Η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, το νησί με την οργιώδη βλάστηση, την πλούσια ιστορία και τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα από τα πιο μυθικά μέρη του τόπου μας. 

Βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο και χαρακτηρίζεται για τη μοναδική φυσική ομορφιά της, τις γαλαζοπράσινες ακτές της και τα αρχαιολογικά μνημεία της. Ιδανικός προορισμός για χαλάρωση, πεζοπορία ή αναρρίχησή, η Σάμος είναι μια μοναδική επιλογή για το φετινό καλοκαίρι.

Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε τις βασικές στάσεις που πρέπει να κάνεις αν θέλεις να την ανακαλύψεις.

Στάση στο Πυθαγόρειο 

Μια στάση στο Πυθαγόρειο της Σάμου είναι απαραίτητη. Χτισμένο στο κάτω μέρος της Αρχαίας Πόλης, αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, αποτελεί ένα μέρος που το περικλείει  η ιστορία και ο πολιτισμός. Εκεί, θα βρεις τα ερείπια των ελληνικών ρωμαϊκών μνημείων και το εντυπωσιακό «Ευπαλίνειο όρυγμα» ή «Υδραγωγείο του Ευπαλίνου», μαζί με το Ηραίο της Σάμου, τα οποία κηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, το 1992.

Στάση για βουτιά στις παραλίες  

Εκτός από το εξωπραγματικό φυσικό τοπίο και τον πλούσιο πολιτισμό, η Σάμος είναι γεμάτη και από υπέροχες παραλίες. Ανάμεσα στις καλύτερες του νησιού, βρίσκονται το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, η παραλία Τσαμπού, η παραλία Ποτάμι και η παραλία Χρυσή Άμμος. Κάπου εδώ, αξίζει να τονίσουμε ότι το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι είναι προσβάσιμα μόνο μέσω πεζοπορίας, μιας διαδρομής μέσα σε μαγευτικά τοπία η οποία καταλέγει σε μια όαση.  

Χώρα Σάμου 

Η Σάμος ή Κάτω Βαθύ είναι παράλια πόλη και κύριος λιμένας του ομώνυμου νησιού και πρωτεύουσα σήμερα του νομού Σάμου. Είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου πάνω από την πόλη της Σάμου, με την οποία ουσιαστικά είναι ενιαίο. Το Βαθύ, είναι ένας τόπος όπου πρωταγωνιστεί η παράδοση, τα νεοκλασικά σπίτια και η ιδιαιτερότητα. Εκεί, αξίζει να κάνεις μια βόλτα στα στενά ανηφορικά σοκάκια, να απολαύσεις την παραδοσιακή κουζίνα στις μικρές ταβέρνες, να επισκεφτείς τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αϊ Γιαννάκη και γενικότερα να θαυμάσεις το επίκεντρο της εμπορικής κίνησης του νησιού.

Στάση στη Σαμιοπούλα 

Απέναντι από τη Σάμο, δεσπόζει μια ακατοίκητη νησίδα, η Σαμιοπούλα. Σε απόσταση αναπνοής από το νησί του Πυθαγόρα, αυτό το εξωτικό μέρος είναι προσβάσιμο με καραβάκια που αναχωρούν από το Πυθαγόρειο. Η Ψαλίδα, είναι η κύρια παραλία της Σαμιοπούλας, ένας μικροσκοπικός κόλπος με χρυσαφένια αμμουδιά και διάφανα νερά.

Στάση στην κορυφή του Κέρκη 

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ✵ ✵ (@mount_greece)

Στο δυτικό τμήμα του νησιού, βρίσκεται το βουνό Κέρκης, με μέγιστο υψόμετρο τα 1.437 μέτρα. Μετά τον Σάο της Σαμοθράκης, αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο βουνό του Αιγαίου, αλλά και ένα από τα πιο απόκοσμα μέρη της Σάμου. Η θέα από την κορυφή φαντάζει μοναδική, με τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Ικαρία και πολλά άλλα νησιά να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Απότομες πλαγιές, χαράδρες, σπήλαια και πολλά ακόμη ιδιαίτερα στοιχεία, βρίσκονται στον Κέρκη  και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.