Η Φαίη Παπανίκου είναι μια από τις αγαπημένες μας σχεδιάστριες κοσμημάτων αφού καταφέρνει να σχεδιάζει κοσμήματα που συνδυάζουν τις κλασικές γραμμές με τις πιο σύγχρονες και μινιμαλιστικές πινελιές.

Για τον μαγικό κόσμο των κοσμημάτων της Φαίης έχουμε γράψει ξανά, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μάθεις για την έκθεσή της σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, τη Σύρο. 

Σε απόλυτη σύνδεση με την εποχή μας και κεντρικό θέμα το θεό Ερμή και τα ελπιδοφόρα φτερά του, θα έχεις την ευκαιρία να ξεναγηθείς σε μια έκθεση διαφορετική από τις άλλες. Ο Ερμής σχεδιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2020 ως μια βαθιά επιθυμία για ελευθερία και ελπίδα. Το Δεκέμβριο έκανε την εμφάνιση του ως το φυλαχτό για το 2021, κρατώντας έτσι τις στιγμές σαν φυλαχτό να μας τις θυμίζουν, όσο δύσκολες ή εύκολες και αν είναι.

Σε μια δύσκολη χρονιά, κάτω από ένα κοινό παρονομαστή δοκιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά, αλλά και μέσω των προσωπικών δυσκολιών που υφαίνουν τις ιστορίες μας. Η Φαίη με γνώμονα την πηγαία επιθυμία της για αισιοδοξία και ψυχική ανάταση σχεδίασε τα φτερά του θεού Ερμή. Αγαπήθηκαν από όλους και επιβεβαιώθηκε ότι η επιθυμία για αισιοδοξία είναι αυτό που μας κρατάει όλους ζωντανούς.

Τα φτερά της αναγέννησης είναι το έντιμο αποτέλεσμα της προσωπικής της αναμέτρησης με τις δοκιμασίες της ανθρώπινης ψυχής και ύπαρξης.

Μας καλεί να εξερευνήσουμε κάθε σπιθαμή της έκθεσης καθώς και το σύνολο της, με στόχο την επικοινωνία του δημιουργού με το θεατή ανοίγοντας έναν καλλιτεχνικό διάλογο, στεκόμενοι στα κοινά σημεία και συναισθήματα που ο καθένας βιώνει με τον δικό του τρόπο, με εσωτερικότητα, σιωπηλά.

Οι Συλλογή πτυχώσεις είναι από τις πιο πρόσφατες και ο Ερμής αποτελεί μετεξέλιξη αυτής.

“Κύρια πηγή έμπνευσης στη Συλλογή είναι οι πτυχώσεις που συναντάμε στο ρουχισμό αγαλμάτων της αρχαιότητας, όπως των Καρυάτιδων. Παρατηρώντας και αναλύοντας το πώς έχει αποδοθεί ανάλαφρα η αίσθηση της κίνησης σε ένα υλικό άκαμπτο και στιβαρό όπως το μάρμαρο, υπήρξε έντονη η επιθυμία να απεικονιστεί μια αντίστοιχη πλαστικότητα στο μέταλλο. Το οπτικό παιχνίδισμα και ο τρόπος που εναρμονίζονται τα κοσμήματα της Συλλογής στο σώμα, καθιστά τη Συλλογή Πτυχώσεις από τις πιο ξεχωριστές μας. “

Στα πλαίσια της έκθεσης θα παρουσιαστεί το συνολικό έργο των 10 χρόνων της πορείας της.

Όπως δήλωσε η ίδια: “Με αφορμή την εποχή που βιώνουμε, τον κοινό παρονομαστή κάτω από τον οποίο όλοι δοκιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά γεννήθηκε βήμα – βήμα, συναίσθημα – συναίσθημα η θεματολογία της έκθεσης Wings of Rebirth. Από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα αποτελεί ένα project που βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη. Μεγαλώνει, μεταμορφώνεται όπως και εμείς, όπως και όλα γύρω μας. Θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στο κοινό, στη Σύρο.”

“Το πιο σημαντικό στο τέλος είναι η ευχαρίστηση και η πληρότητα που αισθάνεσαι μέσω της απόλυτης σύμπνοιας με όλους τους συνεργάτες που επιστρατεύτηκαν για το project. O καθένας μοναδικός στο είδος του και εγώ τυχερή που εκτός από συνεργάτες είναι φίλοι και άνθρωποι της ζωής μου. Σας ευχαριστώ όλους και καθένα ξεχωριστά για το μεράκι, την άψογη συνεργασία και την αγάπη σας”.

Συντελεστές:

Ιδέα / Επιμέλεια / Σχεδιασμός: Φαίη Παπανίκου Ειδικές κατασκευές / Γλυπτό: Αλέκος Μπουρελιάς 3d renders & visualisation: Ανδρέας Πλατής Κατασκευαστικά / Οργάνωση / Υποστήριξη: Λυδία Τσάτσου – Παρασκευοπούλου Κατασκευαστικά : Αντώνης Κατσάς 3d printings : Δημήτρης Γραφάκος Εκτυπώσεις: Γεώργιος Καντιώτης 3d renders – Μεταφράσεις: Άρχω Πίσχου

Η έκθεση “Wings of Rebirth” θα παρουσιαστεί στον χώρο του Πνευματικού κέντρου Άνω Σύρου, από τις 5 έως τις 17 Αυγούστου 2021. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 -13.00 & 18.00 – 23.00.