Το Aids έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονη πανδημία και παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την επιστημονική κοινότητα για την εξάλειψή του, ακόμα και σήμερα η ενημέρωση είναι ελλιπής και το στίγμα παραμένει.

Τα άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι τεράστια, όμως φαίνεται πως το ευρύ κοινό πρέπει να ενημερωθεί και πάλι, να ενημερωθεί περισσότερο, να γνωρίζει, να ευαισθητοποιηθεί και κυρίως να συμβάλλει ενεργά στην εξάλειψη όχι μόνο της ασθένειας, αλλά και του στίγματος όσων νοσούν.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HIV.gov (@hivgov)

Σταδιακά οι νοσούντες περιθωριοποιήθηκαν και τη δεκαετία του 1990 που υπήρξε έξαρση του ιού, η άγνοια κυριάρχησε, ο κόσμος δεν ενημερώθηκε σωστά και λανθασμένα προέκυψε η εντύπωση πως επρόκειτο για μία ‘’ξεπερασμένη’’ ασθένεια η οποία δεν έχρηζε πια ιδιαίτερης προσοχής.

Το στίγμα, ο κοινωνικός ρατσισμός και ο ρόλος κάθε καμπάνιας

Από το 1980 μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει καμπάνιες κατά του AIDS και του HIV ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό και την προκατάληψη.

Όπως αναφέρει η οργάνωση «Θετική Φωνή», με τις φαρμακευτικές αγωγές που είναι πλέον διαθέσιμες, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός ατόμου με HIV είναι σχεδόν το ίδιο με κάποιου που δεν έχει τον ιό, αρκεί να παρακολουθείται συστηματικά από τον γιατρό του και να λαμβάνει σωστά την αγωγή του.

Φέτος πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021 και για τέταρτη χρονιά στη ΣΤΕΓΗ, η ανοιχτή συζήτηση I’m Positive, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Εκεί μίλησαν άνθρωποι που μοιράστηκαν τις δικές τους αληθινές ιστορίες για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη.

Οι καμπάνιες και οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στοχεύουν στη διάδοση των κινδύνων αλλά και στην ευαισθητοποίηση και την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου.

To hiv.gov ξεκίνησε τη δράση του το 2005 και μέχρι σήμερα παρέχει πληροφορίες για την εξέλιξη των φαρμάκων και θεραπειών κατά του hiv, ενώ παράλληλα οι καμπάνιες του έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως για τη χρησιμότητά τους ως προς την ενημέρωση του κοινού και όχι μόνο.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HIV.gov (@hivgov)

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές:

Doing it

Μέρος της πρωτοβουλίας του CDC Let’s Stop HIV Together, Doing It, έχει σχεδιαστεί για να παρακινήσει όλους τους ενήλικες να υποβληθούν σε εξετάσεις για HIV. Η εκστρατεία μεταδίδει το μήνυμα ότι το τεστ HIV πρέπει να αποτελεί μέρος της τακτικής ρουτίνας υγείας του καθενός.

Start Talking. Stop HIV.

Μέρος της πρωτοβουλίας του CDC Let’s Stop HIV Together, Start Talking. Stop Hiv, επικεντρώνεται στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες και ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ σεξουαλικών συντρόφων και φίλων σχετικά με τις στρατηγικές πρόληψης του HIV.

Stop HIV Stigma

Μέρος της πρωτοβουλίας του CDC Let’s Stop HIV Together, το Stop HIV Stigma υπογραμμίζει τον ρόλο που παίζει κάθε άτομο στη διακοπή του στίγματος του HIV και δίνει φωνή στα άτομα που ζουν με HIV, καθώς και στους φίλους και την οικογένειά τους. Οι συμμετέχοντες στην καμπάνια μοιράζονται τις ιστορίες τους και καλούν όλους να συνεργαστούν για να σταματήσουν τον HIV.

Get Yourself Tested

Το Get Yourself Tested (GYT) είναι μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν εξετάσεις για HIV και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Το GYT for High Schools βοηθά τα λύκεια να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις με μια ομάδα μαθητών.

One Test. Two Lives.

Μέρος της πρωτοβουλίας του CDC Let’s Stop HIV Together, One Test.Two Lives επικεντρώνεται στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί και παρέχει στους μαιευτικούς παρόχους εργαλεία για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ασθενείς τους θα υποβάλλονται σε έγκαιρα εξετάσεις.

Στην Ελλάδα, η «Θετική Φωνή» είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, των ανθρώπων που ζουν με τον HIV/AIDS.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.

Οι δράσεις

Η «Θετική Φωνή» αγωνίζεται για την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS αλλά και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα εργάζεται για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Οι δράσεις του Συλλόγου από το 2009 μέχρι και σήμερα είναι πολλές κι έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξάλειψη των διακρίσεων εναντίον των οροθετικών και όχι μόνο.

Οι βασικοί άξονες δράσης της «Θετικής Φωνής» είναι:

  • Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν μεHIV/AIDSκαι η συγκροτημένη εκπροσώπησή τους απέναντι σε θεσμικούς φορείς της πολιτείας και σε οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών.
  • Η ενδυνάμωση και η υπεύθυνη ενημέρωση των ανθρώπων που ζουν μεHIV/AIDS, ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα γνωστικά και ψυχολογικά εφόδια για να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών που άπτονται της υγείας τους και της θέσης τους στο κοινωνικό σύνολο.
  • Hπροσέγγιση του γενικού πληθυσμού με σκοπό την ευαισθητοποίησή του υπέρ της πρόληψης, της συχνής εξέτασης και της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας και κατά του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.
  • Hπροσέγγιση ευάλωτων ομάδων όπως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, κρατούμενοι, μετανάστες, Ρομά και εργαζόμενοι/ες στο σεξ.
  • Η διενέργεια και προώθηση κάθε είδους επιστημονικής έρευνας σε θέματα που αφορούν στοHIV/AIDS.

(με πληροφορίες από: Hiv.gov, positivevoice.gr,www.accmr.gr)