Έτος 2008. Κάπου σ’ ένα σπίτι στο Γκάζι η φίλη μου η Έρη περιχύνει με χλωρίνη τα ρούχα του καλού της. Έπειτα παίρνει ένα μεγάλο ψαλίδι και αποτελειώνει όλα τα μαξιλάρια του σαλονιού που δεν πρόλαβε να ξεσκίσει ο Τζέρυ (σκύλος του “συγχωρεμένου” και πιστός βοηθός της στην εκδίκηση). Μόλις τέλειωσε πήρε το πολυτιμότερο αντικείμενο του Κωστή και τράπηκε σε φυγή. Η ατζέντα με όλα τα ραντεβού και τα τηλέφωνά του στο γραφείο. Η σχέση τους διαλύθηκε και η η Έρη αντέδρασε εκδικητικά λόγω του πληγωμένου εγωισμού και της ραγισμένης της καρδιάς. Ναι, μια απιστία ήταν η αφορμή.

Δεν ξέρεις ποτέ που θα σε πετύχει η απιστία. Σε ποιο στάδιο της σχέσης, πώς θα σε ωθήσει ν’ αντιδράσεις, αν θα μείνεις ή αν θα τραπείς σε φυγή. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά δε θα είσαι ποτέ η ίδια.

1. Η απιστία δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση

Δυο μέτρα πόδι είχε η Έρη και μηδέν κυτταρίτιδα (είδος φίλης που όλοι μισούμε. Ξέρεις!). Στην αντίπερα όχθη, το μήλον της έριδος 1.50 με καμένο μαλλί και σώμα σαν τον ζυμαρούλη της Pitsbury. Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τι της βρήκε ή γιατί της βρήκε κάτι. Χάσιμο χρόνου απλά.

2. Δε φταις εσύ.

Πιάσαμε τη σχέση από την αρχή και γυρίσαμε πίσω στο 2003. Έψαχνε η έρμη η Έρη να δει πού έφταιξε. Τι δεν έκανε σωστά. Αν τον παραμέλησε, αν άφησε τον εαυτό της ή σταμάτησε να είναι η γυναίκα που ερωτεύτηκε. Και να σου πω κάτι; Δε βρήκαμε τίποτα. Ούτε εσύ θα βρεις αν ψάξεις, γιατί πολύ απλά το φταίξιμο/το πρόβλημα, αυτή η συμπεριφορά έστω, έχει τις ρίζες της στον δικό του τρόπο σκέψης και μόνο. Δε μπορούμε ποτέ να ισχυριστούμε πως ξέρουμε όλες τις βαθιές σκέψεις του άλλου. Και αυτό είναι μια αλήθεια που δε χρειάζεται να έρθει η απιστία να μας την επιβεβαιώσει.

3. Mαθαίνεις να συγχωρείς

Μεταξύ μας, δεν ξέρω αν η απιστία είναι κάτι που συγχωρείται εύκολα. Και αυτό όχι γιατί δεν είχε χάπι εντ και όρκους αγάπης η ιστορία της φίλης μου. Όύτε γιατί δεν συγχώρησα εγώ όταν μου συνέβη. Αλλά γιατί η συγχώρεση έχει να κάνει πρωτίστως με το κατά πόσο μπορείς να εμπιστευτείς ξανά τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Μπορείς;

4. Συνεχίζεις να τον αγαπάς

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Μην απορείς με τον εαυτό σου. Οκ, μπορεί να σε άδειασε με τη συμπεριφορά του, αλλά κανείς δε θα σου πει πως τα συναισθήματα σβήνονται μονομιάς μετά την απιστία. Εννοείται πως τον αγαπάς και θέλεις το καλύτερο γι’ αυτόν. Όμως, το αν θα είστε μαζί στο μέλλον εξαρτάται από σένα και από το κατά πόσο αυτή σ’ αυτή τη σχέση έβαλες τίτλους τέλους.

5. Γίνεσαι πιο επιφυλακτική

Στην πραγματικότητα, κλείνεσαι στον εαυτό σου και τα βλέπεις όλα υπό το πρίσμα ενός ρομαντισμού που μονίμως καταρρέει. Είναι ένας λάθος τρόπος αντίδρασης που οφείλεις να αντιμετωπίσεις. Είναι καλό να είσαι επιφυλακτική, είναι καλός και ο ρεαλισμός. Όμως, επειδή κάποιος δεν προσπάθησε για σένα, δε σημαίνει πως όλος ο κόσμος εκεί έξω κοιτάζει πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Έρη πέρασε ένα τρίμηνο στο σπίτι με πιτζάμες και dvd. Δεν ήθελε ν’ ακούει για άντρες και δεν πίστευε πως μετά τον Κωστή θα της συμβεί τίποτε καλό.

6. Ο χρόνος γιατρεύει

Κάποιος λόγος θα υπήρχε που σ’ ερωτεύτηκαν, που σ’ αγάπησαν και σε έζησαν οι άντρες που πέρασαν από τη ζωή σου ως τώρα. Σε απλή μετάφραση: Aυτό που είσαι δεν μπορεί να χαθεί και η αξία σου δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Απλά θολώνει λίγο λόγω της απογοήτευσης. Όταν περάσει το σοκ και δεις τα πράγματα πιο καθαρά, θα πιστέψεις και πάλι πως καλά πράγματα συμβαίνουν αρκεί να επιτρέψουμε να συμβούν.

7. Θα σε αγαπήσεις περισσότερο

Η σχέση με τον εαυτό μας κανονικά θα έπρεπε να είναι σχέση φροντίδας. Θα έπρεπε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες μας -πρωτεύουσες και δευτερεύουσες- και να μην παρεκκλίνουμε από αυτές. Πόσες φορές άφησες πίσω εσένα για να ευχαριστήσεις εκείνον; Πόσες φορές τα θέλω σου μπήκαν σε δεύτερη μοίρα για να μην πεις ‘όχι’;

7. Ο πόνος θα σε κάνει πιο δυνατή

Η αντοχή είναι μια μορφή ανθεκτικότητας που κερδίζεις μόνο αν επιτρέψεις να περάσεις αυτό το στάδιο. Αυτό το διαρκές “τσούξιμο” που κανένα αναλγητικό δεν μπορεί να το σταματήσει. Κάποιος κάποτε όταν με είδε σε μια παρόμοια κατάσταση μου είπε: “Καλύτερα να πονάς πολύ για λίγο, παρά λίγο για πολύ“. Γύρισα το κεφάλι μου ανόρεχτα με τη συνηθισμένη σκέψη που κάνουμε όλοι: Κανείς δε μπορεί να με καταλάβει. Φυσικά, όμως, αυτή είναι ακόμα μια αλήθεια.

8. Κανείς δε χρειάζεται να σε καταλάβει

Καμιά φορά είναι εγωιστικό να απαιτούμε να μας καταλάβουν ή να αρνούμαστε να αποδεχτούμε το προφανές. Ναι, εκεί έξω δεν είναι όλοι απατημένοι, εξαπατημένοι και δυστυχισμένοι επειδή ξαφνικά βρεθήκαμε εμείς σ’ αυτή τη θέση. Είσαι εσύ, το τέλος μιας ρημαγμένης σχέσης κι ενός πληγωμένου εγώ που κουβαλάει ένα ταραγμένο ‘δεν αξίζω’. Μόλις καταφέρεις να περάσεις αυτή την πίστα, θα είσαι η πιο δυνατή εκδοχή του εαυτού σου. Πίστεψέ με, τότε δεν θα χρειάζεσαι κανέναν!

10. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο

Σίγουρα είναι σούπερ κλισέ παρηγοριά, αλλά δεν παύει να είναι μια μεγάλη αλήθεια. Τίποτα δε γίνεται χωρίς λόγο, ακόμα και οι λάθος επιλογές. Ναι, ακόμα κι αν μας πληγώνουν και φτάνουμε όλες ν’ αναρωτιόμαστε όπως η η Έρη: ‘Γιατί να συμβαίνουν άσχημα πράγματα σε καλούς ανθρώπους;’ Ίσως γιατί οι καλοί αντέχουν περισσότερο; Ίσως και όχι. Αλλά αν υπάρχει κάτι που πιστεύω ακράδαντα είναι πως υπάρχει δικαιοσύνη εκεί έξω σε όλα και για όλα! Ακόμα κι αν τώρα βουλιάζεις στην αμφιβολία, να θυμάσαι πως πίσω από κάθε ένα πικρό τέλος, κρύβεται μια νέα αρχή.

Δες ακόμα: 7 αλήθειες που πρέπει να αποδεχτείς για την απιστία


featured image: Unsplash|Pablo Heimplatz