Ενώ η παραγωγικότητα είναι τάση, η συγκέντρωση λείπει πολλές φορές. Πώς θα καταφέρεις να τη διατηρήσεις σε κάποιο σημαντικό task; Η απόσπαση προσοχής αποτελεί το φαινόμενο της εποχής. Η ταχύτητα που όλα εξελίσσονται γύρω σου και οι εύκολοι τρόποι να κάνεις το οτιδήποτε, δεν σου αφήνουν περιθώρια για συγκέντρωση σε ένα πράγμα. Όσο προσπαθείς να μείνεις focused σε ένα project, χτυπάει το τηλέφωνο ή απαντάς στο Instagram. Είναι λογικό να μην αποδίδεις το ίδιο όπως θα απέδιδες αν ήσουν στραμμένη μόνο σε αυτό.

1. Ξεχώρισε ποια είναι τα σημαντικά tasks

Οι μικρότερες υποχρεώσεις που βάζεις ένα τικ στην to-do-list μπορούν να ολοκληρωθούν πιο άμεσα. Ξεχώρισε λοιπόν ποια είναι αυτά τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και αφοσίωση. Μπορεί να είναι κάτι το οποίο έχει πολλούς αριθμούς για παράδειγμα ή κάτι πολύ δημιουργικό, τα οποία απαιτούν το 100% της προσοχής σου.

2. Καθόρισε το χρόνο που θα αφιερώνεις σε αυτό

Αυτό εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά και το τι έχει αναλάβει να κάνει. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεσαι 1-2 μέρες από την εβδομάδα σου όπου θα αφιερώνεις κάποιες ώρες σε αυτό το project. Αφού λοιπόν καταλήξεις στο πότε, σειρά έχει η δέσμευση σε αυτό. Όπως ακριβώς τηρείς τις προθεσμίες σου με τους συναδέλφους σου, έτσι θα τηρήσεις και αυτή με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να μην διαπραγματεύεσαι το χρόνο που έχεις ορίσει για αυτή τη δουλειά με κάτι άλλο. Έτσι, θα έχεις μία ροή και θα κάνεις stick σε αυτή.

3. Περιόρισε τους αντιπερισπασμούς

Παρατήρησε τι αποσπάει τη συγκέντρωση σου. Το κινητό; Ο συγκάτοικος σου; Οι συνάδελφοι σου/ φίλοι σου; Επόμενο βήμα είναι να περιορίσεις αυτό που σε αποσπάει. Μπορείς για παράδειγμα να ενημερώσεις τους φίλους ή τους συναδέλφους σου ότι για εκείνο το χρονικό διάστημα δεν θα είσαι διαθέσιμη. Επίσης, αν η συγκέντρωση σου είναι καλύτερη σε εξωτερικό χώρο, πάρε το laptop σου και δούλεψε σε ένα καφέ. Αν πάλι ολοκληρώνεις το project σου στο γραφείο με πολύ κόσμο και δεν μπορείς να αφοσιωθείς, άφησε το για το σπίτι, στο χώρο σου.

4. Όρισε ρεαλιστικούς στόχους

Ενώ είναι σημαντικό να βγάζεις δουλειά και να ολοκληρώνεις σταδιακά αυτό που έχεις αναλάβει να κάνεις, πάρε μία ανάσα. Προτού οδηγηθείς σε κάποιο πιθανό burnout, φρόντισε να θέσεις μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους. Προθεσμίες που ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα σου, υποχρεώσεις που μπορείς να αναλάβεις και σε συνθήκες που δεν σε κατακλύζουν με άγχος. Θέλεις να κρατήσεις τη συγκέντρωση σου αλλά και την ψυχική σου υγεία.