Ωστόσο, όσο περισσότερο προσπαθείς να αποδείξεις πόσο καλ@ είσαι, τόσο μεγαλύτερη ανασφάλεια νιώθεις.

Η διαδικασία του να ξορκίσεις τα αρνητικά αυτά σχόλια δεν είναι απλή. Θα αρχίσει να βελτιώνεται όταν αρχίσεις να βασίζεις τη ζωή σου σε ότι είναι για εσένα σημαντικό. Καθώς και όταν βάλεις σε αυτή ανθρώπους που σε νοιάζονται πραγματικά και που δεν χρειάζεται να τους πείσεις για τίποτα.

Πόσο χαρισματικ@ είσαι

Δεν χρειάζεται να αποδείξεις σε κανέναν πόσο καλ@ είσαι στις τέχνες, στα μαθηματικά, στις επιστήμες, στον αθλητισμό. Το να είσαι καλ@ σε κάτι δε χρειάζεται να γίνει αφορμή ανταγωνισμού για το ποιος είναι πιο καλός. Μπορείς να εκμεταλλευτείς το ταλέντο σου και να το βελτιώσεις. Αλλά όχι να αποδεικνύεις ότι το έχεις με κάθε αφορμή.

Πόσο καλό χαρακτήρα έχεις

Ο χαρακτήρας σου υπάρχει μέσα από τις ενέργειές σου. Δεν περιγράφεται, αλλά φαίνεται μέσα από τις πράξεις. Αν κάποιος σε κρίνει, πάρε λίγο χρόνο να αξιολογήσεις το χαρακτήρα εκείνου πρώτα ώστε να δεις τι κρύβεται πίσω από αυτόν. Γιατί μια καλή προσωπικότητα φαίνεται και δεν χρειάζεται να επισημαίνεται.

Πόσο σκεπτόμεν@ είσαι

Αν νιώθεις την ανάγκη να το αποδείξεις, προφανώς είσαι ανασφαλής και στηρίζεσαι πολύ περισσότερο από όσο πρέπει στη γνώμη των άλλων. Υπάρχει διαφορά από το να θες να βελτιώνεσαι και να γίνεσαι σοφότερη όσο μεγαλώνεις, από το να είσαι απλά αλαζονικ@ επιδεικνύοντας πόσο deep thinker είσαι.

Πόσο πραγματίστρια είσαι

Συχνά, νιώθεις την ανάγκη να καταπνίξεις τη δημιουργική και περιπετειώδη πλευρά σου επειδή κάποιος από το παρελθόν σου είχε πει ότι δεν έχεις ρεαλιστική ματιά στα πράγματα. Αν σου αρέσουν τα ωραία πράγματα δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις γι’ αυτό ή να καταπιέσεις την προσωπική σου αισθητική για να φαίνεσαι ρεαλιστής ή ρεαλίστρια. Δεν είναι κακό να έχεις διαφορετική ματιά. Μη σταματάς να ελπίζεις ακόμα και όταν όλοι σου λένε ότι ονειροπολείς.

Πόσο ευτυχισμέν@ είσαι

Δε χρειάζεται να χαμογελάς όταν δεν αισθάνεσαι καλά. Δε γίνεται να είσαι χαρούμεν@ 24/7. Γιατί απλά έτσι είναι η ζωή. Μην καταπιέζεσαι θέλοντας να δείξεις ότι περνάς τέλεια και έχεις μια υπέροχη ζωή.

Πόσο τέλεια θα τα καταφέρεις στο μέλλον

Αν κάποιος αμφισβητήσει τις δυνατότητες που έχεις για ένα επιτυχημένο μέλλον, μη χάσεις το χρόνο σου προσπαθώντας να αποδείξεις ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αντιθέτως, βγάλε αυτούς τους ανθρώπους από τη ζωή σου. Η επιβεβαίωση από τους άλλους είναι σημαντική. Αλλά αν γίνει το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου, θα σου στερήσει την προσωπική σου ηρεμία.

Πόσο καλύτερη είσαι από τους άλλους

Αν έχεις πιάσει πολλές φορές τον εαυτό σου να λέει ή να σκέφτεται τη φράση «Είμαι καλύτερ@ από εκείνον/εκείνη επειδή…» έχεις ήδη πέσει στην παγίδα της σύγκρισης. Δε χρειάζεται να αποδείξεις -πόσο μάλλον μειώνοντας κάποιον άλλο- την αξία σου απλά και μόνο επειδή κάποιος σου είπε ότι δεν είσαι αρκετά καλ@ σε κάποιον τομέα. Ο μόνος τρόπος να βελτιώνεσαι είναι να γίνεσαι καλύτερ@ από αυτό που ήσουν.

Πόσο ανεπηρέαστ@ είσαι από εξωτερικές συνθήκες

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και κατανοητό να επηρεαστείς από κάποιους εξωγενείς παράγοντες. Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να παρουσιάσεις την εικόνα τ@ άτρωτ@, από την οποία δεν έχεις και τίποτα να κερδίσεις. Μπορείς να νιώθεις όπως θέλεις. Έχε όμως στον νου σου ότι αυτό δεν καθορίζει το τι συμβαίνει γύρω σου.

Πόση θέληση έχεις

Η θέληση πολλές φορές είναι υπερεκτιμημένη. Αν χρειάζεται να πρέπει να δουλέψεις μέχρι υπερκόπωσης και να χάσεις σε κάποιες περιπτώσεις προκειμένου να αποδείξεις την θέλησή σου να πετύχεις κάτι, τότε είσαι σε λάθος δρόμο. Σκοπός της ζωής σου δεν πρέπει να είναι να δουλεύεις αδιάκοπα ώστε να μην κινδυνεύσεις να χαρακτηριστείς τεμπέλ@.

Πόσο πολύ αντέχεις τον πόνο και τις δυσκολίες

Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερες δυσκολίες περνάς, τόσο πιο δυνατ@ γίνεσαι. Δεν είναι σωστό όμως κάποιος να σε χαρακτηρίζει δυνατ@ ή όχι, βασιζόμενος σε αυτά που έχεις περάσει. Είσαι δυνατ@ γιατί προσπαθείς, γιατί είσαι παρόν και γιατί η δύναμή σου πηγάζει όχι μόνο από τις δυσκολίες αλλά και από άλλους παράγοντες που δεν μπορούν να τους ξέρουν όλοι.

Πόσο καλά τα καταφέρνεις και πόσο λίγα λάθη κάνεις ακόμα και όταν προσπαθείς κάτι για πρώτη φορά

Η επιτυχία είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθει με την πρώτη. Αυτοί που απαιτούν από εσένα υπερδυνάμεις, δεν αξίζουν το χρόνο και την προσπάθειά σου. Έχεις το δικαίωμα να αναπτυχθείς με τον δικό σου ρυθμό και να καθορίσεις εσύ τι είναι καλό για εσένα και ποιος είναι ο σκοπός σου.