Ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί διάφορα πράγματα. Αυτές οι επιθυμίες δίνουν δύναμη στον καθένα και μπορούν να περάσουν σύνορα, να αψηφήσουν γλωσσικές διαφορές, κουλτούρες και παραδόσεις. Και ταμπέλες. Οι επιθυμίες μας μάς ενώνουν. 

Ενώ η ανάγκη των ανθρώπων να αγαπούν και να αγαπηθούν δεν παύει να υπάρχει, είναι και κάτι άλλο που σιγοκαίει στις καρδιές όλων: η ανάγκη να γνωρίσεις τον κόσμο και να σε γνωρίσουν. 

Από μικρή ηλικία, αναζητούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο και τους γύρω μας αλλά και να μας γνωρίσουν. Αυτή η επιθυμία συνδυάζεται με την ανάγκη να γνωρίσουμε πρώτα τους εαυτούς μας. Περνάμε χρόνια από τον πολύτιμο χρόνο μας ψάχνοντας ανθρώπους, εμπειρίες, λέξεις και φράσεις που θα φέρουν πιο κοντά στο να καταλάβουμε τον εαυτό μας. Κάνουμε τα πιο τρελά πράγματα και ταξιδεύουμε στα πιο απίστευτα μέρη. Βλέπουμε τηλεόραση και συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με χαρακτήρες ταινιών ή σειρών. 

Ψάχνουμε στα social media για quiz, αυτοαξιολογήσεις και test προσωπικότητας, όλα σε μία προσπάθεια να καταλάβουμε την πραγματική μας φύση. Αυτά τα test λειτουργούν καλύτερα σε ενήλικες. Ωστόσο πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα μας βοηθήσει με την έως τώρα πορεία μας. 

Ορίστε 5 ταμπέλες, λέξεις ή φράσεις που έχεις ακούσει στο παρελθόν και τις θεώρησες αλήθειες για σένα. Απαιτούνται δύναμη, σοφία και αυτογνωσία για να τις “σπάσεις”. Αλλά δεν είσαι ποτέ μόνη σου. Με λίγη αγάπη, γενναιοδωρία και ανοιχτό μυαλό, μπορεί ο καθένας να αγκαλιάσει την ομορφιά της ζωής.

Ταμπέλα νούμερο 1: Από το παράξενος στο εφευρετικός και ενδιαφέρον 

Σπάσε τα στερεότυπα με δημιουργικότητα και μοναδικότητα. Δες τον εαυτό σου ως ένα εφευρετικό και ενδιαφέρον άτομο. Δείξε στους γύρω σου τις σκέψεις και τις αναπάντεχες ιδέες σου. 

Ταμπέλα νούμερο 2: Από αλαζόνας σε συμπονετικός

Ο C. S. Lewis κάποτε είχε πει, “Το να είσαι ταπεινός δεν σημαίνει να μην σκέφτεσαι τον εαυτό σου, αλλά να σκέφτεσαι κάπως λιγότερο τον εαυτό σου.” 

Ταμπέλα νούμερο 3: Από ισχυρογνώμων σε αποφασιστικός 

Μη μιλάς απλώς για να μιλήσεις. Μπορείς να επηρεάσεις θετικά τον κόσμο. Βρες τι είναι αυτό που πονάει τον κόσμο και θεράπευσέ το. 

Ταμπέλα νούμερο 4: Από τελειομανής σε κάποιον που ρισκάρει και μαθαίνει από τα λάθη του

Δεν πρέπει να είσαι τελειομανής αλλά παραγωγικός. Η τελειομανία μας στερεί την ομορφιά του να κάνεις λάθη και να μαθαίνεις από αυτά. Πάρε ρίσκα, μάθε από αυτά και συνέχισε να κάνεις λάθη στη ζωή σου.  Ο κόσμος χρειάζεται κάποιον που έχει πέσει αρκετές φορές και έχει ξανά σηκωθεί. 

Ταμπέλα νούμερο 5: Από ανασφαλής σε κάποιον που αποδέχεται τον εαυτό του

Όλοι έχουμε ανασφάλειες. Είτε έχει να κάνει με το να μιλάμε σε κόσμο, είτε είναι τα οικονομικά, είτε κάποιο φυσικό χαρακτηριστικό ή κάτι σχετικό με την καριέρα. Ας αφήσουμε στην άκρη τους διαλογισμός και ας επικεντρωθούμε στο να ανακαλύπτουμε τα ταλέντα μας και ό,τι μας κάνει μοναδικούς. Μόνο έτσι μπορούμε να επηρεάσουμε τον κόσμο.

Οι λέξεις κρύβουν δύναμη και μέσα από αυτές μπορούμε όχι μόνο να επηρεάσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. Το θέμα είναι να ξεκινήσουμε σήμερα. 

first published: 10.07.2019