Έχεις πολλές ασχολίες και ο χρόνος είναι χρήμα. Oπότε το να αξιοποιείς τις προπονήσεις σου στο έπακρο είναι για σένα απαραίτητο, για να δεις το σώμα σου να χτίζεται, όπως το έχεις ονειρευτεί. Ποιος είναι ο κατάλληλος σύμμαχος για την μεγιστοποίηση της απόδοσής σου, ώστε να έχεις τα αποτελέσματα που θες; Μα φυσικά, ο fitness instructor σου!

Ρίξε μια ματιά σε 6 πράγματα που o fitness instructor σου πραγματικά επιθυμεί να σταματήσεις να κάνεις.

1. Να σκέφτεσαι πως το να ξοδεύεις ώρες στο γυμναστήριο ή το να σηκώνεις μεγαλύτερα βάρη είναι ο καλύτερος τρόπος να πετύχεις τους στόχους σου.

Αυτό είναι ένας μύθος! Έχει να κάνει με την ποιότητα, όχι την ποσότητα. Το μυστικό είναι να γυμνάζεσαι έξυπνα, όχι απαραίτητα σκληρά. Ένα καλό ζέσταμα, η σωστή εκτέλεση της άσκησης και η χρησιμοποίηση της ενέργειάς σου, για να την κάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι σημαντικότερα. Αντί, λοιπόν, να εστιάζεις στον αριθμό των λεπτών ή των επαναλήψεων, άκου το σώμα σου και επικεντρώσου στην άσκηση και την τεχνική της. Ξεκουράσου, όταν το σώμα το χρειάζεται και εκτονώσου με ένταση, όταν πάλι το χρειάζεται.

2. Να ψάχνεις τρόπους να μην κάνεις όλες τις ασκήσεις, αλλά να θέλεις και το αποτέλεσμα μιας γερής προπόνησης.

Συγγνώμη, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν μυστικοί τρόποι να αντικαταστήσεις την αφοσίωση, τον προγραμματισμό και την συνέπεια στην γυμναστική. Χωρίς ιδρώτα, καλογραμμωμένο σώμα πώς θα αποκτήσεις; Μην τα θέλεις όλα δικά σου. Προπονήσου με προσοχή και τα καλά θα έρθουν.

3. Να καταναλώνεις συμπληρώματα και πρωτεϊνικές μπάρες αντί για υγιεινό φαγητό.

Πωλούνται παντού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα όλα αυτά τα προϊόντα καλά. Προσέχεις το σώμα σου, αθλείσαι, χτίζεις μυς. Μην τους θρέφεις με επεξεργασμένα συστατικά και ζάχαρη. Αντ ‘αυτού, μετά την προπόνηση δοκίμασε κάποιο από τα παρακάτω σνακς: Γιαούρτι, αυγά, μπάρες δημητριακών, διάφορα smoothies φρούτων, καπνιστό σολομό, γάλα-κακάο με χαμηλά λιπαρά.

4. Να αγνοείς τις μικρές νίκες.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να αισθάνεσαι όμορφα με ό,τι κάνεις. Προσπάθησε, λοιπόν, να απολαμβάνεις και να χαίρεσαι τις μικρές νίκες. Βελτίωσες την τεχνική σου σε μια άσκηση; Βγάζεις πιο άνετα τις επαναλήψεις, άρα βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση; Μπράβο! Καταπληκτική δουλειά! Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο και προοδεύεις.

5. Να ξεκινάς την προπόνηση χωρίς να ετοιμαστείς.

Ο λόγος γίνεται για εκείνες τις φορές που δεν προλαβαίνεις να φτάσεις στην ώρα σου και μπαίνεις στην αίθουσα και ξεκινάς αμέσως. Χωρίς να καθοδηγηθείς από τον γυμναστή. Αν έχεις αργήσει, πράγμα που -άνθρωποι είμαστε- συμβαίνει, πάρε λίγο τον χρόνο σου να ετοιμαστείς χωρίς βιασύνη προτού ξεκινήσεις και άκου τις οδηγίες του trainer. Πέρα από τις άλλες επιπτώσεις, αν δεν κάνεις σωστό ζέσταμα και διατάσεις, μπορεί να τραυματιστείς.

6. Να λες ψέματα στον εαυτό σου.

Μη δεσμεύεσαι με μια αυστηρή δίαιτα ή ένα πρόγραμμα γυμναστικής που ξέρεις εκ των προτέρων πως θα είναι δύσκολο να τηρήσεις. Όταν λες ψέματα στον εαυτό σου, τότε λες ψέματα στον προπονητή σου. Αυτό τον δυσκολεύει στο να σε βοηθήσει να φτάσεις τους στόχους σου. Επομένως, ας είσαι ειλικρινής με αυτό που θέλεις και ρεαλιστικά μπορείς να κάνεις, χρησιμοποιώντας το ως βάση που θα «χτίσεις» πάνω της. Με το που θα ξεκινήσεις να τα καταφέρνεις, μπορείς να επαναπροσδιορίσεις την πορεία που θα ακολουθήσεις αυξάνοντας τον χρόνο προπόνησής σου και βελτιώνοντας τη δίαιτά σου.


featured image: aipt.edu.au