Πρόσφατα η Ελένη Σοφοκλέους παρουσίασε τη νέα της δουλειά στο πολυχώρο Beat Παζάρ, στη Λεμεσό. Πήγαμε στα εγκαίνια, είδαμε τη νέα συλλογή, την αγαπήσαμε και θελήσαμε να την γνωρίσουμε περισσότερο.

-Γεια σου Ελένη, συγχαρητήρια για τη νέα σου δουλειά και ευχαριστούμε που μας χαρίζεις λίγο χρόνο! Αρχικά, πες μου λίγο τι σπουδές έκανες;

Σπούδασα στο Brighton, ”Textiles for fashion με business studies” με ειδίκευση στο υφαντό ύφασμα. Μετά συνέχισα στο Λονδίνο, όπου έκανα 4 short courses στο knitting, professional sewing, jewelery, και τον επόμενο χρόνο έκανα το μάστερ μου στο Chelsea College of Art and Design, Interior and spatial design. Στη συνέχεια εργάστηκα με την Μαίρη Κατράντζου και 4 άλλους οίκους, ένα οίκο κοσμημάτων, την cinderella b.

Μόλις επέστρεψα στην Κύπρο, άνοιξα το δικό μου label τo E|S designs, όπου ξεκίνησα με accessories κατά παραγγελία, με μοναδικά και καινοτόμα υλικά, όπου πρόσθεσα και το textile κομμάτι. Βασικά πάντα ήθελα να φτιάχνω κοσμήματα με υφάσματα, γι’ αυτό έγιναν και διάφορες απόπειρες, με διάφορα υλικά, πλαστικό, ξύλο, δέρμα, ύφασμα τυπωμένο, βαμμένο. Ήθελα πάντα κάποιος να φοράει πάνω του κάτι ξεχωριστό, με το σκεπτικό ότι και εγώ ήθελα πάντα να φοράω κοσμήματα που αναδεικνύουν το στυλ μου, που δεν μπορούσα εύκολα να αγοράσω.

dsc_0035-custom

-Ο κόσμος τότε πως το είχε δεχτεί;

Με “δέχτηκε” ο κόσμος αρκετά καλά, βέβαια υπήρχε κόσμος που προτιμούσε τα πιο απλά κομμάτια αλλά πάντα με το δικό μου touch.

-Αρέσει το πιο περίεργο δηλαδή;

Αρέσει ναι, υπάρχουν πελάτισσες που κράτησαν αυτό το στυλ το πιο ιδιαίτερο, αλλά έχω και άλλες που είναι μεν μοντέρνες αλλά όχι τόσο extreme.

-Η νέα δουλειά όμως έχει και ρούχα.

Ναι, η νέα δουλειά αποτελείτε από 72 κομμάτια, συμπεριλαμβάνει και ρούχα, αξεσουάρ, τσάντες και σανδάλια. Υφαντά, πλεκτά, σμιλί στις τσάντες, δέρμα στα σανδάλια, όλα τα σχέδια είναι δικά μου. Η συλλογή έχει κύριο υλικό το νήμα, το cotton και το λινό.

dsc_0033-custom

-Ο αργαλειός που χρησιμοποιείται;

Σε λεπτομέρειες σε κάποια ρούχα, στις ζώνες και κάποια κομμάτια που είναι εξ’ ολοκλήρου υφαντό. Ήθελα να δείξω μαζί με διάφανο υλικό και το υφαντό. Γι’ αυτό και στο μανιφέστο γράφω ότι η έμπνευση ήταν το skeleton flower, το οποίο φυτρώνει στις ορεινές περιοχές τις Κίνας, το λουλούδι είναι άσπρο αλλά όταν βραχεί γίνετε διάφανες. Έτσι όλα τα κομμάτια έχουν και τα δύο, υφαντό και διαφανές.

-Τα χρώματα;

Όλα τα χρώματα είναι εμπνευσμένα από υφές της φύσης, ηλιοβασίλεμα, κάποια λουλούδια, πιο παστέλ χρώματα. Η χρωμο-παλέτα αποτελείται από 12 χρώματα.

-Οι παραγγελίες πως γίνονται;

Όλα τα κομμάτια θα είναι στο κατάστημα σε sample sizing, και γίνονται κατά παραγγελία στα μέτρα τις κάθε κοπέλας, όπως επίσης μπορούν να αλλάξουν χρώματα και να επιλέξουν κάποιο άλλο από τη παλέτα ή σε άλλη ύφανση.

dsc_0003-custom

-Πόσο καιρό παίρνει, ανάλογα βέβαια με το κομμάτι, για να γίνει ένα κομμάτι.

Ανάλογα, εκείνα που είναι εξ’ ολοκλήρου υφαντό χρειάζονται 2-3 εβδομάδες – άλλα που έχουν απλά κάποια λεπτομέρεια από υφαντό, πιο λίγο.

-Εγώ θέλω να προσθέσω ότι είναι από τις πιο consistent δουλειές που είδα, σε όλα, ακόμα και στο στήσιμο της έκθεσης.

Ευχαριστώ! Βασικά αυτό προσπάθησα να κάνω και επειδή πάντα στην αρχή έχω πάρα πολλές ιδέες έπρεπε να τις περιορίσω. Να αποφασίσω μια παλέτα 10 χρωμάτων, και να το κρατήσω σε μίνιμαλ φόρμες, να μπορέσει να τα φορέσει μια κοπέλα 15 – 70 από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δηλαδή, αν θέλει κάποια να το βάλει με ένα σάνταλο ή αν θέλει να το βάλει με τα μαργαριτάρια της και ένα ψηλό παπούτσι να μπορεί και να εντάξει ουσιαστικά το ρούχο μου στο δικό της στυλ.

es3-custom

-Ναι γενικά είναι πολύ ανάλαφρα και οι φόρμες και τα υφάσματα.

Ναι είναι αρκετά ανάλαφρα και καλοκαιρινά, αλλά μπορούν να φορεθούν και άνοιξη και φθινόπωρο. Κάποια υφαντά που τα ήθελα πιο bold και πιο στερεά είναι λίγο πιο χοντρά. Για χειμώνα, ίσως όχι τόσο, λόγω χρωμάτων αλλά βέβαια για κάποια κοπέλα μπορεί να ταιριάζει στο στυλ της όλο τον χρόνο.

-Άρα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ρουχισμό και στις επόμενες collection;

Ναι, θεωρώ ότι τώρα που έχω και τον αργαλειό θα συνεχίσω να κάνω και ρούχα και accessories για κάθε συλλογή.