Τι ώρα κατανάλωσες εχθές το τελευταίο γεύμα ή σνακ της ημέρας; Το πιθανότερο μετά τις 7 ή 8 το βράδυ. Και το πρωί; Ξεκίνησες τη μέρα με ένα καφέ στο χέρι και ένα τοστ; Έκανες καλά; Τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα μας οδηγούν πάντως σε μια λογική νηστείας που βοηθά στον έλεγχο των ορμονών αλλά και στον έλεγχο του βάρους. Σύμφωνα με την 8Hour Diet, μπορείς να μειώσεις την πρόσληψη τροφής μέσα στην ημέρα σε 8 ώρες, για παράδειγμα από 10 το πρωί το πρώτο γεύμα, 1-2 το μεσημεριανό και 6 το τελευταίο και να απέχεις από το φαγητό τις υπόλοιπες 16 ώρες (ανάμεσά τους και οι ώρες ύπνου).

Στη δίαιτα αυτή, η ποσότητα θερμίδων ή τα λιπαρά δεν παίζουν πρωτεύοντα ρόλο αλλά σημασία έχουν οι ημέρες που διαρκούν πολύ και στις οποίες η πρόσληψη τροφής μπορεί να μεγαλώσει σε 16 ώρες μέσα στο 24ωρο.

Στην πραγματικότητα, το μοντέλο αυτό συνδέεται με ψυχολογικές εκφάνσεις που φαίνεται να λειτουργούν. Για παράδειγμα, τις ημέρες που είναι πιο δύσκολες και μεγάλες και που καταλήγουμε να τρώμε πιο πολλές φορές μέσα στην ημέρα, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, εκκρίνεται ταυτόχρονα και περισσότερη ινσουλίνη, ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης με την πάροδο του χρόνου προάγουν τις φλεγμονές και την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Επιπλέον, επειδή δεν πεινάμε ποτέ πραγματικά, το λίπος αποθηκεύεται τελικά στο συκώτι.

Η διαιτολόγος επισημαίνει: H Kλειώ Δημητριάδου επισημαίνει πως θα μπορούσαμε να δούμε την 8:16 σαν μια διαλλειματική νηστεία. «Σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους αλλά δυνητικά και με σωστή παρακολούθηση από κάποιον ειδικό, θα μπορούσε να είναι μία λύση για κάποιον με απαιτητικά ωράρια», τονίζει η ειδικός. Στο μέλλον, τα ερευνητικά δεδομένα θα είναι περισσότερα ξεκάθαρα για το πρόγραμμα αυτό, που είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο στην εφαρμογή του, παρότι υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως δεν έχει καμία σημασία το πως τρώμε τα γεύματα αλλά το άθροισμα τους!

Διάβασε περισσότερα για τη δίαιτα στο Shape.gr