Πάνω από το 70% των γυναικών αντιμετωπίζουν έντονους πόνους κατά τη διάρκεια των περιόδων τους. Οι λόγοι πίσω από αυτούς τους πόνους ποικίλλουν από λόγους φυσιολογίας και ανατομίας μέχρι καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες. Κάποιοι από αυτούς είναι φυσιολογικοί και τους αντιμετωπίζεις εν μέρει με παυσίπονα ή κομπρέσες ενώ άλλους μπορεί να τους προκαλείς και εσύ η ίδια.

Ακολουθούν κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να κάνεις και εν αγνοία σου να δυσκολεύεις τις ήδη δύσκολες μέρες σου.

1. Κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και μαζί με αυτό μειώνει και τα επίπεδα μαγνησίου, ενώ αντίστοιχα αυξάνει τα επίπεδα των προσταγλανδινών (στις οποίες οφείλονται οι πόνοι περιόδου εξ’αρχής). Με άλλα λόγια όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεις, τόσο πιο επώδυνη γίνεται η περίοδος.

2. Άγχος. Η πιο κοινή αιτία πολλών προβλημάτων είναι το άγχος και εξαίρεση δε θα μπορούσε να αποτελέσει η περίοδος. Καλό είναι να προσπαθήσεις να το ελέγξεις με κατάλληλες αναπνοές, χαλαρωτική μουσική και ευχάριστες σκέψεις.

3. Έλλειψη ύπνου. Οι λίγες ώρες ύπνου οδηγούν εμμέσως σε πόνους κατά τη διάρκεια των περιόδων μιας και εξαιτίας αυτού τα επίπεδα της σεροτονίνης αυξάνονται πράγμα που οδηγεί στην αύξηση της ευαισθησίας σου σε οποιοδήποτε είδος πόνου, πόσο μάλλον εκείνου της περιόδου.

4. Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Ειδικά κατά τη διάρκεια των περιόδων σου, προσπάθησε να μειώνεις την πρόσληψή τους καθώς προκαλούν πρήξιμο και επιπλέον επειδή πολλά από αυτά περιέχουν Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή προσταγλανδινών επιδεινώνοντας τις ενοχλητικές και επώδυνες κράμπες κατά την περίοδο.

5. Κατανάλωση καφέ. Δυστυχώς, και αυτή σου η απόλαυση δυσχεραίνει την κατάσταση. Έμμεσα και αυτή μιας και αφυδατώνει αλλά επηρεάζει και τις συνήθειες του ύπνου σου. Οπότε καλό είναι να αποφεύγεις την υπερκατανάλωση καφέ τις δύσκολες μέρες.

6. Κατανάλωση αλμυρών τροφών. Παρόλο που τα επίπεδα της όρεξης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου καλό θα είναι να αντισταθείς, ειδικά στις αλμυρές τροφές, όπως πατατάκια ή αλατισμένοι ξηροί καρποί μιας και το αλάτι με το νάτριο που απλόχερα διοχετεύουν στον οργανισμό, προκαλεί πρήξιμο ειδικά στα άκρα και μεγαλύτερη ευαισθησία στο στήθος.

7. Δεν ξεκουράζεσαι αρκετά. Καταλαβαίνω, η ζωή δεν σταματά με την περίοδο σε καμία περίπτωση, αλλά το να κάνεις ο,τι κάνεις τον υπόλοιπο μήνα με την ίδια ένταση και τον ίδιο ζήλο θα σε οδηγήσει στο να γίνεις πιο αδύναμη από όσο αδύναμη σε καθιστά η περίοδος σου από μόνη της. Το σώμα μέσα και έξω χρειάζεται ξεκούραση και αυτές τις μέρες λίγο περισσότερο.

8. Άσκηση. Ήξερες ότι ακόμη και η γυμναστική αυτές τις ημέρες μπορεί να σου προκαλέσει πόνους; Πρόσεξε όμως, μιλάμε για την υπερβολική ή την παντελή απουσία άσκησης. Ένα χαλαρό τρέξιμο ή σχετικά ζωηρό περπάτημα μπορεί να είναι βοηθητικό στον περιορισμό των πόνων αλλά αντίθετα μια ώρα έντονου αερόμπικ ενδεχομένως να αποδειχτεί κακή επιλογή.

9. Τσιγάρο. Είναι τόσοι οι λόγοι που μπορώ να αναφέρω για να σε πείσω ότι πρέπει να το κόψεις που οι πόνοι περιόδου που προκαλεί λόγω μεταβολών στις ορμόνες σου είναι το λιγότερο.

4 παγίδες που πρέπει να αποφύγεις στην προσπάθεια σου να κόψεις το κάπνισμα

10. Φαρμακευτική Αγωγή. Γενικά η πρόσληψη χαπιών (όχι παυσίπονων), μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο σου αλλά και να κάνει το σώμα σου πιο ευαίσθητο στον πόνο.

featured image: unsplash.com