Μήπως βρίσκεσαι σε μία κατάσταση αναθεώρησης της ζωής σου; Μήπως έχεις βαλτώσει και έχεις μία διάθεση ανανέωσης με πράγματα που θα σε γεμίσουν; Μήπως, από την άλλη είσαι στη φάση που θες να ξεκινήσεις μία καριέρα και οι επιλογές είναι τόσες που δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις;

Αν στο μυαλό σου τριγυρνούν ερωτηματικά σαν τα παραπάνω διαβάζεις το σωστό άρθρο. Σου έχουμε τέσσερα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τη στιγμή που θα σκέφτεσαι ποια είναι τελικά ιδανική δουλειά για εσένα.

Μην κάνεις σκόντο στα όνειρά σου

Για αρχή μη σκέφτεσαι τι μπορείς και τι όχι. Σκέψου μόνο τι χρειάζεσαι και θες. Ακόμα και αν το όνειρο που έχεις σου φαίνεται ουτοπικό, είναι σημαντικό να ξέρεις τι ακριβώς θες ώστε να ψάξεις προς εκείνη την κατεύθυνση. Μπορεί να μη βρεις ακριβώς την καριέρα που έχεις στο μυαλό σου αλλά τουλάχιστον θα φτάσεις όσο πιο κοντά μπορείς. Από εκεί μπορεί να πάρεις άλλες αποφάσεις, να προχωρήσεις ή ακόμα και να αλλάξεις πορεία. Το θέμα είναι ότι θα ξέρεις πόσα πέτυχες και πόσα πρέπει να πετύχεις ακόμα για να φτάσεις το αρχικό σου πλάνο.

Κάνε τις γνώσεις σου εφόδια

Δεν μιλάμε μόνο για όσες απέκτησες σε σχολεία και πανεπιστήμια. Εδώ δεν μετράμε μόνο τα πτυχία. Μετράμε όλα τα skills που έχεις αποκτήσει από την εμπειρία της ζωής σου. Για παράδειγμα, μπορεί προηγουμένως να δούλευες ως σερβιτόρα και να σου φαίνεται πως αυτή η προϋπηρεσία είναι άσχετη με αυτά που σκέφτεσαι να κάνεις από εδώ και πέρα. Για σκέψου το όμως λίγο καλύτερα. Σίγουρα μέσα από αυτή έμαθες καλύτερα το κομμάτι της επικοινωνίας με τους πελάτες και το πως να δουλεύεις σε μία ομάδα με άλλους σερβιτόρους, barista ή μάγειρες. Αυτόματα λοιπόν έχεις αναπτύξει την ικανότητα της εξυπηρέτησης πελατών και της συνεργασίας. Αυτές οι δεξιότητες είναι σημαντικές για όποια δουλειά και αν κάνεις στο μέλλον.

Επιπλέον, δεν πρέπει να στέκεσαι μόνο στο κομμάτι της προϋπηρεσίας. Ένα μεγάλο ταξίδι που μπορεί να έχεις κάνει ή κάποια δύσκολη κατάσταση που πέρασες στη ζωή σου σίγουρα σου έμαθαν πράγματα. Μόλις μάθεις να αξιολογείς το καθετί που έχεις περάσει στη ζωή σου θα δεις ότι οι γνώσεις σου είναι περισσότερες από όσες νομίζεις.

Μείνε συγκεντρωμένη στα δικά σου σημαντικά ιδανικά

Είναι σημαντικό η δουλειά σου, όπως και οτιδήποτε άλλο στη ζωή σου, να είναι σύμφωνο με τις ηθικές αρχές σου. Αν παραβιάζει τους βασικούς κανόνες βάσει των οποίων μεγάλωσες και επιλέγεις να ζεις θα σου δημιουργεί πάντα μόνο αρνητικά συναισθήματα. Μην βάζεις στη ζωή σου πράγματα που έρχονται σε κόντρα με αυτό που πραγματικά είσαι.

Πάρε παράδειγμα από τους ήδη πετυχημένους

Αν έχεις μερικές ιδέες για την καριέρα που θες να ακολουθήσεις, βρες ανθρώπους που έχουν ήδη φτάσει εκεί που θες να πας. Θα ήθελες να βρίσκεσαι στη θέση τους; Αν η απάντηση είναι ναι τότε βρες τι έκαναν εκείνοι. Μάθε ποιο δρόμο πήραν για να πετύχουν και βρες τρόπους να χαράξεις τη δική σου αντίστοιχη πορεία.

 Featured photo: www.unsplashed.com