Οι ρομαντικές κομεντί έχουν ένα ελάττωμα, όσο κι αν σου αρέσουν. Κι αυτό είναι οι μύθοι για τις πραγματικές σχέσεις εκεί έξω.

Όσο κι αν απολαμβάνεις τα εξιδανικευμένα love story, η πραγματικότητα απέχει από αυτό το καλοστημένο σκηνικό. Συμπεριφορές που δεν θα δεχόσουν στην καθημερινότητα, μοιάζουν ιδανικές σε μία ταινία. Λόγια που θες να ακούσεις εξ αρχής αλλά τελικά ακούς μόνο στους τίτλους τέλους. Τσακωμοί που καταλήγουν πάντα σε happy ending. Στην πραγματική ζωή, όταν κάτι το αφήνεις να περιμένει πολύ, σε αφήνει. Όσο κι αν προσπαθεί να μας πείσει ο Ryan Gosling στο Notebook.

Υπάρχουν επομένως, ορισμένοι μύθοι, που μέχρι τώρα ίσως αγνοούσες πως υπάρχουν στις ρομαντικές κομεντί:

Η έλλειψη επικοινωνίας ή οι τσακωμοί σημαίνουν  πάθος

Έχουμε δει την πλοκή. Πρωταγωνιστές που φαινομενικά δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον και ο καβγάς είναι μονόδρομος. Ηθοποιοί που κάπου στη μέση της ταινίας συνειδητοποιούν πως όλη αυτή η ένταση σημαίνει πως υπάρχει ενδιαφέρον για τον άλλον. Τα είδαμε και στο “He’s Just Not That Into You”. Κι όμως, η έλλειψη σωστής επικοινωνίας και διαλόγου, δείχνει πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα θεμέλια για μία σχέση. Το ghosting, η έλλειψη κατανόησης, οι ασταμάτητοι τσακωμοί δεν σημαίνουν πως ζείτε ένα μοναδικό στόρι. Συχνά, είναι δείγματα ανωριμότητας, εγωισμού ή και τοξικής συμπεριφοράς. Μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο λοιπόν, μαθαίνεις πως μόνο αν καβγαδίσεις μπορείς να βρεις μία κοινή λύση και λίγη σπίθα. Ή μόνο αν εξαφανιστείς θα κάνεις τον άλλο να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να σε βρει.  Αυτό ωστόσο, δημιουργεί κενά στη σχέση όσο καλή κι αν μπορεί να είναι η επανασύνδεση.

Ο σύντροφος σου είναι το soulmate σου, με το καλημέρα σας

Μία ιδέα που επικρατεί όχι μόνο στις ρίζες του Hollywood αλλά και στο μυαλό των περισσότερων. Μία δημοσκόπηση του Marist Poll έδειξε πως το 73% των Αμερικανών πιστεύει στα soulmates. Όταν γαλουχείσαι με την ιδέα του Prince Charming, είναι λογικό να τον αναζητάς σε κάθε σου σχέση. Καθόλου όμως λογικό να πιστεύεις πως μέσα σε 120′ θα γίνει αυτό το μαγικό κλικ. Είτε πιστεύεις σε αυτό το πεπρωμένο όμως είτε όχι, η ιδέα του ότι υπάρχει κάτι έτοιμο, τέλειο για εσένα εκεί έξω είναι εξουθενωτικό. Εξουθενωτικό με την έννοια του ότι, κάθε ελάττωμα που θα συναντάς στον άλλο, θα γίνεται ο λόγος απόρριψής του. Κι όσο αποφεύγεις την τριβή και την οικειότητα, τόσο περισσότερο θα περιορίζεσαι στην αναμονή του ιδανικού. Όταν έχεις στο μυαλό σου ένα τέλειο soulmate, δεν γίνεσαι πρόθυμη να δουλέψεις σε μία σχέση. Δεν πρόκειται όμως να σου έρθει έτοιμο, πακεταρισμένο, σαν δέμα. Το ιδανικό χτίζεται, γκρεμίζεται και ξανά από την αρχή.  Ακόμη κι αν τσεκάρει πολλά από τα κουτάκια της λίστας σου, θα χρειαστεί επικοινωνία, παραχωρήσεις, σεβασμό και διαφωνίες για να φτάσει σε κάτι αληθινό.

Το κυνήγι είναι ρομαντικό

Μέσα στο starter pack των ρομαντικών κομεντί, είναι και μία μεγάλη ρομαντική φιγούρα στο τέλος. Η οποία σίγουρα έχει συνοδευτεί από όλα τα παραπάνω. Τσακωμοί, εξαφάνιση, σημάδια που δείχνουν ότι δεν ταιριάζετε μέχρι να γράψει ένα “I love you” στους δρόμους. Όσο ρομαντικό κι αν φαίνεται στην οθόνη σου με τα πλούσια εφέ και τη φανταστική μουσική, στην αληθινή ζωή δεν θα ήταν το ίδιο. Στο κυνήγι έχουμε τη μία πλευρά να προσπαθεί και την άλλη να περιμένει να συμβεί κάτι δραματικό. Σε μία ρεαλιστική, υγιή σχέση, υπάρχει ισότητα και αμοιβαία προσπάθεια. Αν ενδιαφέρεσαι για κάποιον αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη ανταπόκριση, δεν χτίζεις κάστρα. Το δέχεσαι και προχωράς. Στην πραγματική ζωή, έχεις την αξιοπρέπεια να συνειδητοποιήσεις αν μία κατάσταση σου αξίζει ή όχι.

Ο σύντροφος σου σε “συμπληρώνει”

Σίγουρα συμπληρώνει κάποια ή πολλά από τα κομμάτια του εαυτού σου, μία σχέση. Ο μύθος όμως βρίσκεται στην ιδέα ότι μόνο όταν βρεις αυτή τη σχέση, το “άλλο σου μισό”, είσαι ολόκληρη. Δεν είναι λίγες οι φορές που το βλέπεις σε μία ταινία. Είναι λες και πριν από αυτό δεν υπήρχε ζωή ή χαρά. Ας πούμε ότι συμφωνούμε με αυτή την άποψη. Αν τυχόν χωρίσεις, μένεις μισή; Και πως αναπληρώνεις αυτό το κενό; Κάτι δεν κολλάει. Η αλήθεια είναι πως είσαι ήδη ολόκληρη. Έχεις μία ήδη γεμάτη ζωή και η σχέση σου δεν θα έπρεπε να είναι το κομμάτι που απεγνωσμένα ψάχνεις. Είναι το κομμάτι που προστίθεται όμορφα στα υπόλοιπα υπέροχα κομμάτια που σε περιβάλλουν. Επένδυσε επομένως στον εαυτό σου και στην εκδοχή που αγαπάς να είσαι και τότε θα δεις πως η σχέση θα είναι κάτι extra ωραίο, όχι κάτι τοξικά αναγκαίο.

Η αγάπη τα νικά όλα

Ναι, σε πολλές περιπτώσεις ισχύει αυτό. Αλλά υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις που δεν είναι ιδανικές. Στην πραγματική ζωή, ένα ζευγάρι μπορεί να χωρίσει όσο και αν αγαπά ο ένας τον άλλο. Διαφορετικές αξίες, πεποιθήσεις, απόσταση, timing είναι μερικές συνθήκες που δεν το επιτρέπουν. Δεν σημαίνει πως κάθε σχέση έχει happy ending, και αυτό ίσως είναι καλό. Απλώς ίσως είναι νωρίς για να καταλάβεις το γιατί. Κι αν θέλεις να πάρεις μία τέτοια ιδέα, δοκίμασε να δεις το Someone Great του Netflix που σε προσγειώνει στην πραγματικότητα, χωρίς μύθους.