Με το καλοκαίρι να είναι ήδη εδώ, η ανάγκη για διακοπές και απόδραση μετά από το δύσκολο χειμώνα του lockdown είναι επιβεβλημένη. Μάθε τι πρέπει να γνωρίζεις πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου για να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Με τους κυβερνητικούς και ευρωπαϊκούς περιορισμούς στο θέμα των μετακινήσεων συνεχεία να αλλάζουν, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι διαθέσιμο και τη μετάλλαξη Δέλτα να είναι ήδη εδώ, αυτό το καλοκαίρι, αν και φαινόταν ότι θα είχε την αίγλη της προ-covid εποχής, αποκτά στρατηγική σημασία και κρίνει αρκετά για το μέλλον της πανδημίας.

Μετάλλαξη Δέλτα: Δύο φορές πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό

Όπως αναφέρουν διάφορες επιστημονικές πηγές, δυστυχώς βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε την πανδημία. Η μετάλλαξη Δέλτα που εμφανίστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται σαν «πυρκαγιά σε πευκόδασος» αφού εξαπλώνεται ραγδαία λόγω της μεταδοτικότητας της, που είναι αυξημένη κατά 100% σε σχέση με τον αρχικό ιό. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του Covid-19 ( βήχας, πυρετός, δύσπνοια, απώλεια γεύσης και όσφρησης), η νέα μετάλλαξη μπορεί να παρουσιάσει πονοκέφαλο, πονόκοιλο και συνάχι. Οι ειδικοί λένε ότι ιός έγινε πλέον πιο έξυπνος και δυνατός και μπορεί να παραμείνει ενεργός στο στάσιμο εσωτερικό αέρα ακόμα κι αν το μολυσμένο άτομο έχει φύγει.  Υπάρχει τεράστια πιθανότητα αυτή η μετάλλαξη μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καινούργιο κύμα πανδημίας όποτε αν νιώσεις το παραμικρό σύμπτωμα, εξετάσου πριν ξεκινήσεις το ταξίδι και έρθεις σε επαφή με κόσμο.

PRC, Rapid τεστ, πιστοποιητικό εμβολισμού ή αποδεικτικό νόσησης για να ταξιδέψεις

Αρχικά αποφάσισε αν θα παραμείνεις εντός συνόρων ή θα βγεις εκτός. Αυτή τη χρονική στιγμή τη μικρότερη διαδικασία έχουν οι διακοπές στην Ελλάδα. Αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις το εξωτερικό, ενημερώσου για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που μπορείς να έχει η χώρα που θέλεις να επισκεφτείς. Πολλές χώρες ακόμα και ευρωπαϊκές δεν δέχονται τουρίστες ενώ όσες είναι ανοιχτές για να τις επισκεφτείς θα σου ζητήσουν ή το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμούς σου ή τεστ PCR που να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν ή τεστ Rapid που να έχει γίνει μέχρι 48 ώρες πριν ή απόδειξη ότι είχες νοσήσει με τον Covid-19 δυο έως εννιά μήνες πριν και συνήθως το θέλουν μεταφρασμένο στη γλώσσα τους ή στα Αγγλικά.

Εύκολη ενημέρωση για τα ταξίδια και τους περιορισμούς μπορείς να βρεις στις ιστοσελίδες IATA Travel Centre, Re-open EU και CDC COVID-19 Travel Recommendations by Destination.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν αν ταξιδέψεις εντός Ελλάδας με αεροπλάνο ή καράβι. Μόνο στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο δεν θα σου ζητήσουν κάποιο ιατρικό έγγραφο, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφετε αυτό το άρθρο.

Με κάρτα προ-επιβίβασης στην Ελλάδα, με PLF περνάς τα σύνορα της Ελλάδος

Στο λιμάνι θα πρέπει να συμπληρώσεις μια κάρτα προ-επιβίβασης για τα άτομα που θα ταξιδέψουν. Φρόντισε να την έχεις ήδη έτοιμη για γλιτώσεις από καθυστερήσεις που μπορεί να σε κάνουν να χάσεις την πτήση ή το καράβι σου. Συνήθως οι αιτήσεις υπάρχουν διαθέσιμες στο site των εταιριών που έχεις επιλέξει να ταξιδέψεις. Αν επισκεφτεί το εξωτερικό θα πρέπει να συμπληρώσεις την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) με τα στοιχεία επαφής σου στη χώρα που πας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να φοράς πάντα μάσκα, να έχεις μαζί σου αντισηπτικό διάλυμα και να τηρείς όσο μπορείς την απόσταση του 1,5 μέτρου. Ειδικά στο πλοίο καλό θα είναι να μειώσεις και τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αν οι διακοπές σου είναι καθαρά με αυτοκίνητο γλυτώνεις αρκετό κόπο και προετοιμασία εγγράφων αλλά δεν παύει να έχει κάποιες διαδικασίες. Αρχικά αν δεν είστε οικογένεια θα πρέπει όλοι οι επιβαίνοντες να φοράνε μάσκα και να έχετε όσο μπορείτε ανοιχτά τα τζάμια για να ανανεώνεται ο αέρας. Στα διόδια πλήρωσε ανέπαφα με κάρτα κι αν χρησιμοποιείται μετρητά καλό θα ήταν να φοράς γάντια μιας χρήσης.

Υποχρεωτικά γάντια και μάσκες στα ξενοδοχεία, προτίμησε δικαίωμα ακύρωσης δωματίου

Φτάνοντας στον προορισμό να παίρνεις πάντα τις κατάλληλες προφυλάξεις που επισημάνουν οι κατά τόπους κυβερνητικοί οργανισμοί υγείας όπως η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, η χρήση μάσκας ή γαντιών σε χώρους εστίασης, εμπορικά κέντρα. Στην Ελλάδα ισχύει ότι στο ίδιο τραπέζι του εστιατορίου του ξενοδοχείου μπορούν να κάτσουν μέχρι 6 άτομα μόνο αν είναι οικογένεια ή μένουν στο ίδιο δωμάτιο. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση πισίνας (1 άτομο ανα 5 τμ.), τη λειτουργία των SPA και των γυμναστηρίων στα ξενοδοχεία. Δώσε ιδιαίτερη σημασία όταν κλείνεις τα εισιτήρια και τη διαμονή σου και ενημερώσου πλήρως μόλις φτάσεις στο ξενοδοχείο ζητώντας όλες τις πληροφορίες από τη reception.

Επίλεξε πακέτα που σου δίνουν τη δυνατότητα ακύρωσης με επιστροφή χρημάτων ή να μπορείς να αλλάξεις τις ημερομηνίες διαμονής σου. Τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλάζουν σχετικά γρήγορα και μπορεί ξαφνικά να κλείσει ο προορισμός σου και να χάσεις τα χρήματα σου.

Φρόντισε να ακολουθείς τις οδηγίες για να περάσεις ένα όμορφο και ξεκούραστο καλοκαίρι χωρίς να χρειαστεί στην επιστροφή σου να κάτσεις σε καραντίνα ή ακόμα χειρότερα να έχεις κολλήσει τον ιό και να τον μεταφέρεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα.