Το Νοέμβριο του 2020, η Μαριάνθη Τεντζεράκη μάς σύστησε μία σπουδαία γιαγιά από την Κατερίνη. Πρόκειται για μια δική της δημιουργία που ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου και φέρνει μαζί της ένα κομμάτι από τις γιαγιάδες όλων μας.

Η Μαρίσμη μαζί με τις μνήμες και τα τραύματα του παρελθόντος έχει σήμερα να αντιμετωπίσει τη γεροντική άνοια

Είναι μια γιαγιά δραστήρια. Μαγειρεύει τα αγαπημένα φαγητά για τα εγγόνια της, ξέρει όλη τη γειτονιά και ανταλλάσει συνταγές και απόψεις, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει μείνει μόνη. Κάποιος θα έλεγε ότι από τη μέρα που έφυγε ο άντρας της από τη ζωή έμεινε μόνη στο σπίτι. Δυστυχώς όμως η άνοια είχε φροντίσει να χτυπήσει ήδη την πόρτα.

Η Μαρίσμη έχει φωτεινές μέρες και σκοτεινές στιγμές. Προσπαθεί να αντιληφθεί τι είναι αυτό που της συμβαίνει και γιατί οι γύρω της την αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Μέσα σε όλο αυτό έχει να αντιμετωπίσει και τις οικογενειακές σχέσεις, τις οποίες η άνοια φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο.

Η γεροντική άνοια είναι ένα θέμα που δεν βλέπουμε τόσο συχνά στη λογοτεχνία

Η Μαριάνθη Τεντζεράκη αφηγείται με θάρρος την ιστορία μιας γιαγιάς που όσο κι αν την πονούσε το παρελθόν της, ποτέ δεν θα ήθελε να το ξεχάσει. Τα νεανικά της χρόνια, η αγάπη της για τον Θύμιο και το μεγάλωμα των παιδιών της είναι όλες εκείνες οι μνήμες που φαίνεται τώρα να κρέμονται από μια κλωστή έτοιμη να κοπεί και να φύγει. Κι ενώ ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία έχει πολλούς λόγους να φοβάται ήδη στη ζωή, η Μαρίσμη έχει έναν ακόμη: Φοβάται μην ξεχάσει όσα κάποτε την έκαναν ευτυχισμένη.

Η ιστορία της Μαρίσμης θα σε κάνει να γελάσεις με την καρδιά σου και με έναν αρκετά γλυκόπικρο τρόπο. Ποτέ όμως δεν θα φτάσεις στο σημείο να τη λυπηθείς. Η Μαρίσμη δεν θέλει τη λύπησή μας, όπως δεν την θέλει κανένας άνθρωπος με γεροντική άνοια. Θέλει να την αντιμετωπίζουν όπως πάντα, να μπορεί να κάνει όμορφες συζητήσεις με την εγγονή της και να μαγειρεύει τα πιο μπελαλίδικα φαγητά. Ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν αβέβαια μετά το πρώτο πεντάλεπτο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνω Τελεία.