Στα επεισόδια ένα και δύο του The Gut Life το νέο podcast του Stylist σε συνεργασία με την Yakult, ανώτερη συγγραφέα του Strong Women’s Lauren Geall κάθισε με μια διατροφολόγο για να συζητήσει τα κοινά πράγματα που κάνουμε λάθος σχετικά με την υγεία του εντέρου. Να τι είχαν να πουν.

Ο κόσμος της υγείας του εντέρου είναι ένας από τους χειρότερα επηρεασμένους πιθανώς επειδή δεν είναι κάτι που μπορείς εύκολα να μετρήσεις ή να δεις εάν βελτιώνεται. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει τα πάντα, από τον χυμό αλόης μέχρι την «περιστροφή προβιοτικών» να θεωρούνται το πιθανό κλειδί για την καλή εντερική υγεία.

Ωστόσο, και τα δύο έχουν διχάσει τους ειδικούς σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Υπάρχουν όμως μύθοι που πρέπει να φροντίσεις να αποφύγεις;

Στα επεισόδια ένα και δύο του νέου podcast του Stylist The Gut Life, ο Charan Bijlani, εγγεγραμμένος διατροφολόγος και διδακτορικός φοιτητής που ειδικεύεται στη δημόσια υγεία και η Nichola Ludlam-Raine, ειδική διαιτολόγος μας βοηθούν να καταρρίψουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από την εντερική υγεία.

Μπορείς να δεις τις απόψεις τους παρακάτω ή να συντονιστείς στα επεισόδια ένα και δύο του The Gut Life για να ακούσεις όλα όσα είχαν να πουν (και περισσότερα).

1. Πρέπει να κόψεις τα γαλακτοκομικά και τη γλουτένη

Αν δεν έχεις δυσανεξία σε κάτι, το να κόψεις ομάδες τροφίμων όπως η γλουτένη αποκλειστικά για την υγεία του εντέρου σου δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, εξηγούν οι Charan και Nichola.

«Πολλές φορές η γλουτένη ως ομάδα τροφίμων δαιμονοποιείται όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου, ίσως λόγω των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα IBS ή φούσκωμα», λέει η Charan.

Αλλά είναι πολύ εύκολο να στηριχτείς σε μια ομάδα τροφίμων και να ρίξεις το φταίξιμο σε αυτό αντί να εξετάσεις το πρόβλημα με λίγο περισσότερες λεπτομέρειες. Στην πραγματικότητα, όταν εστιάζουμε ειδικά στην υγεία του εντέρου, η γλουτένη είναι απίστευτα σημαντική επειδή έχει πολλές φυτικές ίνες που θα λατρέψει το μικροβίωμα του εντέρου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η επίλυση της βασικής αιτίας των προβλημάτων σου δεν είναι δύσκολη. Απλώς το να κόψεις μια ολόκληρη ομάδα τροφών για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς λόγο και αιτία, πιθανώς δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για την εντερική σου υγεία. Αντίθετα, προσθέτει η Nichola: «Θα πρέπει να προσπαθείς να εστιάσεις περισσότερο στο να προσθέτεις πράγματα στη διατροφή σου για να ενισχύσεις τα καλά βακτήρια του εντέρου».

Για την πλειονότητα των ανθρώπων η υγεία του εντέρου είναι να προσθέτουν και να έχουν μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή», λέει, αναφερόμενη στον κανόνα «30 plants a week», ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο, η προσθήκη νέων πραγμάτων στη διατροφή σου, είτε πρόκειται για όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο.

Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες όπως η «low FODMAP diet» κατά την οποία οι άνθρωποι αποκόπτουν τροφές που περιέχουν ζυμώσιμους υδατάνθρακες που απελευθερώνουν αέρια μπορεί να είναι επιβλαβές εάν δεν γίνει σωστά ή εάν ακολουθηθεί για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Η δίαιτα FODMAP, όταν γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού διαιτολόγου, βοηθά τους ανθρώπους να καταλάβουν σε τι ακριβώς έχουν δυσανεξία και μετά μπορούν σταδιακά να προσθέτουν ξανά τα τρόφιμα. Ωστόσο, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP δεν είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσεις μακροπρόθεσμα, επειδή μπορεί πραγματικά να βλάψει το έντερό σου. Να θυμάσαι ότι το έντερο χρειάζεται φυτικές ίνες για να ζήσει και μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες.

2. Ένα καθημερινό «shot» μηλόξυδου θα κρατήσει τα βακτήρια του εντέρου σου υγιή

Το μηλόξυδο είναι ένα από εκείνα τα τρόφιμα που έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εντέρου. Είναι όμως κάτι από όλα αλήθεια;

Η Nichola λέει ότι η καθημερινή δόση μηλόξυδου πιθανότατα δεν θα προσφέρει τα οφέλη που περιμένεις. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς της υγείας σου.

Ορισμένα στελέχη μηλόξυδου περιέχουν προβιοτικά, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία που να δείχνουν ότι το μηλόξυδο είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου μας ως ανθρώπινα όντα. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει καούρα και παλινδρόμηση, καθώς και να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.

Εάν θέλεις να καταναλώσεις μηλόξυδο είτε λόγω της πιθανής περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά είτε για ορισμένα άλλα αναφερόμενα οφέλη δοκίμασέ το σε dressing σαλάτας ή μαζί με μια ποικιλία άλλων τροφών.

3. Το φούσκωμα είναι πάντα σημάδι κακής υγείας του εντέρου

Όσον αφορά την υγεία του εντέρου, το φούσκωμα συνήθως θεωρείται ως κακό σημάδι πιθανώς επειδή μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστρεντερικής δυσφορίας. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Το φούσκωμα είναι σίγουρα ένα φυσιολογικό μέρος της πέψης για τους περισσότερους ανθρώπους. Φυσικά, εάν συνοδεύεται από πόνους ίσως θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς, είναι πολύ φυσιολογικό να φουσκώνουμε αφού έχουμε φάει ένα γεύμα ειδικά αν αυτό το γεύμα είναι λίγο υψηλότερο σε υδατάνθρακες.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατακρατάς λίγο νερό όταν τρως υδατάνθρακες καθώς είναι απαραίτητο για τη διάσπαση τους.

Ο αντίκτυπος της καθημερινής ρουτίνας και της γενικής πέψης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λίγο φούσκωμα. Αλλά και πάλι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι το έντερο σου είναι δεν είναι υγιές.

Απλώς σκέψου: Όταν ξυπνάς το πρωί, πιθανότατα δεν νιώθεις τόσο φουσκωμέν@ όσο στο τέλος της ημέρας. Το σώμα περνάει από πολλά στάδια μέσα στην ημέρα. Πίνεις νερό, ιδρώνεις, κινείσαι και όλα αυτά τα πράγματα θα έχουν αντίκτυπο. Έτσι, ένα μικρό φούσκωμα είναι φυσιολογικό να υπάρχει και είναι μέρος της διαδικασίας της πέψης».

4. Θα πρέπει να αποφεύγεις τα τεχνητά γλυκαντικά εάν θέλεις καλή εντερική υγεία

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πολύ πρόσφατα στις ειδήσεις, με την ασπαρτάμη να εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή αφού αποκαλύφθηκε ότι ο ΠΟΥ σχεδίαζε να τη χαρακτηρίσει ως «πιθανώς καρκινογόνο».

Όπως εξερευνήσαμε εδώ στο Strong Women, αυτή η ιστορία είναι πολύπλευρη και το ίδιο ισχύει όταν πρόκειται για ισχυρισμούς ότι τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη είναι κακά για την υγεία του εντέρου, εξηγεί η Nichola.

Η πλειονότητα των ερευνών για τα γλυκαντικά γίνεται σε τρωκτικά και η ποσότητα του γλυκαντικού που τους δίνεται είναι αρκετά μη ρεαλιστική σε σύγκριση με αυτή που έχει ο μέσος άνθρωπος. Δεν χρειάζεται να μπερδεύεσαι λοιπόν. Απλά εάν διαπιστώσεις ότι η πολλή γλυκαντική ουσία προκαλεί φούσκωμα, τότε απλώς αποφύγετε τη συγκεκριμένη.

Μια μικρή ποσότητα γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη που μπορείς να ανεχτείς είναι μια χαρά. Μια μικρή ποσότητα ανθρακούχων ποτών και γλυκών με γλυκαντικά δεν θα βλάψουν την υγεία του εντέρου σου, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σου είναι ισορροπημένο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και ποικίλο».