Η ανάγκη για τη μείωση των απορριμμάτων σε κάθε νοικοκυριό δεν είναι πλέον κάτι καινούριο. Οι υπερμεγέθη ποσότητες των σκουπιδιών ανά χρόνο έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους μείωσης των αποβλήτων είναι η εξοικονόμηση χώρου στους τόπους υγειονομικής ταφής και η μείωση της ανάγκης κατασκευής περισσότερων, οι οποίοι καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο και αποτελούν πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ρύπανσης των υδάτων.

Και ενώ μια καθημερινότητα χωρίς περιττά απόβλητα ήταν πολύ πιο εύκολη προ Covid-19, πλέον έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα. Για λόγους υγειονομικής προστασίας αναγκάστηκαν κάποια καταστήματα να επαναφέρουν για παράδειγμα τις κλειστές πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης και να παγώσουν την πώληση των προϊόντων σε χαρτόνι ή χωρίς συσκευασία, παρόλο που μία έρευνα έδειξε ότι σε αντίθεση με το χαρτόνι, στο οποίο ο ιός μπορεί να ζήσει έως και 24 ώρες, πάνω σε πλαστικό παραμένει ζωντανός για 72 ώρες.

Και ενώ η ανακύκλωση είναι ένα σημαντικό βήμα στην προστασία του πλανήτη, δεν είναι αρκετή για να συμβάλλει αισθητά στη μείωση των απορριμμάτων και να βοηθήσει πραγματικά τον πλανήτη να ανασάνει.

Παρακάτω θα βρεις 10 απλούς τρόπους να μειώσεις τα απόβλητά σου και να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου στην επίλυση του προβλήματος της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Η κουζίνα είναι η πηγή του μεγαλύτερου αριθμού απορριμμάτων μέσα στο νοικοκυριό. Επομένως θα πρέπει να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου ήδη από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Χρησιμοποίησε σακούλες πολλαπλής χρήσης

Η εποχή της πλαστικής σακούλας ανήκει σιγά σιγά στο παρελθόν. Σε μερικές χώρες όπως στη Γαλλία και στη Ρουάντα έχουν απαγορευτεί πλέον εντελώς, ενώ σε άλλες όπως στην Ελλάδα διατίθενται έναντι πληρωμής. Δοκίμασε να τις αντικαταστήσεις εντελώς με οικολογικές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Freep (@be_freep)

Αντί για σακούλα, πάρε καλάθι

Αν δεν είσαι fan της σακούλας, ψώνισε με καλάθι. Κάλυψέ το με μια καθαρή πετσέτα, για να αποφύγεις πιθανούς λεκέδες, και σύμβαλλε με αυτόν τον τρόπο στη μείωση περιττών αποβλήτων.

Ψώνισε στη λαϊκή

Πολλά προϊόντα όπως λαχανικά και φρούτα θα τα βρεις συσκευασμένα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Πηγαίνοντας στη λαϊκή της γειτονιάς σου θα αποφύγεις πλαστικές συσκευασίες σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Μην ξεχάσεις και εδώ να πάρεις την επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα ή το καλάθι σου.

Ψώνισε online από μαγαζιά με οικολογική συνείδηση

Αν δεν έχεις χρόνο να πας για ψώνια ή προτιμάς να μη βγεις έξω, υπάρχουν μαγαζιά που αποφεύγουν τις πλαστικές συσκευασίες και τις σακούλες. Ένα από αυτά είναι και το Boxed.gr, το οποίο απέσυρε τις πλαστικές σακούλες και χρησιμοποιεί χάρτινες ή και καθόλου.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Boxed.gr (@boxed.gr)

Προτίμησε ρούχα από βιώσιμα brands

Επίλεξε να αγοράσεις τα ρούχα σου από εταιρείες με οικολογική συνείδηση και απόφυγε όσο το δυνατόν περισσότερο τα fast-fashion brands. Επενδύοντας σε βιώσιμα προϊόντα αποκτάς ποιοτικά κομμάτια και συμβάλλεις παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος. Τέτοια είναι για παράδειγμα το MUSA και το Nvmessini.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@musacollectiongr)

Εναλλακτικό χαρτί τουαλέτας

Το χαρτί τουαλέτας συντελεί σημαντικά στην οικολογική καταστροφή, εξαφανίζοντας γύρω στα 27.000 δέντρα την ημέρα. Του αναλογεί περίπου το 15% της παγκόσμιας αποδάσωσης. Αν δεν μπορείς να το κόψεις εντελώς, χρησιμοποίησε βιώσιμο χαρτί από μπαμπού.

Καθαρά χέρια

Ειδικά σε εποχές πανδημίας προσπαθείς να πλένεις τα χέρια σου όσο το δυνατόν περισσότερο, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και έξω. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιείς χαρτί ή τον στεγνωτήρα χεριών, έχε πάντοτε μια μικρή καθαρή πετσέτα μαζί σου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να συμβάλεις στη μείωση απορριμμάτων χαρτιού όπως και να μειώσεις τη μόλυνση του αέρα που, σύμφωνα με έρευνα,  δημιουργείται και από τους στεγνωτήρες χεριού.

Επίλεξε ανακυκλώσιμες συσκευασίες

Σε περίπτωση που δε μπορείς να αποφύγεις την αγορά συσκευασμένων προϊόντων, θυμήσου να διαβάσεις τις πληροφορίες συσκευασίας του. Αν μπορείς να αγοράσεις κάποια που να ανακυκλώνεται, επίλεξέ το.

Καθάρισε και στέγνωσε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες πριν τις πετάξεις

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι με το να πετάξει μια ανακυκλώσιμη συσκευασία στον κάδο ανακύκλωσης έχει συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν όμως δεν έχεις πλύνει, καθαρίσει και στεγνώσει τη συσκευασία, τότε μετατρέπεις αυτόματα σε μη ανακυκλώσιμες και αυτήν αλλά και τις υπόλοιπες ανακυκλώσιμες συσκευασίες λερώνοντάς τες.

Κάνε Composting

Τα οφέλη είναι τεράστια, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των εκπομπών αερίων της υγειονομικής ταφής. Με το composting διατηρείς τα υπολείμματα των τροφών χωριστά (και καθαρά) από τα άλλα απορρίμματα και μπορείς να διαθέσεις έτσι υγιεινό λίπασμα σε τοπικά αγροκτήματα.

featured photo: Τwenty20.com/dmitriylo