Η λεβάντα έχει μια υπέροχη μυρωδιά, ένα χρώμα που σε ηρεμεί και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε διάφορα ροφήματα χάρη στις καταπραϋντικές της ιδιότητες.  Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι πως μπορείς και εσύ να την καλλιεργήσεις στο σπίτι σου, απλά χρειάζεται πολύ συγκεκριμένη φροντίδα.

Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσεις σίγουρα να καλλιεργήσεις και εσύ λεβάντα στο δικό σου σπίτι.

Άμεσο ηλιακό φως και ξηρό περιβάλλον

Ο ζεστός ήλιος και η σχετικά σπάνιες βροχές, που είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ξηρού κλίματος της Μεσογείου, είναι η ιδανική συνθήκη για τη λεβάντα σου. Η λεβάντα χρειάζεται οκτώ περίπου ώρες άμεσου ηλιακού φωτός κάθε μέρα.

Πότισμα μόνο μία φορά την εβδομάδα

Όπως και πολλά άλλα φυτά, η λεβάντα δεν είναι οπαδός του υπερβολικού νερού. Χρειάζεται αρκετό νερό μόνο για να αναπτυχθεί ο σπόρος. Αφού αναπτυχθεί μπορείς να την ποτίζεις περίπου μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δέκα ημέρες. Έχε στο μυαλό σου πως η υπερβολική υγρασία μπορεί να δημιουργήσει κιτρινίλες στα φύλλα και να την σαπίσει.

Η λεβάντα θέλει ένα έδαφος με ουδέτερο pH

Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν pH εδάφους μεταξύ 6,7 και 7,3 για τη λεβάντα, το οποίο είναι περίπου το pH των περισσότερων χωμάτων σε γλάστρες. Αυτό όμως που χρειάζεται να κάνεις είναι συμβουλευτείς κάποιον ειδικό από το φυτώριο που την αγόρασες γιατί το χώμα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξή της.

Επέλεξε το σωστό είδος λεβάντας για το κλίμα της περιοχής που μένεις

Παρόλο που τα περισσότερα είδη λεβάντας συμμορφώνονται με τους ίδιους κανόνες (πολύς ήλιος, όχι πολύ νερό), υπάρχουν, και κάποια είδη λεβάντας που έχουν διαφορετικές αντοχές σε διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα, η αγγλική λεβάντα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη, και ως εκ τούτου, μπορεί να αντέξει το κρύο λίγο καλύτερα από άλλα είδη. Εάν ζεις σε μια περιοχή όπου έχει ”βαρύ χειμώνα” θα πρέπει να σιγουρευτείς πως εάν την έχεις στο μπαλκόνι θα είναι καλά προστατευμένη, διαφορετικά θα πρέπει να τη μεταφέρεις μέσα στο σπίτι.

Διαφορετικά, εάν ζεις σε μια περιοχή με πολύ υγρασία, ίσως θέλεις να επιλέξεις λεβάντα Ισπανίας ή Γαλλίας, η οποία τείνει να ταιριάζουν καλύτερα στην περισσότερη υγρασία.

Κόψε τα άνθη της αφού ανθίσει

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα σε περίπτωση που διαπιστώσεις ότι τα άνθη της γίνονται ξυλώδη. Αν συμβαίνει αυτό, κόψε περίπου το φυτό στο μισό του ύψος για να ενθαρρύνεις την ανάπτυξη του, και έτσι θα δεις πολλά περισσότερα λουλούδια μέσα στις επόμενες εβδομάδες.