Πριν ξεκινήσεις να διακοσμείς το βρεφικό δωμάτιο των ονείρων σου, λάβε υπ’ όψιν σου την πρόταση της Μαρίας Μοντεσσόρι. Μπορεί η διακόσμηση ενός βρεφικού δωματίου να έχει και παιδαγωγική χροιά και να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των αισθήσεων του βρέφους; Σύμφωνα με το Μοντεσσοριανό σύστημα, μπορεί.

Αυτή είναι και η πρόταση του Μοντεσσοριανού συστήματος , μια από τις πιο γνωστές μεθόδους διαπαιδαγώγησης που εφαρμόζεται παγκοσμίως. Η μέθοδος πρεσβεύει την ανεξαρτησία του παιδιού, ανάλογα με την ηλικία και εστιάζει στις ιδιαιτερότητες των σταδίων ανάπτυξης του. Με λίγα λόγια, φέρνει το υπνοδωμάτιο στα μέτρα του βρέφους. Η σωστή οργάνωση του βρεφικού δωματίου κατά Μοντεσσόρι, θέτει τις βάσεις για την μετέπειτα αυτονομία του παιδιού.

Ποια τα βασικά μέρη ενός Μοντεσσοριανού βρεφικού δωματίου;

1. Στρώμα στο πάτωμα

Ούτε κρεβάτι υπερυψωμένο, ούτε περιοριστικά κάγκελα όπως μια συμβατική κούνια. Το παιδί πρέπει να έχει την δυνατότητα να πηγαίνει να ξαπλώνει όταν αισθάνεται κουρασμένο και να σηκώνεται όταν το επιθυμεί. Επίσης, να στρώνει τα σεντόνια του χωρίς βοήθεια ώστε να μη στερείται την αυτενέργεια και την αυτονομία του.

2. Έπιπλα από οργανικά, φυσικά υλικά

Ιδανικά έπιπλα για βρέφη και παιδιά είναι αυτά που έχουν κατασκευαστεί από οργανικά υλικά, όπως το ξύλο. Χωρίς τοξικές και χημικές ουσίες.

3. Ράφια

Τα χαμηλά ράφια στο ύψος των παιδικών χεριών με βιβλία σε περίοπτη θέση ώστε να προκαλούν την περιέργεια τους είναι το βασικό στοιχείο ενός παιδικού/βρεφικού δωματίου Μοντεσσόρι. Επιπλέον, τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι ταξινομημένα ανά χρώμα

4. Καθρέπτης

Ένας οριζόντιος καθρέπτης, καλά στερεωμένος στον τοίχο δίπλα στο κρεβάτι βοηθά το μωρό να παρατηρεί τον εαυτό του καθώς κινείται.

5. Ασπρόμαυρα κάδρα

Στο ύψος του βλέμματος του μωρού τοποθετούμε καδράκια ή κάποιο μόμπιλο σε ασπρόμαυρους τόνους ώστε να τονώσουν την οπτική βρεφική δραστηριότητα.

6. Μινιμαλισμός

Το δωμάτιο επιβάλλεται να είναι άνετο ώστε το βρέφος ξεκινώντας να μπουσουλάει να μπορεί να κινηθεί σε όλο τον χώρο, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς. Διακόσμησέ το με λίγα, αλλά ουσιαστικά αντικείμενα που να προσφέρουν ερεθίσματα στα βρέφη.

Τα βρέφη για την σωστή ανάπτυξη τους σύμφωνα με την μοντεσσοριανή φιλοσοφία έχουν ανάγκη από τάξη και σταθερότητα.


featured image: Oh Happy Play