Είναι σίγουρο ότι όλοι μας ψάχνουμε στιγμές μέσα στη μέρα  που θα μας φτιάξουν το κέφι, θα μας δώσουν αυτή την έξτρα ώθηση που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες δυσκολίες. Είναι ένα καθημερινό αλισβερίσι μεταξύ γεγονότων που μπορεί να μας ρίξουν και καταστάσεων που μπορεί να μας ανεβάσουν τη διάθεση. Στο τέλος της ημέρας θα κάνεις  τη σούμα και θα ελπίζεις το ισοζύγιο να είναι θετικό.

livetrue-980x500-e1388228043382

Το θέμα όμως είναι πώς αξιολογείς αυτά που σου συμβαίνουν. Πόση σημασία αποδίδεις στο ένα συμβάν, πόσο σε επηρεάζει το άλλο. Μπορεί, για παράδειγμα, ενώ έχεις φτιάξει ψυχολογία επειδή το αφεντικό σε συνεχάρη  για ένα πρότζεκτ που δούλεψες , το ίδιο βράδυ να χάσει η ομάδα σου και τελικά να κοιμηθείς απογοητευμένος.  Ή μπορεί, ακριβώς το ανάποδο, να είσαι ράκος επειδή ο τύπος σού τα  έχει χώσει, να κερδίζει όμως η ομάδα σου και τελικά να κυκλοφορείς  με το χαμόγελο στ΄ αυτιά.

Εξαρτάται μόνο από εμάς πώς θα μετρήσουμε  τα πράγματα και τι αξία θα προσδώσουμε στο καθένα. Παρατηρείς ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες νίκες, ή τις ίδιες ήττες κι όμως η ψυχολογία που διαμορφώνουν είναι τόσο διαφορετική. Θυμάμαι είχα ένα συμμαθητή που μπορεί να έγραφε για 5 (όντας καλός μαθητής) και να μην του καιγόταν καρφί και σήμερα νιώθω ότι αυτή ήταν  η πρέπουσα αντίδραση στο ερέθισμα “στράβωσε η φάση”!

Δεν λέω  βέβαια “να κάτσεις πίσω και ν’  απολαύσεις το θέαμα της ζωής”! Προσπάθησε να κερδίζεις σε ό,τι συμμετέχεις,  δώσε τον καλύτερό σου εαυτό,  αλλά μη βαραίνεις τη στιγμή παραπάνω από όσο της αξίζει σε περίπτωση αποτυχίας.

 Από την άλλη όταν νιώσεις ότι κάτι έκανες καλά άσε την κραυγή να βγει από μέσα σου, πανηγύρισέ το όπως θα πανηγύριζες ένα κρίσιμο γκολ της ομάδας σου, δείξε υπερενθουσιαμό, τα γλυκά τσιμπήματα στην καρδιά και η αδρεναλίνη που θα κυλήσει άφθονη δημιουργούν την τέλεια κατάσταση σε μυαλό και σώμα.

Ακόμα και απλές στιγμές, όπως το χαμόγελο της τύπισσας στο τρένο, άσε να μπουν στο πρώτο πλάνο της ημέρας σου, έχεις όλο το χρόνο να μιζεριάσεις και να πέσεις, άδραξε την ευκαιρία για να αισθανθείς όμορφα.  Κι αν οι ευκαιρίες δεν έρθουν από μόνες τους για να ρεφάρεις το κακό κλίμα, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και δημιούργησε εσύ τις συνθήκες!:  Ένα τηλεφώνημα στον κολλητό που θα τον ξεσηκώσει για μια δυνατή γύρα μπύρες, ή ένα μπουκάλι φίνο κρασί μόνο για την πάρτη σας, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις να ξεφύγεις από το διαμορφωμένο πήξιμο. Οι πέντε χαζομάρες που θ’ ανταλλάξετε, το γέλιο που θα κάνετε θα σε ανταμείψουν  και θα ξεχάσεις το χάσιμο που προηγήθηκε.

Πάρε λουλούδια στη γυναίκα σου (οκ δεν το έχεις κάνει ποτέ χωρίς λόγο, να η ευκαιρία!) είναι υπέροχο το συναίσθημα να εκπλήσσεις  ευχάριστα  τον άνθρωπό σου και η ευτυχία του θα σου μεταδοθεί  τόσο άμεσα που θα ξεχάσεις τον αρχικό λόγο που σε έκανε να προβείς στην κίνηση.

Ας ανακατέψουμε την τράπουλα λοιπόν, έχουμε τη δύναμη ν΄ αλλάξουμε το momentum, αρκεί να δουλεύουμε την τακτική μας όπως ένας καλός προπονητής που με δυο κινήσεις γυρίζει το ματς.

Extra tip!: Να κάνουμε σαν μικρά παιδιά σε κάθε καλό που μας συμβαίνει, αλλά από την άλλη σαν ώριμοι και δουλεμένοι άντρες όταν κάτι πάει στραβά! Με τον τρόπο αυτό ο απολογισμός πάντα θα μας ευνοεί!

Υπερενθουσιάσου λοιπόν!

O Δημήτρης Σιάτης είναι κάτοχος master Φιλοσοφικής και συγγραφέας του μυθιστορήματος ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑ