Τα κορδόνια στα αθλητικά και το δέσιμο τους είναι μία ρουτίνα που κάνεις ασυναίσθητα προτού πας για προπόνηση. Την ίδια ώρα που τα δένεις σκέφτεσαι εντελώς άλλα πράγματα. Ωστόσο, μήπως να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο και προσοχή από δω και πέρα σε αυτή τη συνήθεια; Όπως φαίνεται τα σωστά δεμένα κορδόνια των αθλητικών επηρεάζουν κατά πολύ το επίπεδο άνεσης στο τρέξιμο, άρα και τις επιδόσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Όχι λόγω του τρόπου κατασκευής τους, αλλά επειδή δε τα δένεις σωστά για το πόδι σου. Κάτι που προσθέτει μια εντελώς νέα διάσταση στην αγορά παπουτσιών για τρέξιμο.

Για παράδειγμα, όταν πας να διαλέξεις αθλητικά, δίνεις σημασία στο να πατάς με άνεση. Άνετο παπούτσι σημαίνει το σχήμα του ποδιού σου να ταιριάζει με το σχήμα του παπουτσιού. Ας υποθέσουμε ότι βρήκες ένα ζευγάρι που σου ταιριάζει καλά. Θέλεις, όμως, να έχει μεγαλύτερη σταθερότητα στη φτέρνα. Ή λίγο περισσότερο χώρο στο μέσο του ποδιού. Τι κάνεις:

Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι δεν αρκεί να βρεις ένα παπούτσι που σου ταιριάζει αλλά θα πρέπει να το εξατομικεύσεις ακόμη περισσότερο. Δηλαδή, να το κάνεις τέλειο, χωρίς να αναγκαστείς να ψάξεις για άλλο ζευγάρι.

Αυτό γίνεται χάρη σε ορισμένες τεχνικές δεσίματος κορδονιών. Σου επιτρέπουν να εξατομικεύσεις το παπούτσι στο πόδι σου χωρίς να κάνεις αλλαγές. Φυσικά, ο καθένας έχει ένα μοναδικό σχήμα ποδιού. Στην ουσία, κανένα παπούτσι δεν θα ταιριάζει ακριβώς στο πόδι σου, εκτός αν είναι ειδικά κατασκευασμένο. Όταν δοκιμάζεις, ωστόσο, αθλητικά για τρέξιμο, θα πρέπει πάντα να προσπαθείς να βρεις την καλύτερη λύση. Οι τεχνικές με τις οποίες δένεις τα κορδόνια σου είναι το τελευταίο 1%, για να εξατομικεύσεις περαιτέρω ένα παπούτσι.

Γιατί πρέπει να δένεις σωστά τα κορδόνια στα παπούτσια σου

Ο κύριος παράγοντας είναι η άνεση. Ένα παπούτσι που είναι λίγο χαλαρό ή άνετο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Εάν έχεις πολλή κίνηση ή υπερβολική σφίξιμο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάλους. Αλλά και σε άλλες καταστάσεις, όπως μώλωπες. Ακόμα, ένα ακατάλληλο παπούτσι αυξάνει τον κίνδυνο φουσκάλων, καψίματος ή άλλου ερεθισμού.

Ένας δεύτερος παράγοντας, για να αλλάζεις τον τρόπο που δένεις τα κορδόνια σου, είναι το είδος της προπόνησης που κάνεις. Εάν πρόκειται για μια έντονη προπόνηση HIIT, ένα μοτίβο που σου δίνει επιπλέον ασφάλεια είναι επιβεβλημένο. Εάν κάνεις μια βόλτα, μπορείς να δοκιμάσεις ένα πιο χαλαρό δέσιμο. Αλλά και ο τύπος κάλτσας που φοράς υπαγορεύει άλλες τεχνικές δεσίματος. Για παράδειγμα, οι πιο χοντρές κάλτσες που φοράς στο γυμναστήριο – ή για υπαίθριες διαδρομές το χειμώνα – απαιτούν πιο χαλαρή τεχνική. Έτσι, διασφαλίζεις ότι το παπούτσι ταιριάζει σωστά.

Μερικές φορές, λοιπόν, μια απλή αλλαγή στον τρόπο δεσίματος κάνει διακριτή διαφορά. Ανακουφίζει την πίεση ή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεσαι κάτι, που δεν γνώριζες καν ότι σε ενοχλούσε. Είναι απίστευτο πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα εναλλακτικό μοτίβο δεσίματος.

Δες παρακάτω τέσσερις από τις πιο γνωστές τεχνικές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραστικά το επίπεδο άνεσής σου. Ακόμη και την απόδοσή σου!

4 τεχνικές να δένεις τα κορδόνια στα αθλητικά σου

1. Heel Lock γνωστή και ως «Marathon Race Loop»

Αυτή η τεχνική είναι βοηθητική, αν γλιστράει η φτέρνα σου. Ή είναι στενή (κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο). Ο τρόπος που ρυθμίζεις εδώ τα κορδόνια, ασφαλίζει τη φτέρνα στη θέση της. Χωρίς, όμως, να ασκεί υπερβολική πίεση στην κορυφή του αστραγάλου.

2. Υψηλή ποδική καμάρα

Όταν έχεις υψηλό τόξο στο πόδι υπάρχει πιθανότητα στρέψης της άρθρωσης του αστραγάλου. Το συγκεκριμένο μοτίβο δεσίματος προσθέτει σταθερότητα στη μέση του ποδιού. Μειώνοντας ταυτόχρονα την πίεση.

3. Πλατιά πόδια

Αν έχεις πλατύ πόδι, αυτό το μοτίβο θα προσδώσει μεγαλύτερη άνεση στον χώρο που βρίσκονται τα δάχτυλα.

4. Πίεση στο μεγάλο δάχτυλο

Αν έχεις κότσι (ή φοράς συχνά ψηλά τακούνια), με αυτόν τον τρόπο διανέμεις την πίεση μακριά από τα δάχτυλα των ποδιών. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να μαυρίσουν.

Για μεγαλύτερη βοήθεια, παρακολούθησε και το βίντεο που ακολουθεί: