Τα όρια και τα όχι συχνά αντιμετωπίζονται αρνητικά. Σαν να είναι μια κακιά λέξη. Είναι όμως το κλειδί για να επιβιώσει μία σχέση.

Σε κάθε σχέση στη ζωή σου, χρειάζεσαι κάποια όρια. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να απορρίπτεις κάποιον συνεχώς. Ούτε όμως και να είσαι τα πάντα για τους πάντες. Ίσως είναι πολλές οι φορές, που είπες ‘ναι’ αντί για ένα ξεκάθαρο ‘όχι’. Ή συμφώνησες σε μία άποψη που είσαι εκ διαμέτρου αντίθετη, για να ευχαριστήσεις την παρέα. Ή χαμογέλασες αντί να δείξεις πως έχεις πρόβλημα με κάτι που μόλις ακούστηκε. Όλα αυτά είναι ενδείξεις πως δεν είσαι απόλυτα ο εαυτός σου σε ορισμένες σχέσεις. Αν ωστόσο, δεν έχεις πειστεί ακόμη, υπάρχουν 3 σημάδια που δείχνουν πως ήρθε η ώρα να θέσεις όρια στις σχέσεις σου:

1. Ακυρώνεις ήδη ραντεβού

Είναι εκείνες οι φορές που έχεις συμφωνήσει σε μία πρόταση αλλά καταλήγεις να μην εμφανίζεσαι καν. Δεν το επεξεργάζεσαι πολύ τη στιγμή που το ακούς και λες απλά ένα ναι, το οποίο τελικά δεν πραγματοποιείται. Προτιμάς να εκφράσεις κάτι θετικό παρά να δείξεις τη μη διαθεσιμότητα σου από την αρχή. Το αποτέλεσμα ποιο είναι όμως; Να μην εμφανίζεσαι για ακόμη μία φορά σε συναντήσεις.

2. Νιώθεις εξαντλημένος συνεχώς

Σωματικά ή και ψυχικά. Όταν δεν υπάρχουν όρια στις σχέσεις, σημαίνει πως βάζεις τις ανάγκες των άλλων πρώτα από τις δικές σου. Είναι εξαντλητικό όμως το να είσαι συνεχώς εκεί για να καλύψεις κάθε ανάγκη που προκύπτει, τη στιγμή που κι εσύ το χρειάζεσαι αντίστοιχα. Όταν επομένως παραμελείς τον εαυτό σου, νιώθεις μία διαρκή κούραση και αρνητικότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν κοιμάσαι αρκετά ή ότι έχεις κάνει πίσω σε πράγματα που σε ενόχλησαν.  Πόσο καιρό ακόμη θα αποφεύγεις να πεις ‘όχι’, να υπερασπιστείς τον εαυτό σου; 

3. Νιώθεις θυμό

Όταν πια αποφεύγεις ολοκληρωτικά να αντιμετωπίσεις κάποια πράγματα που σε ενοχλούν, το συναίσθημα του θυμού ενισχύεται. Νιώθεις αδικία και πως ενώ τα δίνεις όλα, δεν παίρνεις αυτό που αξίζεις πίσω. Αυτό ακριβώς συμβαίνει επειδή δεν έχεις οριοθετήσει μέχρι πού μπορεί κανείς να παραβιάσει την ψυχική σου υγεία. Τα όρια μερικές φορές δεν πρέπει να είναι μαγικές, αόρατες γραμμές που βάζουμε κατά νου. Πρέπει να εκφράζονται δυνατά όταν η άλλη πλευρά το εκμεταλλεύεται. Προκειμένου λοιπόν  να σώσεις το πως νιώθεις μέσα σου και να είσαι ήρεμη, φρόντισε να κάνεις τα όρια σου πιο αισθητά από εδώ και πέρα.