Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Δοσμένο. Προφανώς και εφόσον σε αυτή την οικογένεια έχεις επενδύσει, σου ακούγεται παρανοϊκό το σενάριο του να έχεις φερθεί κάπου λάθος ή να έχεις υπάρξει κακή φίλη.

Κι όμως υπάρχουν πέντε φορές που –εντάξει- δεν έχεις υπάρξει και πρότυπο κολλητής. Το ελαφρυντικό σου είναι ότι δεν το κάνεις με κακό σκοπό. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν το συνειδητοποιείς καν.

Ακυρώνεις συνεχώς τα σχέδιά σας

Το να περνάς μια φάση αντικοινωνικότητας είναι απολύτως αποδεκτό. Όπως και το να είναι δύσκολο το τελευταίο πρότζεκτ που ανέλαβες στη δουλειά, σε σημείο που το να αναπνέεις σε οποιοδήποτε άλλο χώρο πέραν του σπιτιού σου ή το να ανοίξεις το στόμα σου και να πεις μια ακόμα λέξη σου φαίνεται δύσκολο. Ωστόσο, σαν ώριμος άνθρωπος θα πρέπει να ενημερώσεις την παρέα σου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και να είσαι υπεύθυνη ώστε να μην κανονίζεις πράγματα που δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας. Είναι κάτι που θα απαιτούσες και από εκείνους στην τελική.

Περιμένεις από τους φίλους σου να σε πάρουν τηλέφωνο

Ο ρυθμός που ο κάθε άνθρωπος νιώθει άνετα όσον αφορά την επικοινωνία είναι καθαρά προσωπικός. Μπορεί να μην είσαι από εκείνους που θα κάνουν αβίαστα την κίνηση να καλέσουν έναν φίλο στο τηλέφωνο απλά για να πουν δυο νέα και οι φίλοι σου το ξέρουν αυτό και σε αγαπούν όπως και να έχει. Όμως, όπως σε κάθε σχέση, έτσι και στη φιλία, γίνονται υποχωρήσεις. Δεν μπορείς να περιμένεις οι ρόλοι να είναι πάντα οι ίδιοι και οι συνθήκες να συνεχίζουν όπως βολεύει εσένα. Θα πρέπει κι εσύ να κάνεις την κίνηση να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τα νέα τους ή ότι απλά τους σκέφτηκες ή σου έλειψαν. Όχι το «αν είχε συμβεί κάτι θα με είχαν πάρει να μου το πουν» δεν ισχύει πάντα.

Νομίζεις ότι οι σχέσεις δεν αλλάζουν

Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν επενδύσει σε μακροχρόνιες φιλίες, θα γνωρίζεις πως οι φιλικές σχέσεις αλλάζουν μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Έρχονται σχέσεις, φεύγουν σύντροφοι, δύσκολες συνεντεύξεις για δουλειά, μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, εγκυμοσύνες, γάμοι και η λίστα είναι ατελείωτη αφού life happens every day. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για τέτοιες αλλαγές, να είσαι εκεί και στα εύκολα και στα δύσκολα, να είσαι προετοιμασμένη να ζοριστείς και να ξεβολευτείς κι εσύ. Ναι η φίλη σου μπορεί να ερωτευτεί και να κάνεις να τη δεις καιρό και αυτό να σε τσατίζει. Ωστόσο, το να κατανοήσεις τη φάση της και να είσαι εκεί για αυτή χωρίς μούτρα και εκδικητικές τάσεις είναι υποχρέωσή σου.

Έχεις υπερβολικά πολλές απαιτήσεις

Οι φίλοι σου έχουν προσωπικές ζωές, δύσκολες δουλειές, προβλήματα, χωρισμούς και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα έχει απασχολήσει κι εσένα κατά καιρούς. Με τον τρόπο που εσύ θεωρείς ότι αξίζεις κατανόηση και κάποιες «εκπτώσεις» σε οποιαδήποτε όχι και τόσο σωστή συμπεριφορά έχεις δείξει, το ίδιο αναλογεί και σε εκείνους. Ναι μπορεί να ακυρώσουν ένα ραντεβού τελευταία στιγμή ή να θέλουν να μείνουν μέσα στο Σάββατο. Όσο ΟΚ είναι για εσένα, άλλο τόσο είναι και για εκείνους.

Κάνεις συνεχώς τον συνήγορο του διαβόλου

Το να ξέρεις ποιος σύντροφος είναι λάθος για τη φίλη σου σε κάνει πολύτιμη και αυτό σου το αναγνωρίζουμε. Το να είσαι όμως υπερβολικά επικριτική και να μην αφήνεις έναν άνθρωπο να κάνει τα λάθη του, να μάθει και να ωριμάσει σε κάνει καταπιεστική. Worst case scenario: να σταματήσει η φίλη σου να σε βάζει στα προσωπικά της από φόβο ότι θα κριτικάρεις, δεν θα την καταλάβεις, θα τη μειώσεις ή θα τσακωθείτε. Στοιχηματίζω ότι δεν το θέλεις αυτό. Επίτρεψε στα άτομα που αγαπάς να οδηγήσουν τη ζωή τους εκεί που θέλουν, να πάρουν τα μαθήματά τους, να συλλέξουν τις εμπειρίες τους και περιορίσου απλά στην ικανοποίηση του «εγώ σου τα έλεγα». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τους ανοίξεις την αγκαλιά σου μετά.

Δες ακόμαΑυστηρώς κατάλληλο για όσους θέλουν να αλλάξουν τις εργοστασιακές ρυθμίσεις
featured photo: God & Man