7 εκπληκτικά πράγματα που προκαλεί στον εγκέφαλό σου το πρώτο φλιτζάνι καφέ

5 εκπληκτικά πράγματα που προκαλεί στον εγκέφαλό σου το πρώτο φλιτζάνι καφέ

Πράγματι, το πρώτο φλιτζάνι καφέ είναι το καλύτερο της ημέρας. Στο σπίτι, καθ'οδόν για τη δουλειά ή και στο γραφείο, σε ενεργοποιεί και σου χαρίζει απόλαυση. Δε θεωρείται άδικα αγαπημένη συνήθεια πολλών.

Υπάρχει λόγος που είναι τόσο υπέροχο και από την πλευρά της νευροεπιστήμης. Κυρίως, για το πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό σου.

Δες τι συμβαίνει από τη στιγμή που ξεκινάς να ετοιμάζεις τον πρωινό σου καφέ και έπειτα:

Πρoσμονή

Τη στιγμή που θα αρχίσεις να σκέφτεσαι το πρώτο σου φλιτζάνι καφέ, το ενδοκρινικό σου σύστημα δημιουργεί και απελευθερώνει ντοπαμίνη. Αυτή είναι γνωστή και ως «προκαταβολική ορμόνη ευχαρίστησης». Αισθάνεσαι καλά απλά γνωρίζοντας ότι σύντομα θα πιεις το πρώτο σου φλιτζάνι καφέ.

Προετοιμασία

Επειδή συνδυάζεις τον καφέ με την ευχαρίστηση, οι ενέργειες που κάνεις σε οδηγούν στο να την βιώσεις. Πως; Απλά δημιουργώντας τη δική τους αντίδραση σε αυτό το ερέθισμα (βλέπε πείραμα του Pavlov). Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Social Science Information, οι περιβαλλοντικές ενδείξεις, όπως η παρασκευή του καφέ –ακόμα και η οδήγηση στην αγαπημένη σου καφετέρια-απελευθερώνουν ακόμα περισσότερη ντοπαμίνη στο σύστημά σου.

Άρωμα καφέ

Τα αρώματα μπορούν ξαφνικά να σου θυμίσουν προηγούμενες εμπειρίες. Όχι τυχαία αφού πυροδοτούν ισχυρές εγκεφαλικές αντιδράσεις. Αυτό ισχύει βεβαίως και για τον καφέ. Με λίγα λόγια, απόλαυσε το άρωμα του πρώτου σου φλιτζανιού.

Όταν πίνεις

Το σώμα σου απορροφά γρήγορα την καφεΐνη. Κατά συνέπεια, χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά, για να φτάσει στον εγκέφαλό σου. Εκεί, συνδέεται με το τμήμα των νευρώνων που συνήθως προσελκύουν την αδενοσίνη. Είναι η ορμόνη που σε κάνει να νυστάζεις. Δεδομένου ότι η αδενοσίνη δεν μπορεί να συνδεθεί με τους νευρώνες σου, αισθάνεσαι ξύπνια και πιο ενεργοποιημένη. Το ενδοκρινικό σου σύστημα αντιδρά στη συνέχεια στην απουσία αδενοσίνης απελευθερώνοντας το γλουταμινικό, έναν νευροδιαβιβαστή που αυξάνει την ικανότητά σου να μαθαίνεις και να θυμάσαι.

Αίσθηση ικανοποίησης

Πάνω που έχεις πιει το πρώτο σου φλιτζάνι καφέ, έχεις επιτύχει την μέγιστη απόδοση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πότε ξυπνάς. Δηλαδή, σε ποιο σημείο ο εγκέφαλός σου ήταν γεμάτος αδενοσίνη και θολωμένος από τον ύπνο. Κάτι που δε συμβαίνει με τα επόμενα φλιτζάνια, αφού προκαλούν μειωμένες αποδόσεις. Θα σε κρατήσουν μεν ξύπνια, ενεργοποιημένη και λειτουργική, αλλά δεν πρόκειται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στον εγκέφαλό σου.

Προσπάθησε, λοιπόν, να αξιοποιήσεις αυτή τη πληροφορία. Τοποθέτησε χρονικά το πρώτο σου φλιτζάνι καφέ έτσι, ώστε να έχει τον πιο θετικό αντίκτυπο στην ημέρα σου, την καριέρα σου και σε ολόκληρη τη ζωή σου!

Featured image: Career Girl Daily
 
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.