Καλή η ελεύθερη πτώση, ωραία τα fancy δημοφιλή εστιατόρια, η βόλτα με αερόστατο ή ο,τι άλλο έχεις βάλει στην bucket list των πραγμάτων που πρέπει να κάνεις μέχρι τα 20, τα 30, τα 40 κλπ, αλλά υπάρχουν και πράγματα, καθημερινά και πιο απλά που θα μπορούσαν να είναι στη λίστα οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου, αλλά δεν τα έχεις σκεφτεί.

Αν δεν έχεις φτιάξει μια αντίστοιχη λίστα, ρίξε μια ματιά στη συνέχεια γιατί σίγουρα θα θέλεις να προσθέσεις πολλά από τα επόμενα.

Να ταξιδέψεις μόνη σου

Όλα τα ταξίδια έχουν την ομορφιά τους, με παρέα ή χωρίς. Βάλε σκοπό να κάνεις ένα ταξίδι μόνη σου. Θα νιώσεις απελευθερωμένη και θα σε ανταμείψει με πολλά όμορφα συναισθήματα. Θα κάνεις ο,τι θέλεις, όποτε θέλεις χωρίς να ρωτάς κανέναν.

Διάβασε: 5 ιδανικοί προορισμοί για να ταξιδέψεις μόνη σου


Να είσαι ευγενική με τους άλλους

Γνωστούς και μη. Όλοι έχουμε προβλήματα, πράγματα να μας απασχολούν και να μας ροκανίζουν πολύτιμο χρόνο, αυτό όμως δεν μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αγενείς. Μάλιστα με το να είσαι ευγενική και να κάνεις πράγματα με καλή θέληση, κερδίζεις πολλά περισσότερα από όσα δίνεις. Η συναισθηματική ζεστασιά που θα αισθανθείς επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης χάρη στην ωκυτοκίνη, μια που παράγεται ως αποτέλεσμα. Πες ένα καλημέρα στον οδηγό του λεωφορείου, κάνε ένα ευγενικό κομπλιμέντο ακόμη και σε κάποιον που δεν ξέρεις, δώσε λίγο από το κέικ που έφτιαξες στους γείτονές σου.

Φτιάξε τον δικό σου κήπο

Αν λίγο σου αρέσει και «το ‘χεις» με την κηπουρική, τόλμησέ το. Ακόμη και στη μικρή σου βεράντα. Δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις την ικανοποίηση που θα νιώσεις όταν για να φτιάξεις μια σάλτσα πέστο χρησιμοποιήσεις τον δικό σου βασιλικό ή την πρώτη φορά που θα φας τα τοματίνια που φύτεψες με τα χέρια σου.

Ζήσε σε μια άλλη χώρα για ένα διάστημα

Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να γνωρίσει την κουλτούρα των ανθρώπων μιας άλλης χώρας, μετακομίζοντας εκεί για 6 μήνες, 1 ή 2 χρόνια. Μαζί με την κουλτούρα θα διδαχθείς και άλλα πράγματα όπως την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, την ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις καταστάσεις, την ελευθερία από το φόβο.

Κάνε εθελοντισμό

Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από τον χρόνο και εάν μπορείς να τον διαθέσεις σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που το χρειάζονται, θα νιώσεις αυτό που αναφέρθηκε και νωρίτερα, ότι δηλαδή με το να δίνεις, κερδίσεις εσύ περισσότερα. Και το πιο σημαντικό, θα κάνεις μεγάλη διαφορά στη ζωή κάποιου άλλου. Όπως είπε ο Bob Hope: “Αν δεν έχεις τη φιλανθρωπία στην καρδιά σου, έχεις το χειρότερο καρδιακό πρόβλημα“.

Γίνε φίλη με κάποιον με διαφορετικό background

Ζούμε σε έναν πλανήτη που διακατέχεται από διαφορετικότητα και είναι καιρός να μάθουμε λίγο περισσότερο ο ένας τον άλλον. Κάνε σκοπό στη ζωή σου να κάνεις και φιλίες με ανθρώπους που δεν προέρχονται από την ίδια κουλτούρα ή το ίδιο υπόβαθρο με εσένα. Με το να μάθεις πώς ζουν και έχουν μεγαλώσει οι άλλοι, από την ανατροφή τους μέχρι τις παραδόσεις και τις συνήθειές τους, μπορείς να κατανοήσεις το πώς λειτουργεί ο κόσμος και γιατί.

Μάθε κάτι καινούριο

Μπορεί να είναι οτιδήποτε αλλά θα σου πρότεινα να φύγεις από την comfort zone σου και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό για εσένα και τα γούστα σου. Οι ιδέες πάρα πολλές, η τελική επιλογή δική σου.

Μάθε τη χώρα σου

Πόσες φορές, έχεις νιώσει ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, έχουν δει πράγματα και επισκεφτεί μέρη στα οποία εσύ δεν έχεις πάει ποτέ; Ανακάλυψε τη χώρα σου κάνοντας εκδρομές και μην την σνομπάρεις τόσο εύκολα θεωρώντας τη δεδομένη.

Ξεκίνησε να γράφεις ημερολόγιο

Οι θετικές επιπτώσεις που έχει το ημερολόγιο έχουν επιβεβαιωθεί και από την Oprah η οποία έχει αναφέρει: «Είναι εκπληκτικό να μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξη σου – ποια ήσουν και ποια γίνεσαι». Η μνήμη μας εξασθενεί όσο μεγαλώνουμε άρα καταγράφοντας τις δυσκολίες, τις αποτυχίες αλλά και τις επιτυχίες μας, μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να κατανοήσουμε τη ζωή μας λίγο καλύτερα.

Ψάξε το γενεαλογικό σου δέντρο

Το να μάθεις από πού προέρχεσαι είναι πολύ σημαντικό για την πορεία της ζωής σου. Ρώτα τους παππούδες και γιαγιάδες σου, οι οποίοι πολύ θα χαρούν να μοιραστούν μαζί σου ότι πληροφορίες έχουν (άρα θα κάνεις και αυτούς χαρούμενους), ρώτα τους γονείς σου και πάρε απόφαση κάποια στιγμή να επισκεφτείς τα μέρη από τα οποία ξεκίνησαν οι πρόγονοί σου.

Τακτοποίησε τα οικονομικά σου

Έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια η άποψη ότι οι γυναίκες δεν «το έχουν» με τα οικονομικά. Καιρός να διαψευσθούν αυτοί που τα λένε. Κάνε ένα πλάνο εσόδων-εξόδων, φρόντισε να τακτοποιείς πρώτα τις υποχρεώσεις σου, βάλε ένα μικρό ποσό στην άκρη και τα υπόλοιπα χρήματα διέθεσε τα εκεί που πρέπει για να είσαι χαρούμενη. Τα χρήματα είναι ένα εργαλείο το οποίο χειρίζεσαι εσύ και όχι αυτά εσένα.

Κάνε τη βιωσιμότητα μέρος της ζωής σου

Σίγουρα τη λέξη βιωσιμότητα την έχεις ακούσει αλλά μπορεί να μην γνωρίζεις επακριβώς το νόημά της. Πρόκειται για την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, προκειμένου να διασφαλιστεί το ότι προσέχουμε το περιβάλλον και προστατεύουμε τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές. Είναι τόσο απλό να επιλέξεις να μετακινηθείς οικολογικά, να επιλέγεις εγχώρια προϊόντα και κυρίως όσα είναι οικολογικά και φιλικά στο περιβάλλον ή να επιλέξεις ανανεώσιμα φίλτρα νερού αντί για πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να μειώσεις τα απόβλητα που παράγεις και να εξοικονομήσεις ενέργεια, οπότε ξεκίνησε κάνοντας μικρά βήματα για να καταστήσεις τη βιωσιμότητα μέρος της ζωής σου.

Δες ακόμαΠώς να ελαττώσεις τη χρήση πλαστικού σε 5 απλά βήματα


featured photo: unsplash.com|rawpixel