Το τελευταίο διάστημα έχουμε κατακλυστεί από τα νέα μουσικά γεγονότα. Οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, όμως δε σταματούν να μας εκπλήσσουν. Πριν λίγες ημέρες η Patti Smith μας ενημέρωσε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο instagram το νέο της βιβλίο. Το Year of the Monkey αναμένεται να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη του 2019. Σε αφήγηση της Patti Smith θα διαβάσουμε με λεπτομέρειες όλες τις εμφανίσεις της σε συναυλίες για το 2016. Τη χρονιά μετά τις εμφανίσεις της σε συναυλίες στη Νέα Υόρκη και στο Fillmore στο Σαν Φρανσίσκο.

Η πολυτάλαντη Patti Smith έθεσε τις συνιστώσες του punk κινήματος. Εκτός από το ταλέντο της ως τραγουδοποιός είναι επίσης ποιήτρια και εικαστική καλλιτέχνης. Σε κάθε της καλλιτεχνική κίνηση το κοινό είναι στο πλευρό της. Σαν συγγραφέας έχει στο ιστορικό της πολλά βιβλία, αρκετά από αυτά έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά. Μέχρι τον επερχόμενο Σεπτέμβριο είναι ευκαιρία να δούμε κάποια προηγούμενα βιβλία της που αγαπήθηκαν από το κοινό.

M Train

Η Patti Smith γράφει για τη ζωή της
goodreads.com

Η θρυλική Patti Smith θυμάται στιγμές από τη ζωή της ανατρέχοντας στους τόπους και στα στέκια στα οποία βρέθηκε. Το μικρό καφέ στο Γκρίνουιτς Βίλατζ όπου έπαιρνε καθημερινά το πρωινό της. Τις επισκέψεις της στους τάφους του Ζαν Ζενέ, της Σίλβια Πλαθ και του Αρθούρου Ρεμπό. Τα χρόνια που έζησε στο Μίσιγκαν μαζί με τον άντρα της, τον Φρεντ Σόνικ Σμιθ, τον οποίο έχασε το 1994. Με το “M Train” η Πάτι Σμιθ μετακινείται στις περιοχές της μνήμης της. Ένα στοχαστικό κείμενο για τα ταξίδια, τις αστυνομικές σειρές, τη λογοτεχνία και την απόλαυση του καφέ. Ένα δυνατό και βαθιά συγκινητικό βιβλίο, το οποίο η μεγάλη μουσικός και ποιήτρια χαρακτήρισε «οδικό χάρτη της ζωής μου».

Πάτι και Ρόμπερτ (Just Kids)

Η Patti Smith γράφει για τη ζωή της
goodreads.com

Το καλοκαίρι που πέθανε ο Κολτρέιν, το καλοκαίρι της αγάπης και των ταραχών. Μια τυχαία συνάντηση στο Μπρούκλιν οδηγεί δύο νέους στο μονοπάτι της τέχνης, της αφοσίωσης και της μύησης. Η Πάτι Σμιθ θα γίνει ποιήτρια και μουσικός και ο Ρόμπερτ Μέιπλθορπ θα διοχετεύσει το ακραία προκλητικό στιλ του στην τέχνη της φωτογραφίας. Ενωμένοι με τα δεσμά της αθωότητας και του ενθουσιασμού διασχίζουν τη Νέα Υόρκη από το Κόνι Άιλαντ μέχρι την 42η Οδό. Το 1969 το ζευγάρι καταλύει στο περίφημο Hotel Chelsea. Είναι μια εποχή έντονης ευαισθητοποίησης. Ο κόσμος της ποίησης, του ροκ εν ρολ, της τέχνης και της σεξουαλικής απελευθέρωσης εκρήγνυται. Το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς την αυτοβιογραφία της Patti Smith. Γραμμένο με μυθιστορηματικό τρόπο, ξεκινάει ως ιστορία αγάπης και τελειώνει ως ελεγεία, ένας χαιρετισμός προς τη Νέα Υόρκη του τέλους της δεκαετίας του ’60 και των αρχών του ’70.

The Coral Sea

Η Patti Smith γράφει για τη ζωή της
goodreads.com

Ένα βιβλίο που δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά. Αξίζει, όμως να το διαβάσουμε για να γνωρίσουμε καλύτερα την καλλιτέχνη. Γράφτηκε για τις τελευταίες στιγμές του Robert. Λίγες ώρες πριν πεθάνει ο Robert, τον ρώτησε πώς θα τον εξυπηρετούσε καλύτερα όταν θα έλειπε. Και οι δυο τους ήξεραν ότι πέθαινε κι παρά όλη τη θνητή αγωνία, η συζήτηση έτρεχε όπως μπορεί να συμβαίνει ανά πάσα στιγμή στη ζωή τους. Μίλησαν για την εργασία, την πηγή της κοινής τους αφοσίωσης, η οποία ενισχύθηκε μόνο με την αναχώρησή της. Ο Robert της ζήτησε να γράψει ένα πρόλογο για τα Λουλούδια, το προσεχές του βιβλίο. ‘‘Φροντίστε τα λουλούδια μου,”είπε. “Θα το κάνω”, του είπε. Τη ρώτησε αν θα γράψει την ιστορία τους. Ήξερε ότι ήταν χαραγμένο στη μνήμη της, γιατί συχνά της ζητούσε να του το πει πριν πάνε για ύπνο. Ήταν ένας τρομερός όρκος που έπρεπε να δώσει.


Featured image: facebook.com/PattiSmithAuthor