Γνώριζες ότι το ένα τρίτο περίπου της ζωής ενός ανθρώπου αντιπροσωπεύεται από την δουλειά του; Και όμως κανένας μπορεί να μην το έχει υπολογίσει αυτό, παρά μόνο τις φορές που ανυπομονούσε ή ανυπομονεί ο δείχτης του ρολογιού να σημάνει τη λήξη μιας βασανιστικής μέρας στη δουλειά. Ένας κακός manager, αρκετή πίεση, δυσαρεστημένοι πελάτες, αλλά και το «δεν είναι αυτό για μένα» είναι μερικοί από τους λόγους που πιθανόν να μη καθιστούν κάποιο ευτυχισμένο υπάλληλο.

Το πρόβλημα κυρίως, πηγάζει από το λανθασμένο πάντρεμα δουλειάς και προσωπικότητας. Εάν η δουλειά σου είναι συνώνυμο μιας βαρετής αγγαρείας, ίσως να μην σε ικανοποιεί! Κανείς φυσικά δεν δήλωσε ότι είναι εύκολο κάποιος να βρει αμέσως τη δουλειά των ονείρων του. Αλλά τουλάχιστον ας το ψάξει σωστά και ας ακούσει τα θέλω της προσωπικότητας του!

Παρακάτω λοιπόν, θα διαβάσεις τα 4 είδη προσωπικότητας με διαφορετικά χαρακτηριστικά στα οποία πάνω θα έπρεπε να βασίζεται κάποιος για να βρει δουλειά.

  1. Προσωπικότητες Αετοί

Είναι άτομα που οι προσπάθειες τους θέλουν να έχουν αποτελέσματα. Είναι μαχητικοί και θέλουν να κερδίζουν. Τους αρέσει να αναλαμβάνουν ευθύνες και να αναζητούν περιθώρια να λύσουν προβλήματα με το δικό τους τρόπο. Θα απολάμβαναν μια καριέρα απαλλαγμένη από υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας και επανάληψης. Τείνουν να σημειώνουν επιτυχία σε βιομηχανίες που χαρακτηρίζονται από την καινοτομία και ανάληψη ρίσκων. Θα τους δεις να απολαμβάνουν ρόλους σε τομείς όπως οι πωλήσεις, η νομική, τα ακίνητα, το management και η διοίκηση επιχειρήσεων

  1. Προσωπικότητες παπαγάλοι

Έχουν ανάγκη την αλληλεπίδραση τους με άλλα άτομα τα οποία ταυτόχρονα μπορούν να πείσουν πολύ εύκολα. Απολαμβάνουν τον αυθορμητισμό και θα ήθελαν να εργάζονται σε περιβάλλον με γρήγορους ρυθμούς και ελάχιστους περιορισμούς. Αυτές τις προσωπικότητες ιδανικά θα τις έβρισκες να εργάζονται στο χώρο του marketing, στις δημόσιες σχέσεις, στις πωλήσεις, στην εκπαίδευση, στην διδασκαλία, ή σε οποιοδήποτε άλλο ρόλο τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν με πολλούς ανθρώπους.

  1. Προσωπικότητες περιστέρια

Οι προσωπικότητες περιστέρια είναι άτομα γλυκομίλητα, συνεργάσιμα, και μεθοδικά. Επιδιώκουν περιβάλλοντα στα οποία οι άνθρωποι δουλεύουν μαζί και αρμονικά. Έχουν την τάση να αναζητούν ρόλους που εξυπηρετούν τους άλλους, προσφέροντας βοήθεια στους συνανθρώπους τους. Αυτές οι προσωπικότητες αναζητούν εργασία σε τομείς όπως η διδασκαλία, η νοσηλευτική, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και η εξυπηρέτηση πελατών.

  1. Προσωπικότητες κουκουβάγιες

Οι προσωπικότητες κουκουβάγιες είναι άτομα που δρουν λογικά δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια. Τους αρέσουν ρόλοι στους οποίους μπορούν να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα μέσα από προσεκτική ανάλυση. Είναι συστηματικοί και προτιμούν να ακολουθούν σαφείς διαδικασίες. Οι προσωπικότητες   κουκουβάγιες προτιμούν να έχουν αρκετό χρόνο ώστε να εξάγουν τα ποιοτικά αποτελέσματα που επιθυμούν. Θα τους δεις συνήθως να εργάζονται στο τομέα των οικονομικών της λογιστικής, της μηχανικής, της πληροφορικής, τον ποιοτικό έλεγχο και τη διαχείριση κινδύνων.

Εάν λοιπόν, η καριέρα σου ταιριάζει με την προσωπικότητα σου, πολύ πιθανό να νοιώθεις και παραγωγικός αλλά και ευχαριστημένος, Αν όμως συμβαίνει το αντίθετο η ευτυχία σου σίγουρα θα έχει πάει περίπατο.

Για φαντάσου ένα ενεργητικό και κοινωνικό παπαγάλο να κάθετε να παλεύει με τους ισολογισμούς ενός λογιστή κάθε μέρα. Ακόμη και καλά να το κάνει, πολύ πιθανόν μέχρι το τέλος της μέρας να είναι πνευματικά εξουθενωμένος αλλά και κυρίως δυστυχισμένος. Βάλε τον ίδιο παπαγάλο σε ένα συνέδριο διασύνδεσης, στο οποίο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει νέα άτομα και να προωθήσει τα προϊόντα που αντιπροσωπεύει και πιστεύει σε αυτά. Τώρα μάλιστα. Δες ένα ευτυχισμένο παπαγάλο!

Από την άλλη, φαντάσου την κουκουβάγια στους πιο πάνω ρόλους. Αναλύοντας ισολογισμούς μπορεί να είναι παράδεισος για μια κουκουβάγια! Ρίξε την όμως σε μια εκδήλωση και πες της κάνεις διασυνδέσεις. Πολύ πιθανόν να το σκάσει από την έξοδο κινδύνου!

Όπως είπε και ο κινέζος Κομφούκιος «Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και που ποτέ δε θα χρειαστεί να δουλεύεις για όλη σου τη ζωή». Τόλμησε να κάνεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις.

  • Εάν θα σου δινόταν η ευκαιρία να σχεδιάσεις την τέλεια μέρα στη δουλειά σου πως θα ήταν; Παρόλο που απάντηση σου μπορεί να μη σχετίζεται με το περιβάλλον εργασίας, εντούτοις θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά δραστηριοτήτων που συνδέονται με την προσωπικότητα σου. Μήπως θα ήθελες να συναντηθείς με φίλους ή να συμμετέχεις σε μια μοναχική δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή;
  • Τι δραστηριότητες πρέπει να κάνεις καθημερινά, αλλά δεν σου αρέσει να ασχολείσαι με αυτές; Αυτές πρέπει να βγουν εκτός προγράμματος.
  • Πολύ πιθανόν να έχεις ήδη μια δουλειά, αλλά να μη συνδέεσαι με αυτή. Ποιες πτυχές λοιπόν τους δουλειά σου θα κρατούσες και ποια καθήκοντα θα ήθελες να αναθέσεις σε κάποιο άλλο. Αν θα μπορούσες να σχεδιάσεις ένα ρόλο που περικλείει όλα όσα αγαπάς να κάνεις, πως θα επέλεγες να περάσεις τη μέρα σου;

Αναλογίσου απλά την ώρα που τερματίζεις κάθε μέρα τη δουλειά σου. Τα συναισθήματα σου και ο βαθμός της εξάντλησης σου θα φανερώσουν εάν καταβάθος θες ή όχι να κάνεις αυτή τη δουλειά!