Οι προσπάθειες των ανθρώπων να απομακρυνθούν από τη γρήγορη μόδα και τις επιπτώσεις της έχουν στρέψει την προσοχή άλλου. Οι λόγοι, μάλιστα, ξεκινούν από την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές συνέπειες, μέχρι την ηθική πλευρά ως προς το ποιος ή ποιοι κατασκευάζουν τα ρούχα που φοράμε. Μολονότι, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο ως προς τι τελικά είναι σωστό και τι λάθος, καλό είναι να προσπαθήσεις να υιοθέτησεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής με τα τωρινά δεδομένα.

Μία ετικέτα που γράφει sustainable δεν αρκεί. Κάθε φορά θα πρέπει να αναζητάς το μέρος προέλευσης αλλά και το συγκεκριμένο ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε στο ρούχο που θες να αγοράσεις. Τα παρακάτω υφάσματα είναι οι καλύτερες εναλλακτικές για να προτιμήσεις αντί τον κλασικό πολυεστέρα που θα βρεις στις περισσότερες fast fashion αλυσίδες.

Οργανικό βαμβάκι

Εδώ θα πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στο κανονικό και το οργανικό βαμβάκι. Το τελευταίο καλλιεργείται και συγκεντρώνεται χωρίς τη χρήση χημικών, παρασιτοκτόνων ή γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων. Καλλιεργείται οργανικά, με τη δύναμη της φύσης και η διαδικασία συγκέντρωσης του δεν προσβάλλει κανέναν άνθρωπο.

Ανακυκλωμένος πολυεστέρας

Μία ακόμη διαδεδομένη εναλλακτική είναι αυτή του ανακυκλωμένου πολυεστέρα. Αυτός συνήθως προκύπτει από πλαστικά μπουκάλια που ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε ύφασμα. Η διαδικασία αυτή βοηθά τη μείωση του πλαστικού από τις χωματερές, ενώ παράλληλα καθιστά το πλαστικό κατάλληλο να ανακυκλωθεί περισσότερες από μία φορές.

Λινό

Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το λινό ύφασμα παράγεται από το φυτό του λιναριού. Το καλό με το λιναρόσπορο είναι ότι μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί χωρίς χημικά και λιπάσματα κι αυτό αμέσως τον καθιστά βιοδιασπώμενο.

Μετάξι

Άλλο ένα ύφασμα που μας χαρίζει η φύση, μέσω του μεταξοσκώληκα. Αυτός θρέφεται σχεδόν αποκλειστικά από τα φύλλα της μουριάς, τα οποία είναι ανθεκτικά στους ρύπους. Οι μεταξοσκώληκες εργάζονται διαρκώς κι έτσι η συλλογή και η επεξεργασία του μεταξιού καθίσταται εύκολη και γρήγορα, αν και πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.

Ύφασμα Tencel

Πρόκειται για ένα νέο σχετικά ύφασμα βισκόζης που δε κατασκευάζεται από συνθετικό, αλλά από φυσικό πολυμερές. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται ξύλο ευκάλυπτου και βιώσιμες πρακτικές που σέβονται και τον άνθρωπο και τη φύση.

 Modal

Xρησιμοποιώντας πολτό από ξύλο οξιάς, το ύφασμα modal παράγεται φυσικά και είναι πιο απορροφητικό από το βαμβάκι και απαλό σχεδόν σαν μετάξι. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή ρούχων και εσωρούχων, γι’αυτό ψάξε καλά το όνομα του σε κάθε καρτελάκι που διαβάζεις.

Ανακυκλωμένο deadstock ύφασμα

Το συγκεκριμένο ύφασμα δεν είναι άλλο από αυτό που έχει περισσέψει από προηγούμενους κατασκευαστές και collections. Αντί να καταλήξει μαζί με πολλά άλλα σκουπίδια, επαναχρησιμοποιείται και αποκτά νέα μορφή και χρώμα. Μπορεί αρχικά να μην είχε κατασκευαστεί με βιώσιμο τρόπο, συνεισφέρει όμως έτσι με τον τρόπο του στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Πηγή: thegoodtrade.com
featured image by Ksenia Chernaya from Pexels