Οι άνθρωποι είμαστε αγελαία όντα. Μας αρέσει να έχουμε παρέα. Χρειαζόμαστε τους φίλους για να μοιραστούμε τις καλές μας στιγμές και για να μας υποστηρίξουν στις δύσκολες. Οι καλοί φίλοι μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να επιτύχουμε. Επιπλέον, όπως δείχνουν μακροχρόνιες έρευνες, επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής. Ο βασικότερος παράγοντας μακροζωίας είναι οι φίλοι κι οι κοινωνικές επαφές. Δυστυχώς, ένας “κακός” φίλος μπορεί να έχει τις ακριβώς αντίθετες επιπτώσεις, όπως στρες, άγχος, εξασθένηση του ανοσοποιητικού, υψηλό σάκχαρο, κατάθλιψη κ.α. Ένας τέτοιος φίλος μας αρρωσταίνει. Πώς όμως μπορείς να διακρίνεις τη φίλη που είναι επιβλαβής για την υγεία σου, σωματική ή ψυχική;

Ένδειξη #1: Η άλλη “κολλητή” της είναι καλύτερη από εσένα

Είναι πιο ενδιαφέρουσα και κάνουν ένα σωρό διασκεδαστικά πράγματα μαζί που εσύ δεν κάνεις. Έχουν πολλά κοινά και θέλουν τα ίδια πράγματα από τη ζωή. Γιατί όμως εσύ να γνωρίζεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες; Γιατί με λίγα λόγια είναι καταπληκτική και εσύ πρέπει να την ανταγωνιστείς. Να προσπαθήσεις να τη φτάσεις για να αξίζεις να είσαι φίλη. Γιατί η φίλη σου θέλει “αυλή” και έχει ανάγκη από αυλικούς που θα αγωνίζονται να την ικανοποιήσουν και να την εξυπηρετήσουν.

Ένδειξη #2: Τα πάντα αφορούν την ίδια

Την παίρνεις τηλέφωνο και σου εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια την απαίσια ή φανταστική της μέρα. Της έχουν συμβεί τα πιο απίθανα, δραματικά περιστατικά. Και μετά όταν θεωρείς ότι ήρθε η σειρά σου να μιλήσεις για ό,τι σε απασχολεί, δεν έχει χρόνο. Ή δεν είναι και τόσο σημαντικό όσο τα δικά της για να ασχοληθεί. Ο ωραίος άνδρας της παρέας εννοείται ότι τη θέλει. Κι αν τύχει να κοιτάξει εσένα το κάνει προφανώς για να την πικάρει. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εκείνη και τις ανάγκες της.

Υποτίθεται φίλες 17 χρόνια, παντρεύτηκα, έγινε κουμπάρα μου. Φυσικά χώρισα, και ήμασταν μαζί μέχρι που έκανε σχέση. Μέσα σε δύο μήνες αποφάσισε ότι δεν κάνω για τα γούστα της και ζηλεύω τη σχέση της. Μέσα σε μια μέρα εννοείται διαγράφηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Και καλύτερα, εννοείται.

Μαίρη

Ένδειξη #3: Σε κριτικάρει συνεχώς

Καλή η ειλικρίνεια μεταξύ φίλων, αλλά που πήγε η καλοσύνη; Ποιος είπε ότι η σκληρή αλήθεια είναι το βασικό συστατικό μιας φιλικής σχέσης; Κάποιες φορές είναι απλώς σκληρή κι επώδυνη χωρίς λόγο, χωρίς να βοηθά πουθενά. Είναι απλώς εκτόνωση. Εάν η φίλη σου με τα λόγια της και τους χαρακτηρισμούς της σε πληγώνει, ας θυμάσαι ότι κάποιες φορές η κριτική είναι απλώς κακία και προβολή σε εσένα. Των δικών της ιδιοτήτων και αδυναμιών.

Μια φίλη μου στο δημοτικό είπε ότι δεν θέλει να κάνει παρέα μαζί μου. Γιατί δεν της αρέσει το σώμα μου.

Ειρήνη

Ένδειξη #4: Αισθάνεσαι ότι περπατάς σε ένα σχοινί

Στην αρχή κάνατε ωραία παρέα, γελάγατε, τα βρίσκατε, υπήρχε μια σύνδεση. Στη συνέχεια όμως η κατάσταση δυσκόλεψε. Το κλίμα μεταξύ σας χαλάει εύκολα, φοβάσαι μην την εκνευρίσεις. Προσέχεις συνεχώς τι θα κάνεις και τι θα πεις για να μην την προκαλέσεις. Να μην την προσβάλεις. Σου δημιουργεί ένταση και νευρικότητα σαν να είναι δική σου ευθύνη ή λάθος η διάθεσή της.

Πάντα ήθελε όλη την προσοχή πάνω της. Όλα της έφταιγαν, υπερβολικά δράματα, κλάματα, ουρλιαχτά συνέχεια. Όλοι οι γκόμενοι την έφτυναν μυστηριωδώς, είχε θέματα με τον θυμό της και μιλούσε σαν βόθρος ακόμα και στους γονείς της. Με «δωροδοκούσε» με δώρα και κεράσματα για να μένω πλάι της. Το κατάλαβα πολύ μετά ότι το έκανε για αυτό βέβαια. Μέχρι που στο τέλος κατάλαβα ότι εκμεταλλευόταν όποιον έβρισκε μπροστά της. Θα σε έριχνε στα Τάρταρα και κολλητή της να ήσουν. Για να πάρει αυτό που θέλει. Ουφ. Τα είπα. Μακριά από τοξικούς και εγωκεντρικούς ανθρώπους.

Στεφανία

Ένδειξη #5: Η φίλη σου έχει τον έλεγχο της σχέσης και των συναισθημάτων σου

Νιώθεις άσχημα, στεναχωριέσαι, αγχώνεσαι και την αντιμετωπίζεις σαν να βρίσκεσαι ένα σκαλί πιο κάτω. Είναι απρόβλεπτη και συναισθηματικά ασταθής. Όταν έχει κέφια και διάθεση αισθάνεσαι φανταστικά, αλλά την επόμενη μέρα δεν σηκώνει τα τηλέφωνα. Σε κάνει να αμφιβάλεις για τη φιλία της, αλλά κυρίως για τον εαυτό σου. Σε εκμεταλλεύεται και παίζει με την αυτοεκτίμησή σου.

Η πιο κακή εμπειρία μου με φίλη ήταν με την “κολλητή” των φοιτητικών μου χρόνων. Με ζήλευε, μάζευε παράπονα. Παράπονα που αφορούσαν το ότι με συμπαθούσαν δικοί της άνθρωποι κι ένιωθε ανασφαλής με αυτό. Το γεγονός ότι προχωρούσα τη ζωή μου πέραν της σχολής. Το αποκορύφωμα ήρθε όταν ξέσπασε και είδα έναν άλλον άνθρωπο. Που για 4 χρονιά δεν είχα γνωρίσει. Ένιωσα ότι με είχε εκμεταλλευτεί, γιατί της άνοιξα τα μάτια σε πολλά θέματα επαγγελματικής κατάρτισης. Όταν σταμάτησα τέτοιου είδους χατίρια, ήρθαν και τα ξεσπάσματα. Εν ολίγοις, πληγώθηκα γιατί τα έδινα όλα απλόχερα. Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι έβλεπε έτσι τα πράγματα. Πλέον, βλέπω τους ανθρώπους γύρω μου όπως είναι και όπως θα θελα να είναι. Την ευχαριστώ – όπου κι αν είναι- γι’ αυτό.

Ελένη

Η προδοσία

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις… Η μεγαλύτερη απόδειξη όμως μιας κακής φιλίας με σοβαρό αποτύπωμα στον ψυχισμό μας είναι η προδοσία. Μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Προδοσία είναι να μοιραστεί με άλλους τα μυστικά σου, λεπτομέρειες προσωπικές που έπρεπε να μείνουν μεταξύ σας. Να απομακρυνθεί, να παγώσει ξαφνικά απέναντί σου, να σε προσβάλλει. Να σε μειώνει τόσο μπροστά, αλλά και πίσω από την πλάτη σου. Να σε χρησιμοποιεί για προσωπικό όφελος και να μη σέβεται τα αισθήματά σου διεκδικώντας τους αγαπημένους σου.

Αχ, μετά από πολλά χρόνια φιλίας, αλλά ευτυχώς όχι κολλητής/αδερφικής, μου φέρθηκε με τον πιο άσχημο τρόπο. Έβγαινα με ένα παιδί από την κοινή μας παρέα το ήξερε φυσικά. Αφού όμως δεν εκτυλίχθηκε σε σχέση επέστρεψα στις σπουδές μου εκτός Ελλάδας. Έπειτα έμαθα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ότι έχει σχέση μαζί του. Είπε ότι δεν είχαμε σχέση όποτε δεν ήταν κάτι σημαντικό και είχε το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει.

Εμμανουέλα

Κολλητές αυτοκόλλητες… Έκανα σχέση με ένα φίλο μας κοινό. Μάλωσα μαζί της γιατί της είπα πως νομίζω ότι τον γουστάρει και αυτή. Ούρλιαζε και με φώναζε τρελή. Τώρα έχει σχέση μαζί του… Αφού χώρισε εμένα φυσικά!

Α.

Μια φιλία συμπεριλαμβάνει πάντα δύο. Με τον κάθε ένα να αναλαμβάνει ένα ρόλο σε αυτήν. Θα πρέπει να προσπαθούμε να μπούμε στα παπούτσια του άλλου. Να καταλάβουμε τα πιθανά κίνητρα της συμπεριφοράς του και τον δικό μας ρόλο σε αυτήν. Καλό είναι να θυμόμαστε επίσης ότι το να θέτουμε όρια είναι δική μας ευθύνη. Οι άλλοι μας συμπεριφέρονται έτσι όπως τους εκπαιδεύουμε. Ή τους αφήνουμε να μας συμπεριφέρονται. Τέλος, εάν έχουμε αρκετές εμπειρίες “κακών” φίλων θα πρέπει να αναλογιστούμε γιατί επιλέγουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ποια ανάγκη μας προσπαθούμε να καλύψουμε; Θα χρειαστεί θάρρος, προσωπική δουλειά και ενδεχομένως βοήθεια από ειδικό. Για να μπορέσουμε να βγούμε από φαύλους κύκλους συναισθημάτων και συμπεριφορών.

Οι σχέσεις έχουν βεβαίως τα πάνω και τα κάτω τους, αλλά εάν η δική σου έχει γίνει το τρενάκι του τρόμου, ίσως ήρθε η στιγμή να κατέβεις από αυτό!

Δες ακόμα: Φορές που είσαι κακή φίλη χωρίς να το καταλαβαίνεις


featured image: Thought Catalog