Μια ολόκληρη κοινωνία εκεί έξω στήνεται γύρω από την ιδέα ότι πρέπει να σου βρει ταίρι, γιατί, αν δεν έχεις ένα, δεν είσαι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Με όσο καλές προθέσεις κι αν είσαι στρωμένος αυτός ο δρόμος, η ιδέα είναι βαθιά προβληματική.

Κι αν έχεις καιρό να μπεις σε μια μακροχρόνια σχέση ή δεν είχες ποτέ μία, τότε ίσως δεν γνωρίζεις ότι οι σχέσεις δεν είναι μόνο αγάπη και χαμόγελα. Έχουν σκληρές και σκοτεινές όψεις.

Ποιες είναι αυτές;

1. Πρέπει να μοιράζεσαι… συνέχεια

Δεν μπορείς να ξεμυτίσεις από το σπίτι χωρίς να δώσεις αναφορά για το πού θα βρίσκεσαι και με ποιον. Αυτό δεν είναι απαραίτητα εμμονικό, αλλά μια ανάγκη που προκύπτει αυτόματα από το αμοιβαίο ενδιαφέρον που μοιράζεται το ζευγάρι.

Επιπλέον, είναι σχεδόν προφανές ότι θα πρέπει να προτιμήσεις το ταίρι σου στην καλοκαιρινή σου άδεια, τις γιορτές, τις αργίες και σε όλο το βασικό ελεύθερο χρόνο σου για περάσετε μαζί αυτές τις στιγμές, έναντι άλλων σχέσεων, που τίθενται λίγο στο περιθώριο.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να μοιραστείς το σπίτι, ίσως και τα οικονομικά σου και φυσικά να πάρεις όλες τις σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή σου συνυπολογίζοντας την ύπαρξη ενός άλλου ανθρώπου μέσα σε αυτές. Η αίσθηση της ατομικότητας αρχίζει να ξεθωριάζει…

2. Μπορούν να γίνουν βαρετές

Όσο συναρπαστικός και να είναι ένας άνθρωπος, θα έρθει η στιγμή που θα γνωρίζεις τα πάντα γι’ αυτόν και αυτό, παρά τις καλές προσπάθειες που μπορεί να γίνονται να κρατηθεί το ενδιαφέρον ζωντανό, ανά στιγμές θα σου φαίνεται βαρετό. Όλη η κοινή σου ζωή με το ταίρι σου μπορεί να μοιάζει κάποιες στιγμές σαν ένα έργο που παίζεται ξανά και ξανά. Άλλες φορές αυτό μπορεί να κρατήσει λίγες ώρες ή μερικές μέρες, όμως κάποιοι μπορεί να νιώθουν έτσι για μήνες ή και χρόνια ολόκληρα.

3. Μπορεί να σε κρατάνε πίσω

Μπορεί να νιώθεις ασφαλής σε μια μακροχρόνια σχέση, να λειτουργεί σαν ένα καταφύγιο που σε προστατεύει. Κι ενώ σηκώνει τείχη για να απομακρύνει ό,τι βλαβερό, μερικές φορές αυτά τα προστατευτικά τείχη παίρνουν τη μορφή ενός ασφυκτικού ορίου, που σε κρατά μακριά από οποιαδήποτε προσωπική εξέλιξη και δυνατότητα.

Όνειρα και στόχοι μπορεί να ξεθωριάσουν στο όνομα μιας γλυκιάς συνύπαρξης, κάνοντας εσένα και το ταίρι σου να μένετε στάσιμοι.

4. Κάποιες φορές σε πληγώνουν

Όσο αγαπημένο και να είναι ένα ζευγάρι, θα έρθει η στιγμή της σύγκρουσης. Σκληρά λόγια θα ειπωθούν, πληγές θα ανοίξουν, θα απογοητευτείς, θα αμφισβητηθείς, θα στενοχωρηθείς. Είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι των σχέσεων.

5. Φθείρονται

Δύο άνθρωποι ξεκινούν μια σχέση νέοι, φρέσκοι, ενθουσιασμένοι, φορώντας τον καλό τους εαυτό. Όσο ο χρόνος περνά, όμως, μεγαλώνουν, φθείρονται, αποκαλύπτουν τις σκοτεινές τους πλευρές και όλα αυτά συνυπάρχουν με τα καλά στοιχεία. Σε μια σχέση μπαίνεις «all in», στα ευχάριστα και τα δυσάρεστα.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, σωστό για τον καθένα είναι να κάνει εκείνο που τον κάνει πιο ευτυχισμένο. Είναι υπέροχο να είσαι single, σου δίνει χώρο να αναπτυχθείς, αλλά και να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Κι όταν βρεθεί εκείνος που θα αξίζει να αφήσεις πίσω σου την εργένικη ζωή σου και που ακόμη και οι δυσκολίες θα μοιάζουν πιο γλυκιές αν είστε παρέα, τότε ναι, μπες «all in».