Η απιστία από θέμα ταμπού έχει μετατραπεί σε legit επιλογή, στάση ζωής, χόμπι, αλατοπίπερο της σχέσης, εντάξει ή μη κίνηση ανάλογα με τους κανόνες που έχεις βάλει στη σχέση σου. Η κτητικότητα όμως είναι βασική ποιότητα των ανθρώπων –συγγνώμη αλλά ανήκω στη ρεαλιστική σχολή- και η απιστία όπως και να το κάνουμε δημιουργεί δράματα.

Πριν πεις μεγάλες κουβέντες, πριν σπάσεις το βάζο –και το τασάκι που είναι σετ- και πριν χτυπήσεις την πόρτα πίσω σου με μια βαλίτσα στην οποία πιο πιθανό είναι να έχεις βάλει εκείνο το όλο παγέτες μάξι φόρεμα που φόρεσες την Πρωτοχρονιά του 2012 παρά τις πιτζάμες και την οδοντόβουρτσά σου, αποδέξου εφτά –σκληρές- αλήθειες για την απιστία.

Η συζήτηση είναι βασική

Από τα πρώτα ραντεβού ακόμα, είναι βασικό να γνωρίζεις την στάση του ατόμου που έχεις απέναντί σου πάνω στην αποκλειστικότητα. Πέραν του ότι υπάρχουν βασικές ενδείξεις ότι κάποιος είναι πιο open και από τον Charlie Sheen στο Two and a Half Men, μια ειλικρινής συζήτηση είναι απαραίτητη.

Με δυο δεδομένα:

  • Κοίταξε έξω. Βρισκόμαστε στο 2018 και διάφορες αφορμές για ‘παντόφλα’ έχουν απενοχοποιηθεί και αποτελούν ζητήματα μόνο σε κάποιο παράλληλο σύμπαν.
  • Η αυτογνωσία έχει μεγαλύτερη ζωτική σημασία και από την τροφή.

Ποτέ δεν μπορείς ξέρεις ποιος θα σε απατήσει

Καθημερινά ακούμε για κορίτσια που επιλέγουν ερωτικούς συντρόφους με κριτήριο το αν ‘παίζει το μάτι τους’ ή όχι και το αν έχουν το potential να τις απατήσουν. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποιος, πότε και με ποια. Το μόνο που έχεις τη δυνατότητα να γνωρίζεις είναι το γιατί. Είτε επειδή θα το ξέρεις ήδη -ίσως μέσα σου- είτε γιατί θα έχεις κάνει αυτή τη συζήτηση που λέγαμε.

Η σημερινή ταχύτητα έχει αλλάξει τα πάντα

Και αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς για να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Όλα είναι εύκολα και γίνονται γρήγορα. Στην εποχή που δεν χρειάζεται κάποιος να μπει σε κάποιο site με πορνό για να αυτοϊκανοποιηθεί και ένα σκρολάρισμα στο Instagram ή το Tumblr αρκούν, πρέπει να καταλάβουμε ότι με την ίδια ταχύτητα μπορεί κανείς να πάρει αυτό που θέλει και επί πραγματικού. Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί να ξεπεράσεις το απλό σύνδρομο του ‘με ποια να είναι τώρα;’ αλλά και το ‘ποια να περνάει από το feed του τώρα’. Όλα είναι πιθανά, εκτός του δικού σου ελέγχου και το να προσπαθείς να ελέγξεις πράγματα που δεν είναι στο χέρι σου είναι μάταιο, χρονοβόρο και ματαιώνει όλη την ουσία του να ερωτεύεσαι.

STOCKSY

Το ‘άμα το έκανε μια φορά, θα το ξανακάνει’ δεν είναι νόμος

Μια απιστία -όπως και όλα στη ζωή- είναι πολυεπίπεδη. Μπορεί να γίνει για λόγους ευνόητους αλλά και για άλλους που να μην αφορούν ένα ωραίο στήθος ή ένα βράδυ με πολύ αλκοόλ. Αν ο σύντροφός σου έχει την ειλικρίνεια και το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, άφησε τις γενικεύσεις και τα βαρύγδουπα, δεσμευτικά πορίσματα έξω από το τραπέζι. Προφανώς και νιώθεις ότι σε έχει προδώσει και η εμπιστοσύνη σου φαίνεται σαν μια ωραία λέξη από κάποιο βιβλίο φιλοσοφίας, αλλά το να πιέζεις τον εαυτό σου να πιστέψει πως οτιδήποτε βγαίνει από το στόμα του είναι ψέμα, είναι σαν να κλείνεις τα αυτιά σου όταν η τύπισσα στο GPS σου δίνει οδηγίες για το πώς να φτάσεις στον προορισμό σου.

Η προδοσία έχει πολλές μορφές

Οι σχέσεις είναι μια συνεχόμενη πάλη με τη ρουτίνα, την πλήξη και την παραίτηση. Μπορεί η απιστία να είναι η πιο οφθαλμοφανής μορφή προδοσίας, αλλά και το να εγκαταλείπεις την μάχη απέναντι στο σύνδρομο του ‘δεμένου γαϊδάρου’ μπορεί να είναι μια λίγο πιο καμουφλαρισμένη απόχρωσή της. Με δεδομένο ότι το ζητούμενο είναι να βγαίνει ένα θετικό από κάθε δυσκολία -και πίστεψέ με, συμβαίνει- δες εσύ τι κάνεις. Εσύ πού ήσουν όταν ο σύντροφός σου κερνούσε δεύτερο ποτό τη Μαιρούλα από το λογιστήριο; Μήπως προτίμησες να δεις Game of Thrones για πολλοστή φορά με την τρύπια φόρμα σου;

Και οι ερωτευμένοι απατούν

Στη βιολογία υπάρχουν νόμοι αλλά στις εξαιρέσεις βασίζονται και αυτοί σε μεγάλο βαθμό. Το σεξ είναι βιολογία και ο άνθρωπος μπορεί να είναι μισός θεός αλλά το άλλο μισό συνεχίζει να είναι ζώο. Δεν μπορείς να θεωρείς δεδομένο ότι δεν θα τύχει σε εσάς αφού είστε φουλ ερωτευμένοι αλλά ούτε και να αμφισβητήσεις τον σύντροφό σου όταν σου λέει ότι δεν σήμαινε τίποτα για εκείνον και πως είναι πραγματικά ερωτευμένος μαζί σου. Το πώς θα διαχειριστείς αυτή την πληροφορία είναι άλλο θέμα.

giphy

Μια απιστία δεν σημαίνει το τέλος

Μετά το δράμα, τα δάκρυα και τα συνεχόμενα ‘we were on a break’ -γεια, Ross- πρέπει να καθίσεις και να κάνεις τη συζήτηση. Αν το άτομο που έχεις απέναντί σου εννοεί τη συγγνώμη του, μιλάει ειλικρινά, αντιλαμβάνεται τη βαθιά ρωγμή που δημιούργησε στη σχέση και επιμένει ότι θέλει να την επανοικοδομήσει, απλά ακούς το ένστικτό σου. Όμως δεν είναι μόνος του σε αυτό. Προσπαθείτε μαζί και δεν χρησιμοποιείς το ό,τι έγινε ως όπλο απέναντί του με την παραμικρή αφορμή αμφισβήτησης. Ούτως ή άλλως, σαν μεγάλο κορίτσι πρέπει να έχεις βρει και τις δικές ευθύνες μέσα σε όλο αυτό.

Το μοναδικό ερώτημα που πρέπει να καθορίζει την πορεία της σχέσης σου από εκεί και μετά -είτε μπορείς να συγχωρήσεις πραγματικά είτε όχι- είναι ‘Τι μάθαμε εμείς από αυτό;‘. Δεν γίνεσαι μονάδα έπειτα από αυτό. Μέχρι να πάρει ο καθένας το μάθημά του, είστε στο ‘μαζί’ αντιμέτωποι την αδυναμία σας.

featured image: glamour.com