Στις 5 Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν τα Windows 11, η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος υπολογιστών της Microsoft, ως δωρεάν αναβάθμιση για τους χρήστες των Windows 10.

Ο επικεφαλής των προϊόντων των Windows, Panos Panay, τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η τελευταία έκδοση των Windows δημιουργήθηκε ως μια απλουστευμένη έκδοση για τους χρήστες, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το νέο λειτουργικό σύστημα δεν θα αποτελεί «ακραία απόκλιση» από αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Στη συνέχεια της συνέντευξής του, δήλωσε ότι ακόμα και οι λιγότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία χρήστες θα μπορούν εύκολα να αποκτήσουν τα Windows 11.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Windows (@windows)

Start Menu 

Τα Windows 11 παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το “Start menu” της έναρξης βρίσκεται πλέον στο κέντρο της οθόνης μαζί με τα εικονίδια στη γραμμή εργασιών και όχι κάτω αριστερά. Κάνοντας λοιπόν click στο κουμπί της έναρξης, ανοίγει ένα μενού εφαρμογών που χρησιμοποιούνται συχνά, μιμούμενο κατά κάποιον τρόπο την εμφάνιση ενός μενού εφαρμογών smartphone ή ενός launcher. Όπως τόνισε ο Panay, η σύνθεση των Windows 11 περιελάμβανε την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Windows (@windows)

Η εφαρμογή Microsoft Teams

Μια ακόμα αλλαγή αφορά την εφαρμογή Microsoft Teams, η οποία έχει ενσωματωθεί πλήρως στο νέο σύστημα (αντικαταστώντας το Skype), ενώ το ηλεκτρονικό κατάστημα Microsoft Store έχει ανασχεδιαστεί πλήρως, ώστε να επιτρέπει τη διάθεση εφαρμογών και από τρίτους. Οι πρώτοι χρήστες έχουν αναφέρει ότι η ενσωματωμένη λειτουργία αναζήτησης της νέας έκδοσης είναι σημαντικά ταχύτερη στις περισσότερες συσκευές.

Σχετικά με την αναβάθμιση 

Σε όλο το λειτουργικό σύστημα, ο νέος σχεδιασμός έχει απλοποιήσει τα περισσότερα μενού και τις προβολές φακέλων, ενώ υπάρχουν νέες, βελτιωμένες επιλογές για την τακτοποίηση παραθύρων και την τοποθέτησή τους σε πλέγματα. Παράλληλα, όπως δήλωσε η Microsoft, η νέα τεχνολογία κίνησης (Direct Storage), θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερους χρόνους φόρτωσης στα παιχνίδια επιτρέποντας σε μια κάρτα γραφικών να έχει πρόσβαση σε μονάδες αποθήκευσης χωρίς να περάσει από τον κεντρικό επεξεργαστή.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Windows (@windows)

Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό όπως και κάποια άλλα, προαπαιτούν ορισμένες λειτουργίες τις οποίες μπορεί να μην παρουσιάζουν όλοι οι υπολογιστές. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι χρήστες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όλα τα πιθανά πλεονεκτήματα της αναβάθμισης ή ορισμένοι μπορεί να μην είναι σε θέση να αποκτήσουν τα Windows 11. Τέλος, τα Windows 10 θα αποσυρθούν το 2025.