Τον τελευταίο καιρό, προσπαθώ να γράφω αλλά δυσκολεύομαι. Αναρωτιέμαι αν η ιδέα αξίζει να περάσει από το πληκτρολόγιο. Αν θα αρέσει, αν θα βγει καλό. Άλλες φορές νιώθω να μου φεύγουν οι ιδέες, σκορπίζονται, ανακατεύονται, και τελικά μένουν ιδέες. Και άλλοτε, απλά νιώθω ότι δεν έχω το κίνητρο, την όρεξη, το μεράκι να γράψω. Ας βρούμε την έμπνευση μαζί, με τρόπους που πιστεύω βοηθάνε όχι μόνο για το γράψιμο, αλλά και για όλες τις άλλες δουλειές που έχεις να κάνεις.

Κασετόφωνο. Βρίσκω τον εαυτό μου να δουλεύει καλύτερα με μουσική. Όσο τρέχει αυτή τρέχουν και τα δάχτυλα μου, η όρεξη μου, ο ρυθμός μου. Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν καλύτερα με μουσική. Είτε πρέπει να διαβάσουν, είτε να καθαρίσουν, στρέφονται πάντα στην Ευτέρπη, μούσα της μουσικής. Το κασετόφωνο για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα ιστότοπος όπου υπάρχουν δωρεάν playlists, και με βάση το συναίσθημα σου, τη διάθεση σου, το είδος μουσικής που σου αρέσει, ακόμα και το ποια μέρα της βδομάδας είναι, διαλέγεις και ακούς.

Χαρτί και Καλαμάρι. Όχι δεν εννοώ το τέλειο μαγαζί με θαλασσινό φαγητό στη Θεσσαλονίκη, αλλά όντως χαρτί και μελάνι. Άντε και τα Notes στο κινητό μας κάνουν. Ο παππούς μου πάντα λέει να έχω μαζί μου χαρτί και μολύβι. Λέει πως πάντα κάτι θα ακούσω, ή θα σκεφτώ, και θα θέλω να το γράψω για να μην μου φύγει. Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο χρόνο ακολουθώ αυτή την τακτική και νιώθω πολύ σίγουρη ότι λειτουργεί. Ακόμα και μια απλή λίστα για το σούπερ μάρκετ να είναι. Νιώθω οργανωμένη, σίγουρη, δεν έχω να ανησυχώ μήπως χάσω την ιδέα από το κεφάλι μου.

Κάνε το πρόβλημα λύση. Έβλεπα ότι δεν μπορώ να γράψω και αποφάσισα να γράψω γιʼ αυτό. Είναι ίσως μια από τις καλύτερες τακτικές. Παίρνεις το πρόβλημα και όλες σου τι σκέψεις γύρω από αυτό, και προσπαθείς να δημιουργήσεις μέσα από αυτό, να βρεις μια λύση που να σε ικανοποιεί. Καμιά φορά χανόμαστε στο πρόβλημα μας και νιώθουμε ότι μια απάντηση σε αυτό είναι χρονοβόρα, περίπλοκη, δύσκολη, απελπιστικά εξουθενωτική. Κι όμως ίσως απλά χρειάζεται μια βαθιά ανάσα, ένα φλιτζάνι τσάι και η εφευρετικότητα του να κάνεις τα προβλήματα σου λύσεις.

Productive. Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή που σε βοηθάει να μένεις ενεργός και να μην ξεφεύγεις από το πρόγραμμά σου. Σε βοηθάει να εκπληρώνεις τους στόχους σου και να τους ξεπερνάς σε ρεαλιστικά πλαίσια. Εξάλλου η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Η εφαρμογή σε βοηθάω πάνω κάτω σε όλους του τομείς. Υγεία, λεφτά, φαγητό, αθλητισμό, ύπνο, ακόμα και το αν περνάς αρκετό χρόνο με την οικογένειά σου. Ορίζεις τις συνήθειες που έχεις ή θα ήθελες να έχεις και αυτό με ειδοποιήσεις στο κινητό σου, σου υπενθυμίζει πότε να τα κάνεις.