Η ρετινόλη, η οποία είναι παράγωγο της βιταμίνης Α, γνωρίζουμε λίγο πολύ όλες πως λειαίνει τις ρυτίδες και τις γραμμές έκφρασης και καθυστερεί την επιδερμική γήρανση. Παράλληλα, είναι ωφέλιμη και σε άλλες καταστάσεις όπως η ακμή και οι δυσχρωμίες, ενώ ενεργοποιεί την αναπαραγωγή των κυττάρων και ευνοεί την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων για καλύτερη όψη.

Αυτό που όμως δεν είναι πολύ γνωστό και καλό είναι να έχουμε υπόψιν πριν ξεκινήσουμε την εφαρμογή της ρετινόλης στην επιδερμίδα του προσώπου, είναι πως πρέπει να υπάρχει μέτρο και να ακολουθείς κάποια συγκεκριμένα tips, γιατί αλλιώς θα έχεις επιπλοκές.

5 συχνά λάθη με τη χρήση της ρετινόληςς (1)
unsplash.com/@angelicaecheverry

Ποια είναι όμως αυτά τα tips;

  1. Όχι μεγάλη ποσότητα. Το μέγεθος του φασολιού είναι η κατάλληλη ποσότητα για όλο το πρόσωπο, γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επιδερμίδα. Ειδικά αν το δέρμα σου ανήκει στις ευαίσθητες επιδερμίδες και όχι στις κανονικές ή λιπαρές, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει έντονη ξηρότητα και κοκκινίλα. Σε μια τέτοια περίπτωση σταματάς την εφαρμογή μέχρι να επανέλθει το πρόσωπο σου και ξανά ξεκινάς αργότερα. Αν ξεκίνησες τώρα να εφαρμόζεις ρετινόλη στο πρόσωπο σου, το ιδανικό μοτίβο συχνότητας είναι δύο μέρες διαδοχικά ναι, και δύο μέρες αποχή για να συνηθίσει, ενώ σε ευαίσθητο δέρμα κάνε πρώτα απαλό μασάζ με κάποιο έλαιο σαν προετοιμασία.
  2. Ποτέ το πρωί, και αυτό γιατί η ρετινόλη εξουδετερώνεται με τον ήλιο και καταλήγεις επιρρεπής σε εγκαύματα και ερεθισμούς. Να προτιμάς να την χρησιμοποιείς το βράδυ πριν ξαπλώσεις, αφού έτσι κι αλλιώς εκείνη την ώρα η επιδερμίδα μας δουλεύει full το κομμάτι της ανάπλασης.
  3. Ποτέ συνδυαστικά με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή απολεπιστικά προϊόντα, και αυτό γιατί θα προκαλέσεις μεγάλο ερεθισμό στο δέρμα σου. Το καλύτερο είναι να εφαρμόσεις πρακτικά μια κυκλική ρουτίνα, όπου κάποια προϊόντα θα απέχουν μεταξύ τους για καλύτερο αποτέλεσμα.

Απαιτεί συνεπή χρήση και σταδιακή ενσωμάτωση στην ρουτίνα ομορφιάς σου γιατί το δέρμα μπορεί να πάθει σοκ. Να θυμάσαι πως πρέπει να την συμπεριλαμβάνεις μόνιμα στα προϊόντα που χρησιμοποιείς για να συνεχίσεις να έχεις λαμπερό δέρμα, ενώ αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, προτίμησε παράγωγα όπως η βιταμίνη C, γιατί υπάρχουν υποψίες ότι βλάπτουν το μωρό σου μέσω της απορρόφησης.