποι που αγαπάς και εμπιστεύεσαι; Πόσες φορές αντίστοιχα, έχεις ευχηθεί να μπορούσες να το πιστέψεις και εσύ ο ίδιος αυτό; Το μόνο που χρειάζεται είναι να το επαναλαμβάνεις και από μέσα σου (ή και έξω σου). Αρκεί να το πιστέψεις, εκεί κρύβεται και η επιτυχία του όλου εσωτερικού διαλόγου σου.

Αγαπημένο κίνητρο, που χάθηκες;

Χάθηκε μάλλον μέσα σου, μιας και δεν του επέστρεψες να σε επισκεφθεί, το άφησες να χαθεί μαζί με όλα εκείνα που χρήζουν σημαντικά μέσα σου. Όταν η αναβλητικότητα, τα «άσε και βλέπουμε» και η χρονοκαθυστέρηση σου χτυπάνε την πόρτα, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σε ενημερώνεις πως «το έχεις». Πως όλα μπορείς να τα κάνεις, γιατί απλά μπορείς και γιατί απλώς όλα βρίσκονται στο χέρι σου και όλα είναι με το μέρος σου, αρκεί να το πιστέψεις.

Αρκεί να το αποπνέεις από μέσα προς τα έξω, και όχι το αντίθετο. Δώσε κίνητρο λοιπόν εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ δεν θα το κάνει κανένας άλλος για εσένα στο τέλος της ημέρας.

Οι σκέψεις μπαίνουν σε μια σειρά

Και τι πιο όμορφο αναρωτιέμαι από το να μπορείς να επιστρατεύεις την κριτική σου σκέψη σε ότι αφορά τα όσα συμβαίνουν μέσα στο υπέροχο μυαλό σου; Οργάνωσε τα δεδομένα σου, σκέψου καθαρά και να είσαι σίγουρος και σίγουρη πως θα βρεις την λύση σε κάθε σου ζήτημα, αρκεί να ξέρεις που θα την εντοπίσεις.

Συγκέντρωση αγαπημένη και άπιαστη

Όταν μιλάς στους άλλους ή όταν βρίσκεσαι σε θέση ακροατή, τότε συνήθως όλο σου το ενδιαφέρον βρίσκεται αποκλειστικά σε εκείνους. Και σε ρωτάω, πόσο συχνά αλήθεια επιλέγεις να κάνεις το ίδιο και για τον εαυτό σου;

Εάν σου μιλάς, εάν σε ακούς, εάν σε κοιτάς και έχεις την επιθυμία να σε καταλάβεις εις βάθος, τότε μέρα με την ημέρα θα καταφέρεις να μονοπωλείς περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου σου, δίνοντας έτσι περισσότερη σημασία στο τι συμβαίνει πραγματικά μέσα σου. Bonus; Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις επιτέλους να απολαμβάνεις και τις καθημερινές στιγμές σου περισσότερο.

Αυτοπεποίθηση στα ύψη

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι έχουν καταφέρει να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους σε καθημερινές μικρές ή μεγάλες συζητήσεις με τον εαυτό τους, ενισχύοντας ότι θετικό μπορούν να παρατηρήσουν μέσα τους αλλά και γύρω τους, είναι πιο πιθανό να μπορούν να αλλάζουν συχνότερα τις προοπτικές, τις στάσεις αλλά και τις αντιδράσεις τους στο οτιδήποτε συμβαίνει.

Πως θα το κάνω;

Ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος είναι να πάρεις ένα μολύβι και ένα χαρτί και να ξεκινήσεις να σημειώνεις όλα σου τα θετικά χαρακτηριστικά. Αυτά που σε κάνουν να νιώθεις περηφάνεια και εσωτερική γαλήνη. Ύστερα πλησίασε έναν καθρέφτη και επανέλαβε. Μη νιώθεις άβολα ούτε και ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου. Αντιθέτως, σε βάθος χρόνου θα παρατηρήσεις όλα μέσα σου να βελτιώνονται προς το καλύτερο και πάνω από όλα η αυτοπεποίθηση σου.

Το ίδιο αντίστοιχα θα χρειαστεί να κάνεις και για τα αρνητικά σου χαρακτηριστικά και συναισθήματα. Γιατί όταν ακούς αυτά που αισθάνεσαι τότε αυτομάτως γίνεται πιο εύκολο και να τα επανεκτιμήσεις.

Κατανόησε τον εαυτό σου, πλησίασε τον και μη φοβάσαι να τον εμπιστευτείς. Πάντα έχει κάτι να σου πει και να σε μάθει!