Το να ακούς ανθρώπους να μιλάνε για τις ιδανικές μεγάλες τους παρέες ή να βλέπεις στη ροή των social media φωτογραφίες τους σε έχει κάνει ποτέ να ζηλέψεις; Τι είναι o φθόνος- ή αλλιώς η ζήλια- στις φιλικές σχέσεις, γιατί τον βιώνουμε και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

Όχι μόνο οι διάσημοι αλλά και οι «φίλοι της διπλανής πόρτας» φαίνεται πως έχουν λαμπερές παρέες, παρέες που ποτέ δεν χωρίζονται και πάντα είναι χαρούμενες. Ε λοιπόν, ή εγώ ζω σε μια άλλη πραγματικότητα, ή δεν έχω βρεθεί σε τόσο ιδανικά δεμένες παρέες.

Και τι γίνεται όταν στο Instagram «πουλάνε» οι μεγάλες ιδανικές παρέες, αλλά εσύ έχεις στον κύκλο σου λίγους και καλούς φίλους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού; 

Σε καταλαβαίνω αν έχεις νιώσει αυτό το συναίσθημα βλέποντας αυτές τις παρέες. Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος ενός τέτοιου συνόλου και κατά βάθος κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν μπόρεσες να κρατήσεις μια τέτοια παρέα. Λοιπόν να σου πω εγώ τι πιστεύω; Είναι πολλές φορές δύσκολο να βρεις κάποιον που να ταιριάζουν απόλυτα οι ιδέες σας, πόσο μάλλον να έχεις κοινές ιδέες με ένα σύνολο 10 ας πούμε ατόμων. Στην ενήλικη πραγματικότητα δυστυχώς δεν ισχύει ό,τι ίσχυε στην παιδική μας καθημερινότητα. Οι μεγάλες παρέες του σχολείου είναι πια δύσκολο να βρεθούν.

Από την άλλη, και το παραπάνω να μην ισχύει, είναι πιθανόν να χαθείς από μια παρέα με πολλά άτομα αφού το πρόγραμμα της εργασίας και γενικότερα η καθημερινότητα μπορεί να μην είναι κοινά με εκείνα των φίλων σου. Μπορεί να χαθείς με εκείνους, δεν σημαίνει απαραίτητα όμως πως κάτι πήγε λάθος.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, «Ο φθόνος είναι αυτό που νιώθουμε όταν βλέπουμε μια συγκεκριμένη σχέση από μακριά που φαίνεται υπέροχη και ζηλευτή. Είτε δεν έχουμε αυτή τη σχέση, είτε δεν έχουμε κάποια που να ταιριάζει με αυτό που φαίνεται να είναι η «εξιδανικευμένη» σχέση.»

Όταν παρατηρούμε τις μεγάλες παρέες των άλλων, εστιάζουμε σε αυτά που μας λείπουν και σε αυτά που φαίνεται να έχουν οι άλλοι σε αφθονία.

Εκτός της επιρροής των social media ακόμη και τα διάσημα πρότυπα φαίνεται πως έχουν φέρει στην επιφάνεια το πρότυπο της μεγάλης παρέας με τρανό παράδειγμα την Taylor Swift. Η καλλιτέχνιδα στο παρελθόν μίλησε για τους ανθρώπους της αγαπημένης και μεγάλης της παρέας, της ομάδας της, τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έννοια της ομάδας στη λαϊκή κουλτούρα.

Ωστόσο, να πούμε και πως για μερικούς ανθρώπους, το να έχουν μια μεγάλη παρέα δεν είναι πάντα το όνειρο που έχουν. Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη παρέα πολλών ατόμων μπορεί να σημαίνει διπλωματία και εξισορρόπηση διαφορετικών δυναμικών και προσωπικοτήτων. Υπάρχει μια πίεση γιατί δεν θέλεις να χάσεις την κοινωνική ζωή και μέρος αυτής είναι μέσω της ομάδας.

Αντί λοιπόν να εστιάζεις σε αυτά που δεν έχεις, αναγνώρισε όσα έχεις. Εάν θέλεις να ξεπεράσεις τον φθόνο των φιλικών σχέσεων, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να αποβάλλεις την ιδέα ότι μια ομάδα ανθρώπων είναι το απόλυτο μοντέλο φιλίας που πρέπει να στοχεύσεις. Αντίθετα, είναι καλύτερο να δουλέψεις για τις φιλίες που ήδη έχεις, είτε η παρέα απαρτίζεται από ένα- δύο άτομα, είτε από περισσότερα.

Υ.Γ: Μπορεί οι φιλίες μας να μην φαίνονται τόσο γυαλιστερές όσο οι φιλίες που γεμίζουν τις ροές μας στο Instagram, αλλά αυτό δεν τις καθιστά λιγότερο σημαντικές.