Η ξεκούραση, η πραγματική ξεκούραση χωρίς σκέψεις, τηλέφωνα και social media, είναι λίγο ουτοπική.

Πολλές φορές, μπορεί να νιώθεις ενοχές όταν χαλαρώνεις, ειδικά αν βλέπεις γύρω σου ένα σωρό άπλυτα και ασιδέρωτα ρούχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απασχολείς συνεχώς τον εαυτό σου με κάτι και οι μπαταρίες σου να μη φορτίζουν ποτέ.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις, χωρίς να νιώθεις ότι τεμπελιάζεις. Ναι, το να παρακολουθήσεις “Friends” για χιλιοστή φορά, είναι τέλεια ιδέα, αλλά και ο μαραθώνιος στο Netflix, κάποια στιγμή θα σε κουράσει.

Πολλές από τις πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες που υπάρχουν – διάβασμα, πλέξιμο, ζωγραφική – είναι αρκετά εγκεφαλικές. Σίγουρα, μπορείς να χαλαρώσεις, αλλά απαιτούν πνευματική ενέργεια και συχνά ψάχνουμε κάτι με πιο χαμηλούς τόνους.

Η καλύτερη λύση είναι τα podcasts

Μιλάμε για ψηφιακά αρχεία ήχου ή αφηγηματικά άρθρα μεγάλης διάρκειας με βίντεο, τα οποία συνήθως δεν απαιτούν να κοιτάς την οθόνη. Μπορείς απλά να ξαπλώσεις στον καναπέ σου και να χαλαρώσεις ή να διασκεδάσεις για 30-60 λεπτά ακούγοντας το podcast με το θέμα που σου αρέσει. Η παρόρμηση να πιάσεις το κινητό σου για να τσεκάρεις τα μηνύματά σου ή να googlάρεις κάτι, θα σε τρώει στην αρχή, αλλά αξίζει να δώσεις στον εαυτό σου μερικά λεπτά offline.

Τα podcasts μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα, αν είσαι άρρωστ@ στο σπίτι ή αν αναρρώνεις από κάποιον τραυματισμό. Μπορείς επίσης να ακούσεις κάποιο podcast στο αυτοκίνητό ή το μετρό, για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα σου.

Για να μπορέσεις να χαλαρώσεις άμεσα λοιπόν, σου ετοίμασα μια λίστα με χαλαρωτικά και ανάλαφρα διασκεδαστικά podcasts.

“Relax!”

Το «Relax!» με την Μαρίνα Γουρνέλη, είναι μία σειρά podcast για τις πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Οι πληροφορίες και οι καθοδηγούμενες πρακτικές που παρουσιάζονται, είναι μικρές, απλές και εύκολες, προσβάσιμες σε όλους. Έχουν στόχο να ανοίξουν έναν εύκολο δρόμο στη διαλογιστική διαδικασία. Παράλληλα, φέρνουν και απτά οφέλη στη ζωή μας εκτός πρακτικής – χαρά, περισσότερη ηρεμία, μεγαλύτερη εστίαση και καλύτερη διαχείριση του άγχους.

GiatiOxi

Το GiatiOxi είναι ένα ελληνικό podcast που θα σου δώσει έμπνευση, γνώση, και γιατί όχι, μία διαφορετική οπτική για τη ζωή! Έχει δημιουργηθεί από τη Δέσποινα Κανάκογλου και θα ακούσεις θέματα σχετικά με το wellness, συνεντεύξεις και ζητήματα της επικαιρότητας από μία άλλη σκοπιά.

ΚΡΙΜΑ

H Zoe Pre, ελληνίδα youtuber, συζητά με τους καλεσμένους της διάφορα “τζιζ” θέματα της επικαιρότητας. Θα δεις πρόσωπα “που έχουν κάτι να δώσουν”, όπως λέει και η ίδια, και είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική!

Mind your Mind

Ένα podcast αυτοβελτίωσης, παρακίνησης και έμπνευσης. Αλλά κυρίως ένα podcast που θα σου δώσει ιδέες και εργαλεία σχετικά με την πρακτική της ενσυνείδησης. Είναι ό,τι καλύτερο για να χαλαρώσεις, να αποκτήσεις αισιοδοξία και μια ουσιαστική και γεμάτη νόημα ζωή.

Destination Sleep

Είναι το ιδανικό podcast για να βιώσεις την εσωτερική γαλήνη, τη χαλάρωση και τον βαθύ ύπνο, αν αυτό είναι που χρειάζεσαι. Ο ύπνος είναι δώρο στον εαυτό σου, ώστε να μπορέσεις να βιώσεις την πλήρη αποκατάσταση, την αναγέννηση και την ηρεμία.

Όσα ξέρει η Μαρία

Η Μαρία Σολωμού είναι ικανή να λύσει όλα τα θέματα που σε απασχολούν. Μέσα από τα καυστικά σχόλια και τις σκληρές της αλήθειες, θα ακούσεις για ερωτικά κυρίως προβλήματα και καταστάσεις, με τις οποίες μπορεί να ταυτιστείς.