Καθώς ασκείσαι είναι ωραίο να ακούς τους παλμούς σου να ανεβαίνουν, τους ήχους της πόλης ή της φύσης (αν κανείς τζόκινγκ στο δρόμο), και γενικότερα το τι συμβαίνει γύρω σου. Μη ξεχνάς όμως ότι μπορεί να ακούς παράλληλα και δυο κυρίες να φλυαρούν μεταξύ τους. Γι’ αυτό τον λόγο ίσως μέχρι τώρα να επέλεγες να ακούς μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης σου, για να ξεφεύγεις και λίγο από την πραγματικότητα. Και κάπου εδώ έρχεται και η επιστήμη να σου επιβεβαιώσει ότι πολύ καλά κάνεις.

Σύμφωνα με μελέτη του American College of Cardiology’s όσοι δρομείς ακούν μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης τους, αυξάνουν τη διάρκεια του τρεξίματος κατά 50.6 δευτερόλεπτα. Ίσως να μην μοιάζει μεγάλο διάστημα, παρόλα αυτά όμως είναι μια αισθητή διαφορά όσον αφορά την αρτηριακή μας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες έκαναν ένα τεστ. Χρησιμοποίησαν 127 δρομείς από τους οποίους οι μισοί έτρεχαν σε ένα διάδρομο ακούγοντας λάτιν μουσική, ενώ οι υπόλοιποι μισοί δεν άκουγαν τίποτα. Κάθε τρία λεπτά η ταχύτητα και η κλίση του διαδρόμου αυξάνονταν δημιουργώντας την εντύπωση ότι έτρεχαν πάνω σε ένα βουνό.  Το αποτέλεσμα ήταν οι δρομείς που άκουγαν μουσική να έχουν περισσότερες αντοχές αλλά και μεγαλύτερο μεταβολικό ισοδύναμο, δηλαδή μεγαλύτερη δραστηριότητα. Ένα ΜΕΤ ορίζεται ως η ενέργεια που χρειάζεται για να καθίσει κάποιος  ήρεμος και για τον μέσο ενήλικα ένα ΜΕΤ ισούται περίπου με μία θερμίδα ανά 2,2 κιλά σωματικού βάρους ανά ώρα. Με λίγα λόγια, οι ασκούμενοι με μουσική έκαψαν περισσότερες θερμίδες από τους συμμετέχοντες που δεν είχαν μουσική.

therunninglife.com
therunninglife.com

Και αν δεν σε πείσαμε ακόμα για τα αποτελέσματα που έχει η μουσική στον τρόπο εκγύμνασης σου, σου παρουσιάζουμε μια άλλη έρευνα του Brunel University, η οποία στηρίζει τα προαναφερόμενα. Ερευνητές παρακολούθησαν τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυμάτων χρησιμοποιώντας ένα φορητό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε δρομείς που άκουγαν “χαρούμενη” μουσική σε σχέση με δρομείς που άκουγαν μια ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή ενώ γυμνάζονταν. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι η μουσική κάνει την προπόνηση πιο απολαυστική και αποτελεσματική σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ηχητικό μήνυμα που μπορεί να λαμβάνει κάποιος ενώ γυμνάζεται.

Το τελικό συμπέρασμα των ερευνητών του Brunel University ήταν ότι η μουσική αναδιατάσσει την ηλεκτρική συχνότητα του εγκεφάλου και προκαλεί πτώση της εστίασης, με αυτό τον τρόπο ενισχύει το αίσθημα απόλαυσης.

featured image: musicbox-bg.net