Το burnout αποτελεί μία κατάσταση στην οποία έχεις ξεπεράσει τα όριά σου. Τα επαγγελματικά αλλά και τα προσωπικά. Σε συνδυασμό με τους στόχους για τη νέα χρονιά και την πίεση του να τα καταφέρεις όλα, κάπου νιώθεις να μην μπορείς να αποδώσεις. Είναι αυτές οι στιγμές που το “όχι” έγινε “ναι”, το “δεν μπορώ” έγινε “ναι φυσικά”.

Κάποια στιγμή, όλη αυτή η προθυμία που δείχνεις και η καταπάτηση των επιθυμιών σου φτάνει σε ένα peak. Προκειμένου να αποφύγεις αυτό το επικείμενο burnout, ακολουθούν 5 motivational φράσεις που θα σου δώσουν το απαραίτητο boost.

#1 Γίνε η προτεραιότητά σου

Αρκετά με το να βάζεις τον εαυτό σου στην τελευταία θέση. Η ψυχική και σωματική υγεία σου πρέπει να μπουν πρώτες στη λίστα προτεραιοτήτων σου. Η φροντίδα του εαυτού σου πρέπει να αποτελεί το νούμερο ένα. Δεν θα σε θεωρήσει κανείς εγωίστρια αν θέσεις προσωπικά όρια. Ούτε αν πεις όχι. Ούτε και αν πεις την αλήθεια σου.

#2 Βάλε ένα stop στο people-pleasing

Το να ευχαριστείς τους γύρω σου συνεχώς δεν ωφελεί. Ότι πιο motivational μπορείς να ακούσεις βρίσκει έδαφος στην παύση του people-pleasing. Επιπλέον, η συνήθεια αυτή έχει ένα μαγικό τρόπο να σε τρώει εσωτερικά. Ενώ πιστεύεις πως αυτό σε κάνει αρεστό -και μπορεί όντως να το κάνει- σε ρίχνει γιατί δεν κάνεις αυτό που θες. Κάνεις αυτό που θέλουν οι άλλοι. Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει μια φορά αυτό που του αρέσει.

#3 Άσε την τελειομανία στην άκρη

Όσο λυτρωτική και αν μοιάζει η επίτευξη της τελειομανίας, σε βασανίζει. Ακόμη μία τακτική που δεν ωφελεί. Ο λόγος που διάφορα ψυχοσωματικά στηρίζουν την ύπαρξή τους. Το άγχος, το στρες, η αγωνία του να κάνεις τέλεια αυτό που πρέπει δεν σου αφήνει περιθώρια για λάθη. Ούτε για μία συγχώρεση του εαυτού σου στην περίπτωση αυτών. Δεν υπάρχει λόγος να τιμωρείς τον εαυτό σου. Κάποιες φορές ακόμη και το 70% αρκεί για μία καλή απόδοση.

#4 Slow down αν νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη

Αν έχεις ανάγκη για μία παύση, κάνε την. Αν ένα break μοιάζει ιδανικό αυτή τη στιγμή, take it. Πάρε ένα ρεπό, πήγαινε εκείνη τη βόλτα που αναβάλλεις εδώ και καιρό, ξεκουράσου πραγματικά. Αυτό θα σε λυτρώσει, θα σε ανακουφίσει, θα σε κάνει να νιώσεις πολύ πιο συνδεδεμένη με τον εαυτό σου.

#5 Θυμήσου ότι έχεις το δικαίωμα να απογοητεύσεις κάποιον

Δεν μπορείς να γίνεις όλα για όλους. Ούτε να δίνεις πάντα το 110% των δυνατοτήτων σου. Έχεις το δικαίωμα να γίνεις πιο αυστηρή με τα όριά σου, τα θέλω σου, τις πεποιθήσεις σου, το εγώ σου. Μπορείς να μην αποτελείς συνέχεια το καλό παιδί που όλοι περιμένουν από σένα. Έχεις κάθε υποχρέωση να υπερασπιστείς όσα πιστεύεις, χωρίς να αλλάζεις κάθε φορά εσένα για να ταιριάξεις με τα στάνταρ των άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 5 τρόποι για να κάνεις την Κυριακή σου πιο απολαυστική