Σιγά σιγά βγαίνουμε από την καραντίνα με νέες οδηγίες και μέτρα για την προστασία μας. Πλέον είναι επιβεβλημένο να φοράς σε πολλούς χώρους μάσκα. Ιδιαίτερα σε μέρη που παρατηρείται συνωστισμός και είναι πιο δύσκολο να μείνεις σε 1 ½ μέτρο απόσταση από άλλα άτομα.

Οι οδηγίες αναφέρουν ότι πρέπει να πλένονται τακτικά, ώστε να παραμείνουν χωρίς μικρόβια. Πρακτικά όμως πόσο συχνά θα είναι αυτό; Και πρέπει να χρησιμοποιείς ένα συγκεκριμένο απορρυπαντικό; Μια συγκεκριμένη ρύθμιση στο πλυντήριο;

Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα βρίσκεται παρακάτω:

Πώς θα καθαρίζεις τη μάσκα σου

Βήμα 1. Αφαίρεσε τη μάσκα πολύ προσεκτικά και τοποθέτησέ τη σε ασφαλές μέρος

Όταν βγάζεις τη μάσκα, να είσαι πολύ προσεκτική. Μην αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, επειδή ο ιός μπορεί να είναι στο εξωτερικό της μάσκας. Μόλις την αφαιρέσεις, βεβαιώσου ότι τη τοποθετείς σε ασφαλές σημείο μέχρι να τη πλύνεις. Δεν θέλεις τα μέλη της οικογένειάς σου να την αγγίξουν. Ή κατά λάθος να θεωρήσουν πως είναι καθαρή. Στη συνέχεια, πλύνε τα χέρια σου. Πρέπει να τα πλένεις κάθε φορά που αγγίζεις τη μάσκα (ακόμα και όταν τη βγάζεις).

Βήμα 2. Σαπουνάδα

Όσον αφορά τον καθαρισμό της μάσκας, το καλύτερο είναι το σαπούνι και το νερό. Το σαπούνι διαλύει τον ιό. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεσαι τίποτα εκτός από σαπούνι χειρός, σαπούνι πιάτων ή απορρυπαντικό ρούχων. Δεν απαιτούνται φανταχτερά προϊόντα ή βραστό νερό. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τίποτα τοξικό.

Ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσεις τη μάσκα σου; Ρίξε τη στο πλυντήριο. Βεβαιώσου ότι έχεις βάλει κάποιο απορρυπαντικό (δεν έχει σημασία τι είδους). Μην ανησυχείς για την πλύση που θα το ρυθμίσεις. Δεν θα κάνει τη διαφορά. Επίσης, μη φοβάσαι να βάλεις τα ρούχα σου να πλυθούν μαζί. Ο ιός δεν αγαπάει τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Μπορείς επίσης να την πλύνεις στο χέρι. Πήγαινε στο νεροχύτη, ρίξε λίγο σαπούνι και πλύνε τη για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα σαν να πλένεις τα χέρια σου. Βεβαιώσου ότι έχει πάει το σαπούνι σε όλη τη μάσκα. Τρίψε τη καλά και έπειτα ξέπλυνέ τη. Τέλος, άφησέ τη κάπου ζεστά να στεγνώσει μέχρι να είσαι έτοιμη να τη σιδερώσεις και να τη χρησιμοποιήσεις ξανά.

Ένας άλλος τρόπος να την καθαρίσεις χωρίς να την πλύνεις είναι ο εξής: Τοποθέτησε τη μάσκα σε μια χάρτινη σακούλα και άφησέ τη κάπου ζεστά για τουλάχιστον δύο ημέρες. Ο ιός δεν συμπαθεί τις ζεστές συνθήκες και οι δύο μέρες είναι αρκετές για να καταστεί ανενεργός.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τη μάσκα σου

Λοιπόν, είναι πιο συχνά από ό, τι θα ήθελες. Συνίσταται να την πλένεις μία φορά την ημέρα. Αλλά μόνο αν την έχεις φορέσει έξω. Αν έχεις κάνει μόνο λίγες στάσεις μπορείς να τη ξαναφορέσεις μέσα στην ημέρα. Από την άλλη, αν έχει βραχεί ή είναι εμφανώς βρώμικη, πρέπει να πλυθεί οπωσδήποτε.

Να θυμάσαι να τσεκάρεις αν η μάσκα είναι εντελώς στεγνή πριν τοποθετηθεί στην τσάντα. Επίσης, να χρησιμοποιείς χάρτινη σακούλα και όχι πλαστική. Λάβε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος καθαρισμού λειτουργεί καλά για άτομα που δεν φεύγουν συχνά από τα σπίτια τους. Ή που έχουν πολλές μάσκες και τις αλλάζουν.

Αγόρασε πολλές μάσκες

Υπάρχουν πολλά brands μικρών επιχειρήσεων και πωλητών που προσφέρουν πολύ χαριτωμένες, προσιτές μάσκες. Εάν επενδύσεις να αγοράσεις μερικές μπορείς να τις αλλάζεις και να αναβάλλεις το πλύσιμο για τουλάχιστον μερικές ημέρες. Ή με το τέχνασμα της χάρτινης σακούλας, μπορείς να έχεις μια καθαρή μάσκα έτοιμη.

featured image: New York Post