Πολλά τα παρατράγουδα το τελευταίο διάστημα, κι όλα με επίκεντρο αυτή τη χαρακτηριστική πλέον καρικατούρα σκηνοθέτη με τα μαύρα στρογγυλά γυαλιά. Ο Γούντι Άλεν επίσημα είναι ο άνθρωπος που μισούμε να αγαπάμε.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το κίνημα #MeToo δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει την παραγωγικότητα του 83χρονου πλέον σκηνοθέτη. Ο Γούντι Άλεν με σχεδόν 50 ταινίες στο βιογραφικό του και πολλά ακόμη βραβεία, ξεκίνησε γυρίσματα στην Ισπανία για το νέο του φιλμ με τίτλο Wasp2019. Αν κάπου μπορούσε να στραφεί για άλλη μια φορά, είναι το ευρωπαϊκό κοινό και εταιρείες παραγωγής. Mιας και οι αμερικάνικες του έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι ακυρώθηκε η πρεμιέρα της ταινίας του A Rainy Day In New York, το τρέιλερ της οποίας κυκλοφόρησε από την προσωπική του σελίδα στο Facebook. Η εταιρεία της Amazon φαίνεται να εμμένει στις απόψεις της εναντίον του Άλεν. Η Ευρώπη όμως δεν φαίνεται να ακολουθεί. Έτσι έχει ήδη προγραμματιστεί η κυκλοφορία της ταινίας από κάποιες χώρες μέσα σε αυτή τη χρονιά.

https://www.facebook.com/WoodyAllen/videos/569471966908616/?__xts__%5B0%5D=68.ARCDUGvoaxXsRy8nHZ5_PwTmfLA0P0NYyv1zUtNERMiYBU-1mG0gIE68xFuEKi1fouhZ6_UjVdkgxe-1xCYEwtvHHiV6dbcIPNSxVEHC45Rb8JqQMarvCI1jWeusR8_Z9VBW_J1kZ_mN2ItNaSqn5woVkOFoxize4GE4EKnJ8_HHNBh3VmjxhT7TGkQ7xingde_crigbrqEUBdyJBlLLZtoKlbd1ZjBckMqjPhBe21u80hoWQeCfFv9BlqJ1jfTlJpUcq0jE8dAGoirlVH-LHDDK5qjq-idkBbY2bFFc3L2Tuf_9SZHDBy72rQ7Q8-ZevmrEaRZPdrFZYJmp9BTdAqqmuI0HptYn9J94fw&__tn__=-R

Ο Γούντι Άλεν φρόντισε μάλιστα να γράψει κι ένα αυτοβιογραφικό memoir. Κανένας εκδότης όμως δεν ενδιαφέρθηκε να το εκδώσει. Γιατί; Γιατί ποιος θα ήθελε να διαβάσει την ιστορία ενός ανθρώπου που έχει κατηγορηθεί για τόσα πολλά; Όπου πολλά, βλέπε παρενοχλήσεις σε ανθρώπους του περίγυρου του και της δουλειάς του. Έπειτα από όλα όσα αποκαλύφθηκαν και από τη θετή κόρη του και από διάφορους συνεργάτες, πολλοί ήταν αυτοί που μετάνιωσαν “δημόσια” το ότι δούλεψαν μαζί του.

Κι όμως, με αφορμή το Wasp2019, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων εκεί έξω που θα τον στηρίξει και θα συνεργαστεί μαζί του

Συνειδητά απ’ ό,τι φαίνεται. Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι αυτοί οι άνθρωποι απλά έκλεισαν τα αυτιά σε όσα ακούγονται και προσφέρθηκαν να υλοποιήσουν τη νέα ταινία του Άλεν. Και το λέω ειλικρινά ως άνθρωπος που έχω ξοδέψει πολλές ώρες από τη ζωή μου βλέποντας και ξαναβλέποντας τις ονειρικές ταινίες που δημιουργεί κάθε φορά. Την πρώτη φορά η εμπειρία ήταν μοναδική, την δεύτερη αγωνιώδης, την τρίτη πια αναμενόμενη. Όσο για το Wasp2019, ξέρουμε μέχρι στιγμής λίγα για το στόρι. Ένα ζευγάρι στο Σαν Σεμπαστιάν. Ο σύζυγος ερωτεύεται μια όμορφη Ισπανίδα και η σύζυγος έναν Γάλλο σκηνοθέτη. Ακούγεται αρκετά οικείο, έτσι;

Μεγάλωσα, ερωτεύτηκα και απογοητεύτηκα με τις ταινίες του Γούντι Άλεν. Κι αυτό δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς, ούτε καν ο ίδιος. Είναι όμως έξυπνο καμιά φορά να αποχωρείς την ώρα που πρέπει, πριν κάνεις τους πάντες να σε μισήσουν γι’αυτό που έγινες. Ή γι’αυτό που πας να γίνεις. Αν αυτό ήταν ένα γράμμα στον Γούντι Άλεν, θα του έλεγα μπέσα: Παράτα τα, θέλω να σε θυμάμαι για το Midnight in Paris.


Featured Image: variety.com